HockeyNews
PLUS

Rasar efter kvalbeslutet: "Hockey-Sverige har tappat förståndet"

(13170) KIK arga
Bildbyrån

Publicerad: 12 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Den allsvenska kvalserien ska spelas som planerat - fast utan publik. Något som får Kristianstads IK att gå i taket. 

– Att man ens funderar på att spela hockey i den här pandemin är helt sjukt, säger Krisitanstads elitansvarige Christian Falk till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudsponsor

Den allsvenska nykomlingen Kristianstads IK kom näst sist i Hockeyallsvenskan och behöver kvala sig kvar för att ha behålla sin allsvenska status. Om en vecka, den 19 mars, är det tänkt att den allsvenska kvalserien ska dra i gång.

Efter att ligaorganisationen Hockeyettan och de kvalserieaktuella klubbarna haft telefonmöte på torsdagseftermiddagen kom beskedet att kvalet spelas utan publik på grund av den rådande situationen med coronaviruset.

Att det finns planer på att spela kvalserien är något som gör Kristianstads elitansvarige Christian Falk rejält upprörd. Han var själv inte närvarande på telefonmötet, men har fått saker återberättat.

– Att det ens funderas på att spela hockey i den här pandemin är för mig helt sjukt. Det finns planer på att stänga igen skolor och man hindrar personer från att besöka sjukhus och äldreboenden. Att då spela hockey i det rådande samhällsläget, då är det någon som har tappat förståndet. Vi i Kristianstads IK vill inte spela någon mer hockey den här säsongen. Vi vill ta ett stort samhällsansvar och det gör vi inte genom att spela hockey i det här samhällsläget, säger Christian Falk till HockeyNews.se.

LÄS MER: Här är beskedet om den allsvenska kvalserien 

Christian Falk lyfter fram tre argument för att det inte ska spelas någon mer hockey den här säsongen för hans klubb. Det första är samhällsläget och virusspridningen.

– Det är helt klart nummer ett, allt annat är i minoritet. Det rådande samhällsläget utgör en grund för att säsongen ska ställas in.

Nummer två är vad som händer om någon spelare eller ledare bli smittad i kvalserielagen när serien precis har dragit i gång.

– Om det trots allt skulle bli spel utan publik, tänk om någon i något lag skulle bli smittad, vilket högst sannolikhet skulle kunna ske. Då måste ett helt lag sitta i karantän i två veckor. Ska de då ställa in serien eller får de laget lämna Walk Over i sina matcher? 

Den ekonomiska aspekten är tredje punkten KIK-profilen lyfter fram. Falk uppger att Kristianstad skulle förlora tio procent, uppskattningsvis 1,5 miljon kronor, av sin omsättning om de förlorar inkomstkällor som hemmamatcher i en kvalserie kan ge.

– Vi riskerar klubbens existens och behöver externt kapital och andra insatser från supportrar, sponsorer eller kommun för att överleva om vi ska spela utan publik i kvalserien. Jag tror inte att många företag hade klarat av ett sådant inkomstbortfall, sett till procentsatsen på omsättningen.

Men har ni inte fått lite idéer om hur ni kan få in lite inkomster av exempelvis Modo och Björklöven som har sålt fiktiva biljetter?

–  Självklart har vi det, och vi har förslag som vi skissar på. Men jag säger det igen; hela hockey-Sverige har tappat förståndet om vi spelar mer hockey den här säsongen. Samtidigt tror jag inte sista ordet är sagt i den här frågan.

LÄS MER: De väljer att släppa in 420 personer 

Vad är ditt förslag för hur och när kvalserien ska avgöras?

– Jag har inget magiskt förslag, men en grej kanske skulle vara att utöka Hockeyallsvenskan till nästa säsong på något sätt, avslutar Christian Falk.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)