TV: Poängrekord när Hockeyallsvenskan avslutades – se alla höjdpunkter

Jonathan Johnson slog nytt allsvenskt poängrekord, Jonathan Dahlén tangerade det gamla, Västervik tog den sista slutspelsplatsen och Västerås femteplatsen.
Här är en sammanfattning av dagens matcher.

UNIBET - ligans huvudpartner

Vita Hästen–Almtuna IS 4–0 (2–0, 0–0, 2–0)

Mål, VH: Jesper Samuelsson, Arvid Degerstedt, Linus Andersson, Jens Holmström

Almtuna säkrade sitt kontrakt i onsdags och hade därmed inte något större mål att spela för denna fredagskväll när de gästade Norrköping och Himmelstalundshallen. Desto mer hade hemmalaget att spela för då de hoppades kunna lägga vantarna på fjärdeplatsen i tabellen och därmed få med sig en bonuspoäng in i slutspelsserien. Då gjorde man också vad man kunde för att så skulle bli fallet.

Trotjänaren Jesper Samuelsson gav laget ledningen tidigt i första perioden och med 21 sekunder kvar av perioden ökade Arvid Degerstedt på till 2–0. Linus Andersson gjorde sedan 3–0 i inledningen av den tredje innan Jens Holmström ökade på till 4–0, men då Västerås vann sin match slutar Vita Hästen sexa i tabellen.

Kristianstads IK–Timrå IK 3–4 (0–1, 2–0, 1–2, ) efter förlängning

Mål, KIK: Daniel Andersson, Fredrik Hansson, Kalle Miketinac
Mål, TIK: Filip Lander 2, Jonathan Dahlén, Sebastian Hartmann

Gästande Timrå jagade andraplatsen och inledde matchen bäst och skapade flertalet lägen i den första perioden för att kunna minska målskillnaden jämfört med Modo, men man fick nöja sig med ett mål i första perioden. Ett mål som kom när Filip Lander skickade iväg ett skott från backposition i numerärt överläge. I den andra perioden kunde hemmalaget sedan både kvittera och ta ledningen och andraplatsen kändes långt borta för Timrå.

I tredje perioden växlade Timrå upp igen och öste på för en kvittering, som också kom när Jonathan Dahlén förvaltade en straff på bästa sätt. Filip Lander gav dyra och en halv minut laget ledningen på nytt med sitt andra mål i matchen och man såg ut att gå mot tre poäng. Men efter ett matchstraff på backen Leon Lerebäck i slutet av matchen kunde KIK kvittera med bara tio sekunder kvar av tredje perioden för att ta matchen till förlängning. Väl där kunde Timrå avgöra genom Sebastian Hartmann, framspelad av Jonathan Dahlén som därmed slutar på 77 poäng.

BIK Karlskoga–Modo Hockey 2–4 (1–1, 1–1, 0–2)

Mål, BIK: Filip Cederqvist, Fredrik Forsberg
Mål, Modo: Patrik Karlkvist, Adam Tambellini, Kalle Jellvert, Jonathan Johnson

I Karlskoga jagade Jonathan Johnson poängrekordet i allsvenskan samtidigt som hans Modo ville försvara andraplatsen i tabellen. Och de kom att nå båda målen. Hemmalaget tog visserligen ledningen två gånger om i matchen men vid Modos båda kvitteringsmål fanns Johnsson med i förarbetet och noterades för assistpoäng vilket gjorde att han passerade Pär Arlbrandts rekord på 77 poäng och klättrade upp på 78.

För att Modo skulle tappa andraplatsen krävdes förlust samtidigt som Timrå tog tre poäng och käkade igen en massa mål, men Örnsköldsvikslaget såg till att inte tappa poäng, Kalle Jellvert gav laget ledningen tidigt i tredje perioden och därifrån kunde man ro hem en trepoängare. Matchen avslutades sedan med att Johnson säkrade sin 79:e poäng med ett mål i tom bur.

