Leksandsbossens två starkaste skäl till att stänga SHL-säsongen


13 mars 2020

Leksands general manager Thomas Johansson tar ny sats och vill se ett avslut på SHL-säsongen omedelbart av två starka skäl.

1 Hälsan.

2 Samhällsansvaret.

Och sedan återstår frågan om vilka lag som spelar i SHL kommande säsong…


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Fler och fler ligor i olika länder och sporter avslutar sina säsonger på grund av coronasmittan över världen.


SHL försöker hålla emot och har skjutit upp SM-slutspelets åttondelsfinaler till den 24 mars och kvartsfinalerna till den 30 mars.


För Leksand, som slutade näst sist i SHL, väntar möjligtvis ett kval mot allsvenskt motstånd med start den 28 mars. Men det är i ett Sverige utan ett spritt språngande coronavirus.


Leksands general manager Thomas Johansson förklarar ingående varför han anser att SHL bör stänga ner säsongen. Nu.


– Hälsan är väl nummer ett och så får man utgå därifrån. Oavsett vad man vill göra eller vilka andra intressen som finns så måste man ju alltid utgå ifrån hur hjälper man sina arbetstagare, som vi har ansvar för, friska? Hur säkerställer vi hur våra säljare, våra spelare, våra juniorlag, våra tränare att vi håller dem friska? undrar Johansson när HockeyNews.se når honom på mobilen i Leksand.


– De i sin tur har sina familjer med gravida fruar och det finns säkert de som har underliggande sjukdomar och de har föräldrar och hur säkerställer vi att vi gör allt vi kan från vår sida.


Leksand har jobbat en tid med den akuta frågan.


– Vi har väl internt försökt att alla är informerade om hur man ska förhålla sig och vad man ska göra. Sedan måste vi självklart fatta beslut om det är rätt att skicka spelare till höger och vänster, oavsett om det är juniorer, ungdomslag eller vårt herrlag runtom i Sverige. Och där är det inte så enkelt att vi kan fatta det beslutet själva fullt ut. Då sitter man i knäet på någon annan, sedan kan vi ha en åsikt i ärendet.


Leksand kommer inte att skicka sitt J20-lag till SM-slutspelet. Luleå tog beslutet under torsdagen och Växjö hakade på under fredagen.


– Min åsikt är att jag står fast vid det som jag sa i går. Hälsan går först in i det här. Sedan förstår jag att man inte bara kan göra det upp och ner. Men jag hoppas att fler tänker samma sak. Sedan vad det får för påverkan på olika saker, ja men det får man hantera utifrån det och hur man kan lösa det.


Johansson understryker:


– Jag tycker att det pratas för lite om spelarnas situation, eller om ledarnas eller domarnas. Inte bara att vi ska spela.


– Ja, men vad fan. Killarna som ska ut på isen och genomföra det, vad har de för känslor? Vad tänker de? Känner de sig trygga med det som sker just nu, eller känner de sig otrygga? Den diskussionen finns säkert, och förs, men det är ingen som lyfter upp den på agendan.


Som general manager och sportsligt ansvarig i SHL-klubben Leksand har Thomas Johansson inte suttit med i den senaste tidens möten inom SHL i coronafrågan, för där sitter klubbdirektörerna och fattar beslut.


Johansson såg istället C Mores intervju med SHL:s vd Michael Marchal på torsdagskvällen, där han från SHL:s sida förklarade varför man valt att skjuta fram SM-slutspelet.


– Jag lyssande på Marchals intervju i C More igår och jag tror att det ligger mycket i det att de vill köpa sig lite tid. Det är väl alltifrån att man hoppas att situationen kanske ska vara annorlunda eller att det ska komma ett annat beslut från myndigheterna inom ett antal veckor till att man kanske också behöver gå igenom allting i tävlingsbestämmelserna.


– Vad händer med olika avtal som finns innan man fattar ett beslut. Det känns som man vill ha tid. Det är klubbdirektörer och vd:ar som sitter i de samtalen så jag har inte varit med. Vi från sporten är inte involverade i det.


Leksand och övriga SHL-lag spelade utan publik i den sista omgången av grundserien 2019/2020. Foto: Bildbyrån.


Förutom spelarnas säkerhet tänker Thomas Johansson utanför hockeybubblan.


– Hur bidrar vi och hjälper samhället i det här? Vad tar vi för ansvar både gentemot våra anställda som jobbar åt oss, men vilka signaler skickar vi till övriga samhället? Ishockey är ändå en rätt stor apparat som har en påverkan på det svenska samhället. Jag hörde att Basketligan igår stängde ner och ett av deras argument förutom hälsodelen är att man tar ett samhällsansvar. Visst, man kan tycka att om några spelare blir smittade kan väl inte påverka, men det är lite större, ett signalvärde utåt. Vi gör det vi kan. De signalerna kan skickas till folk som sitter hemma och att de inte ger sig ut för det här är allvarligt. Då gör inte jag det här heller. Det är en hel kedja av olika saker gentemot samhället som sänder signaler till gemene man. Just nu sänder vi inga signaler. Vi rullar på och hoppas att det ska lösa sig.


