HockeyNews
PLUS

Timrå IK:s nye klubbchef: "Bygga för att bli ett SHL-lag att räkna med"

(13290) JonasTorines-NHK
HockeyNews.se/Bildbyrån (montage)

Publicerad: 18 mars 2020

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Sedan i oktober har Timrå sökt efter en ny klubbchef – nu har de presenterat honom.
Tidigare EM-guldvinnaren i golf, Jonas Torines, tar över posten.
– Det är en dröm att få ha sin arbetsplats i en ishall, säger Torines till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

För fem månader sedan meddelade Timrå IK att de sparkat dåvarande klubbchefen Jörgen Wahlberg, som senare också polisanmäldes för misstankar om trolöshet mot huvudman.

Sedan dess har tidigare spelaren Oscar Johansson varit tillförordnad klubbchef medan klubben varit på jakt efter en ny permanent lösning.

En permanent lösning som presenterades under onsdagen då det stod klart att 43-årige Jonas Torines skrivit på för klubben.

– Det känns helt fantastiskt såklart. Det är en dröm att få ha sin arbetsplats i en ishall, säger Torines till HockeyNews.se.

Torines har tidigare styrelserfarenhet från Landskrona BoIS och Landskrona golfklubb samtidigt som han jobbat som försäljningschef på Titleist.

Som aktiv idrottare vann Torines EM-guld som 18-åring i golf, men nu lämnar han den sporten bakom sig för en sport han håller varmt om hjärtat.

Hockeyintresset kom tidigt när han växte upp i Huddinge och var flitig besökare i Björkängshallen, där favoritspelaren var Ian Boyce – pappa till Timrås trotjänare Jeremy Boyce.

– Jag har haft ett drömjobb, där jag fått jobba med min hobby, golf, men att få dela föreningsliv med kommersiellt, personal och elithockey, saker som jag värdesätter otroligt mycket i mitt liv så det är klart att det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

Jonas Torines, till höger, presenterades som ny klubbchef under en presskonferens tillsammans med ordförande Lars Backlund. Foto: Alexander Nilsson/HockeyNews.se.

Hemma i Landskrona finns familjen med fru och två barn kvar ett tag till innan man tillsammans flyttar upp till Timrå i början av sommaren.

Och med två hockeytokiga söner blev det blev det glada miner när Jonas berättade om sitt nya jobb.

– De var superlyckliga. Det här var ett familjebeslut, vi ska flytta 100 mil så det är klart att fyra personer måste vara med på det men de var med på det från första stund. Det är inte så att vi har så många hockeyrinkar i  Landskrona, det är väldigt limiterat till att spontanidrott där men man förstod ganska snabbt att den möjligheten finns på ett helt annat sätt här uppe, säger han.

Vad hoppas du kunna bidra med?

– Jag tror att jag kan tillföra ganska mycket och har några års erfarenhet av ledarskap och jag hoppas tillföra de ledarskapsegenskaper som jag tycker är viktiga. Framförallt vill jag skapa trygghet, och i turbulenta dagar som dessa kommer det vara viktigt. Att känna att personal får känna ansvar och att de vågar ta beslut. Sedan tror jag att det kommer vara viktigt att leda och stå längst fram i tider som dessa.

Jonas Torines kan nu kalla NHK arena sin arbetsplats. Foto: Alexander Nilsson/HockeyNews.se.

Det är olika sporter, men Torines tror att det finns likheter mellan Landskrona BoIS och Timrå IK.

Båda är de stora idrottslagen i området, något som gör att både krav och ansvar följer och han tror att det är en position som kan användas på ett bra sätt.

– Precis som Landskrona BoIS så är Timrå en viktig del av staden och det gäller att förstå det och jobba med de krafter som finns. Det är lätt att sitta på sidan och tycka mycket men här gäller det att kavla upp ärmarna och vara med. Jag tror att om engagemanget finns i en stad så kan man göra hur mycket som helst, säger han.

Vad har du för visioner för ditt Timrå IK?

– Jag ska inte säga mitt, utan det är vårt Timrå IK. Alla behöver vara engagerade och alla behöver vara med. Men att ha en grund så att man kan bli ett SHL-lag att räkna med och bygga upp en ännu bättre ungdomsrörelse, att få fans och publik att ”wow, vill gå och titta på det här eventet”, det är viktigt.

Hur bra koll har du på det som hänt i Timrå de senaste åren, både ekonomiskt och sportsligt?

– Jag har kunnat googla och läsa men jag försöker fokusera framåt, det tycker jag är det viktigaste. Man ska ha respekt för det som har varit och det måste man alltid ha koll på, men jag tror att det är ännu viktigare att visa en väg framåt som jag tycker att styrelsen har gjort det väldigt tydligt. Man vill ha en hållbar ekonomi där man inte bara chansar och det tycker jag att uttalanden som "Nubben" gjort visar på också.

De senaste klubbcheferna i Timrå IK har alla varit namn som varit aktiva i klubben tidigare, senast Jörgen Wahlberg och innan honom Lars Nolander.

Valet att denna gång rekrytera utanför NHK Arenas väggar var inte givet från en början, men när kandidaterna sållats bort en efter en föll valet på Torines som var en av tre slutkandidater till posten.

– De andra som var aktuella var härifrån regionen men jag tror att det kan vara bra att ta någon person som kommer utifrån med lite friskt blod. Jag ser ingen nackdel i det. Jonas ser framåt och ser sina möjligheter och tar med sig sina erfarenheter. Sedan är resten av staben är ju härifrån så en mix av detta tror jag blir jättebra, säger klubbens ordförande Lars Backlund till HockeyNews.se.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)