IF Björklöven–Mora IK 6–4 (0–1, 4–0, 2–3)

Mål, IFB: Alexander Deilert, Fredric Andersson, David Lindquist, Olle Liss, Alex Hutchings, Axel Ottosson
Mål, MIK: Daniel Ljunggren 2, Kalle Valtola, Brendan Ranford

Mora reste till Umeå för tuffast möjliga motstånd i sista omgången där de jagade en slutspelsplats. Efter en period hade man dock ledningen med 1–0 över serieledarna och läget såg lite ljusare ut, innan hemmalaget kom ut och sköljde över Mora i andra perioden. Fyra mål på 17 skott var vad Björklöven uträttade i matchens mellanakt och det kändes över.

Två snabba reduceringar från gästerna i inledningen av andra perioden skapade dock viss nerv i tillställningen, men när Filip Lennström tvingades sätta sig på botbänken för en tripping såg Alex Hutchings till att smälla in 5–3 till hemmalaget och matchen var över – trodde alla. Brendan Ranford ville dock annat då han reducerade med drygt sju minuter kvar att spela och Mora försökte sedan åstadkomma en kvittering. Men man kom aldrig närmare en poäng, istället kunde Axel Ottosson sätta punkt med ett mål i tom bur.

Västerviks IK–Södertälje SK 3–0 (1–0, 0–0, 2–0)

Mål, VIK: Erik Ullman, Peter Krieger, Emil Eriksson

Västervik gick in i sista omgången som innehavare av den sista slutspelsplatsen men hade ett tufft uppdrag framför sig då formstarka Södertälje stod för motståndet under fredagskvällen, där gästerna jagade femteplatsen i tabellen. Det verkade dock inte avskräcka Västervik som tog till vara på ett fem mot tre-läge i mitten av den första perioden för att ta ledningen när backen Erik Ullman var sist på pucken. Ullmans mål var också matchens enda fram tills det att fem och en halv minut återstod av matchen.

Då kunde Peter Krieger öka på till 2–0 innan Emil Eriksson gjorde sitt första mål sedan han anslöt från Hockeyettan innan övergångsfönstret stängde när han la in pucken i tom bur.

AIK–Karlskrona HK 4–0 (3–0, 1–0, 0–0)

Mål, AIK: Johan Porsberger, Jacob Dahlström, Alexis Binner, John Henrion

Varken AIK eller Karlskrona hade något tabellmässigt att spela för utan för hemmalaget var målet att avsluta grundserien på bästa sätt och få med sig en någorlunda god känsla in till kvalserien som väntar. Och det var precis vad man gjorde på Hovet denna kväll. Tre mål i första perioden gav laget en fin grund att bygga på efter att Johan Porsberger, Jacob Dahlström och Alexis Binner hittat rätt varsin gång.

Direkt i andra perioden ökade sedan John Henrion på till 4–0 och därefter var det en transportsträcka för de båda lagen mot slutsignalen.

Tingsryds AIF–Västerås IK 2–4 (0–1, 1–1, 1–2)

Mål, TAIF: Benjamin Nissner, Gustav Olhaver
Mål, VIK: Sebastian Benker 2, Jimmie Jansson, Alexander Lunsjö

Tingsryd hoppades ta tre poäng hemma i Nelson Garden aren när Västerås kom på besök samtidigt som gästerna gärna åkte hem med tre poäng. Om de övriga resultaten i omgången gick lagens väg skulle det nämligen innebära att Tingsryd kunde knipa den sista slutspelsplatsen alternativt att Västerås kunde lägga beslag på femteplatsen i tabellen. Då kom det att bli gästerna från gurkstaden som var de lyckligaste när matchen var över, men det blev dramatiskt

Sebastian Benker gjorde matchens två första mål innan Benjamin Nissner reducerade. Västerås kunde sedan återta tvåmålsledningen med fem minuter kvar av tredje perioden och det såg klart ut. Gustav Olhaver kunde dock reducera kort senare för att skapa nerv i det hela. I ett försök att åstadkomma en kvittering tog man sedan ut målvakten, bara för att få se Alexander Lunsjö punktera matchen i tom bur.