Under fredagen bestämdes det att Hockeyallsvenskans slutspelsserie skjuts på framtiden på grund av sjukdom i något eller några av lagen.


LÄS MERKlart: Spelare sjuka – kvällens slutspelsmatcher skjuts upp


Den problematiken brottas även Leksand med.


– Vi har haft tre spelare sjuka här i veckan som har haft förkylningssymtom med feber och grejer. Ja men vad fan, hur ska vi tolka det?


SHL-lagen och Leksand har ingen möjlighet att på egen hand ta reda på om spelare blivit smittade av coronavirus.


– Om du har spelare som är sjuka, visst, det kanske bara är en vanlig förkylning. Nu är det här viruset sånt att vissa får inga symptom, andra får lite mera. Jag tror inte våra spelare är i den riskkategori som de lite äldre har hamnat i, men har du underliggande sjukdomar.


Thomas Johansson avslöjar:


– Det finns spelare som har astma. Det finns spelare som har diabetes. Vi har en spelare i vår miljö som har väldigt kraftig diabetes typ ett. Hans sjukdomsförlopp kommer nog att vara betydligt besvärligare än andra som inte har det. Och ska vi då som arbetsgivare sätta dem i de situationerna? Visst, de kan ju bli sjuka ändå. Men vi har ett ansvar när de är hos oss, vad vi fattar för beslut. Jag känner mig inte trygg med det. Jag gör faktiskt inte det.


Thomas Johansson ser inget alternativ till att ställa in säsongen.


– Jag har ställt frågan som ingen ännu tycks kunna svara på. Låt säga nu att vi fortsätter att spela, för vi kan inte fatta beslut när det kommer till vårt herrlag till exempel, utan vi måste leva med det som den stora massan ändå bestämmer. Om vi förhåller oss till att det är som det är, att den 28 mars ska vi börja kvala mot ett lag som kommer från Hockeyallsvenskan, vad händer om ett av lagen blir sjuka och satta i karantän? Vad gör vi? Hur många veckor tar det?


– Säg att en av våra spelare i match fyra får konstaterat att det är den här problematiken eller bara är jättesjuk och man börjar misstänka saker. Han har stått i ett sarghörn och brottats med x antal motståndare. Hur är risken för dem då?


Thomas Johansson har massor att säga i det här allvarliga ärendet.


– Eftersom vi idag inte har nåt svar på det känner jag en stor oro för hur vi ska hantera det när det väl händer. För frågan är troligtvis inte att det inte ska hända. Utan när kommer det att hända? Tittar man på hela sjukdomsförloppet, varför skulle Sverige vara helt avvikande från alla andra länder runt omkring sig? Det kommer inte att finnas. Om två veckor från nu har vi troligtvis ett ännu större utbrott i Sverige.


Om säsongen ställs in – ska man då fortsätta nästa säsong med de 14 lag som var i SHL den här säsongen? Och Hockeyallsvenskan fortsätter med sina? Och så vidare.


– Det är ingen lättlöst situation. Vad man väljer att göra eller inte göra. Jag har jättesvårt att säga det. Nu spelas en slutspelsserie och det är inte ens säkert att det är Björklöven eller Modo, ja ett av lagen kommer att kvala (mot lag 14 i SHL), men det kan vara Södertälje, Vita Hästen eller Timrå till exempel som spelar mot lag 13. Det går inte att spekulera och jag har faktiskt ingen patentlösning på det för det finns ingen rättvisa i det här. Det gör inte det.


– Vi har drabbats av någonting som är helt unikt och som vi aldrig har utsatts för, och lösningen därefter, ja, haha. Jag har jättesvårt att säga nåt som gör alla glada och nöjda.


Leksands GM Thomas Johansson vill stänga ner SHL-säsongen av säkerhetsskäl för spelare och för att ta ett samhällsansvar. Foto: Bildbyrån.


Leksand skulle ”tjäna” sportsligt på att säsongen ställs in och börjar om med de förutsättningar som gällde inför 2019/2020. Då är dalkarlarna kvar i SHL utan kval.


– Det är svårt att få en hundraprocentig rättvisa. Det finns vissa som tycker att vi har varit sämst i SHL och ska ramla rakt ur. Det är ett sätt att se på det. Modo och Björklöven förtjänar att gå upp. Det är ett annat sätt att se på det. Jag säger inte att det ena är rätt eller det andra är fel. Jag gör faktiskt inte det.


– Sedan faller det neråt. AIK ska in i ett kval mot Hockeyettan och de ska kvala upp. Det blir samma problem där. Att ställa in ett slutspel är väl den enkla delen i det hela och säga att vi spelar inte.


Thomas Johansson vill gärna avsluta med en iakttagelse från gårdagens omgång i SHL, den 52:a och sista i grundserien, som spelades i folktomma arenor.


– Om man tittar på matcherna igår så är SHL och det vi bedriver till för alla supportrar. Det är supportrarna som gör SHL. Så enkelt är det.


– Min inställning till det hela är att SHL hade en möjlighet att säga att alla supportrar i alla arenor är de som gör den häftiga produkten som SHL är. Om inte de får vara på arenorna, då spelar inte vi. Det hade varit ett rätt bra statement från ligan gentemot alla supportrar.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons