HockeyNews
PLUS

Leksand kalkylerar fortfarande på en risk att ramla ur SHL

(13193) Thomas Johansson/Leksand/om två scenarier
Bildbyrån

Publicerad: 14 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Leksands general manager Thomas Johansson jobbar sedan en längre tid med två scenarion för spelartruppen inför kommande säsong.

Ett om laget spelar i SHL. Och ett annat om laget skulle ramla ner i Hockeyallsvenskan.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Under gårdagen meddelade SHL att det kommer att komma ett beslut senast fredagen den 20 mars om det blir fortsatt spel den här säsongen. Coronavirusets spridning och hälsoläget i världen har gjort att liga efter liga har lagt ner verksamheten den här säsongen.


I flera länder har hockeyligorna bestämt att ingen mästare utses och i Schweiz flyttas inga lag upp eller ner den här säsongen.


Leksands general manager Thomas Johansson hade helst sett att även SHL blåst av säsongen redan nu, dels för spelarnas och de anställdas säkerhet, dels för ansvaret mot samhället.


LÄS MERLeksandsbossens två starkaste skäl till att stänga SHL-säsongen


Men i väntan på vad som sker med den här säsongen planerar han för en spelartrupp vid fortsatt SHL-spel och en vid degradering till Hockeyallsvenskan.


– Jag jobbar fortfarande på med två olika scenarion. Det ena är si, det andra är så. Det som kommer att hända, nu gäller det inte alla våra spelare, men den större merparten av våra spelares avtal kommer att upplösas. Vi kommer att hamna i samma situation som alla lag som tappar sin plats i SHL att kontrakten på 85 procent av spelartruppen upplöses egentligen, förklarar Johansson för HockeyNews.se.


Daniel Gunnarsson har förlängt sitt SHL-kontrakt med Leksand. Däremot är det oklart med Marek Hrivik till nästa säsong. Foto: Bildbyrån.


Att kontrakten upphör att gälla vid en degradering är till för både spelarnas och klubbarnas bästa eftersom det blir dyrt för en nybliven allsvensk klubb att hantera spelare med SHL-löner. Och spelarna själva kanske inte vill hänga med ner till en lägre division utan vill fortsätta till en annan klubb.


– Sedan får man hantera det därifrån, och då börja förhandla nytt med spelare som vill vara kvar. Spelare som kanske finns ute på marknaden. Än så länge finns det spelare ute på marknaden som rör sig i de kategorierna också utifrån att man ska ha ett hockeyallsvenska perspektiv på det.


– Plus att vi har några stycken också som idag har en möjlighet att lämna, men som jag tror att vi kommer att få en möjlighet att få ha kvar. Det finns spelare som också har avtal som gäller oavsett vilken serie man spelar i.


Leksand har sedan länge varit klart för kval till SHL och därför har Thomas Johansson arbetat utifrån de förutsättningarna.


– Det är klart att det blir ett jäkla jobb om det blir ett faktum att vi inte är kvar i SHL, så är det ju. Är vi kvar i SHL tror jag vi har fem sex platser kvar. Ungefär som vi satt med förra året, säger han.


Att bygga en spelartrupp försvåras när man inte vet vilken budget eller vilken division man har att utgå ifrån. Det blir några ovissa veckor på våren för lag i Leksands och Oskarshamns läge.


– För vår del tidsmässigt hade vi hamnat i den problematiska situationen i alla fall oavsett om coronaviruset hade kommit eller inte. Om man skulle fatta ett beslut i form av att vi inte kan spela, och att allting är lika, om vi utgår ifrån ett sånt scenario, då kanske vi vet två veckor tidigare var man spelar någonstans. Tidsaspekten spelar inte så stor roll för hur vi formerar vårt lag.


– Det vi är medvetna om är att hamnar vi i Hockeyallsvenskan så kommer vi att ha mer spelare vi behöver rekrytera och hamnar vi i SHL kommer vi att ha färre, säger Thomas Johansson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)