HockeyNews
PLUS

Efter playoffplatsen – så är planen: "Måste hantera tempot"

(12636) Kiruna JUbel
Privat

Publicerad: 15 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Anrika Kiruna AIF fortsätter att ta kliv i sin utveckling. Efter att ha lekt sig vidare till playoff väntar snart nya utmaningar. 

Vi är inte nöjda med det här. Vi vill gå vidare, säger tränaren Christer Dreberg till HockeyNews.se.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

I torsdags blev Kiruna AIF klart för playoff efter att ha krossat tabelltvåan i fortsättningsserien, Kalix, med 7–2. En stor framgång för den klassiska föreningen, som i fjol var nykomlingar i Hockeyettan.

– Många säger att det är en jäkla bragd i år, men man måste titta större på förutsättningarna och resan vi påbörjade för tre år sedan. Vi gick igenom division 2 med 30 raka segrar och slog svenskt rekord. Vi klarade oss galant kvar i fjol och har fortsatt utvecklingen den här säsongen, säger tränaren och sportchefen Christer Dreberg.

Skåningen är mäkta imponerad över vad laget har presterat i fortsättningsserien.

– Vi har gjort många mål, men det är för att vi har fått till försvarsspelet. När vi har släppt in många mål så har matchbilden sett annorlunda ut. Vi vann med 9–5 mot Vännäs och den typen av vinster och spel håller aldrig över tid. Vi hade ett bra snack efter det och har efter det hittat ett bättre positionsspel, säger Dreberg och fortsätter:

– Vi har åtta raka segrar och har slagit Kalix i fyra av fem matcher under säsongen, plus att vi slog dem i DM. Playoffplatsen är odiskutabel.

LÄS MER: Klassiska klubben klart för playoff 

Nu väntar ett dubbelmöte borta mot Skellefteålaget SK Lejon innan Kiruna AIF står över den sista omgången. 

– Vi är lediga på måndag. Sedan ska vi börja nöta grejer och rätta till detaljer. För vårt spel är inte klockrent.

Transferfönstret stänger natten mot söndag. Hur resonerar du där inför playoff?

– Vi tänker på följande sätt: De spelare som har gjort den här bedriften är de som ska löpa linan ut. Skadeläget är rätt bra,  sedan är vi fortfarande öppna för att ta in något för att säkra truppens numerär, men då ska det vara spelare som är intresserade av att spela med oss kommande säsong. Det blir som en slags tryout i så fall.

Christer Dreberg är väl medveten om att det väntar en tuff utmaning i playoff 1, oavsett vilket lag det blir. 

– Vi kommer att ställas mot ett Allettan-lag som har spelat 18 matcher i ett högre tempo. Och det är framför allt de vi måste kunna hantera, det högre tempot. Vi är inte nöjda med det här utan vill vidare. Och hade jag varit ett Allettan-lag hade jag varit försiktig med att välja ett gäng som har åtta raka vinster och är inne i en positiv trend. Det är inte många lag som känner till oss och vi är luriga att möta.

Kiruna AIF:s största vapen är poängsprutande kedjan med Jacob Hansson, Cheyne Matheson och Kyle Brothers. Kanadensarna hämtades från Belgien och har gjort stor succé.

– Jag tror att det var du som skrev att det var chansningar, men det var det inte. Jag har varit i den ligan tidigare och har hygglig koll. Jag visste att de skulle hålla bra på Hockeyettan-nivå. Sedan fick de en längre startsträcka än vad jag hade förväntat mig på grund av skador, Deras personligheter kombinerat med kvaliteter på isen har varit lyckat för Kiruna AIF, säger Christer Dreberg.

LÄS MER: Skåningen gör poängsuccé i norr 

Förutom playoff-framgången kan Kiruna AIF även titulera sig DM-mästare efter finalseger mot självaste SHL-laget Luleå med 8–3.

– Vi ledde med 6–0 före nedsläpp och de hade del SHL-spelare med. Det som imponerade mest var att vi vann spelet fem mot fem med 1–0. Dessutom var det publikrekord i hallen (1 775) sedan de byggde om den. Det var en mäktig upplevelse.

Succétränaren Christer Dreberg har ett utgående kontrakt och vet inte vad som händer till nästa säsong, men medger att han har fått ett AIF-hjärta under de här åren.

– Jag har hållit på med träneriet i 22 år och har 13 seriesegrar på de åren. Jag har skrivit ettårsavtal varje år i AIF och har inte bestämt något om nästa år utan vill göra ett så bra jobb som möjligt. Men jag gillar verkligen att vara i AIF. Klubben kännetecknas av gemenskap, tradition och stolthet och det är verkligen så i Kiruna AIF. Det är inte bara något som står på ett papper, utan det är på riktigt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)