HockeyNews
PLUS

Skåningen gör poängsuccé i norr: "Inte bortskämd med utslagsmatcher"

(12240) Jacob Hansson
Privat

Publicerad: 27 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Han är skåningen som spelar i klassiska Kiruna AIF, men som har ett förflutet hos konkurrenten Kiruna IF. Nu är Jacob Hansson Geidon på väg att leda AIF till playoff-spel.
– Jag är inte bortskämd med att ha spelat utslagsmatcher i min seniorkarriär så det lockar väldigt mycket, säger forwarden till HockeyNews.se.

Han spelade bland annat i  samma ungdoms- och juniorlag som NHL-backen i Anaheim, Hampus Lindholm och Röglestjärnan Daniel Zaar, både i Jonstorp och i Rögle. Men medan polarna har haft framgångsrika karriärer har Jacob Hansson Geidon fört en mer anonym tillvaro på hockeyns baksida om man vill kalla livet i Hockeyettan och division 2 för det. 

– De är riktigt bra kompisar till mig och jag brukar säga att det är jag som har gjort Daniel till den spelaren han är i dag och han brukar hålla med, säger Jacob Hansson Geidon till HockeyNews.se och skrattar.

Röglestjärnan Daniel Zaar är en god vän till Jacob Hansson Geidon. Foto: BIldbyrån

De senaste sex säsongerna har Jacob spelat i klubbar som SK Lejon (Skellefteå), Kiruna IF, Örnsköldsvik, Jonstorp och Kiruna AIF. Nu gör han sin andra raka säsong hos klassiska Kiruna AIF, som stormar fram mot playoff via bakvägen fortsättningsserien.

Att han ännu en gång hamnade i Kiruna beror till stor del att klubben löste ett jobb som bilförsäljare till Jacob. Så på dagarna kränger Jacob bilar och på kvällarna öser han in poäng i Hockeyettan. Förra säsongen blev det 40 poäng (15+25) och Jacob har fortsatt på den inslagna vägen den här säsongen. I grundserien var han med i toppen av poängligan med 21 (12+9) på 18 matcher och i fortsättningsserien är han poängligaledare med nio poäng (5+4) på sex matcher.

– Jag har faktiskt haft en tuff säsong då jag hade det tufft privat i några månader. Nära och kära visste om min status, men annars höll jag det inombords och lärde mig att leva med, säger Jacob utan att vilja gå in på vad det är som har hänt.

– Nu mår jag bättre, men den tiden påverkade mitt spel på isen. Mår man inte bra utanför så är det svårt att leverera på isen. Det kvittar hur bra tränad du är om du inte mår bra psykiskt, säger Jacob.

Men poängen har ändå trillat in?

– Jag leder väl poängligan nu, men det jag tänker inte på speciellt mycket. Det finns andra saker som behöver bli bättre i spelet, men trots allt, poängen ska in ändå.

Jacob Hansson Geidon har under i princip hela säsongen bildat kedja med kanadensarna Kyle Brothers och Cheyne Matheson och trion har varit en av Hockeyettans mest fruktade kedjor. Men Jacob var inte stormförtjust när tränaren Christer Dreberg ringde i somras och berättade att han hade planer att sätta ihop trion.

– Jag sa att han inte "skulle sätta mig med kanadensarna". Då måste jag snacka engelska vilket jag inte är världsbäst på, säger Jacob och skrattar.

 –  Sedan var min erfarenhet av spelare från Nordamerika att de oftast bara spelar med varandra om de är i samma kedja. Ja sa de väl mest på skämt till Christer. Det gick knackigt för oss på försäsongen och sedan skadade sig Cheyne på försäsongen och missade typ sex matcher. Men efter det har det känts fint och vi kompletterar varandra bra. Det är bra och duktiga killar. Men jag har sagt till dem att de ska lära sig svenska om de ska vara kvar här länge.

Jacob och Cheyne har stått för målen medan Kyle har spelat fram duon och står noterad för två mål och 22 assist på 24 matcher.

– Kyle gillar inte att skjuta, säger Jacob och skrattar till. 

Kiruna AIF var otroligt nära att ta sig till Allettan och till slut skiljde det bara ett mål – till rivalen och antagonisten Kiruna IF:s fördel. Men den besvikelsen har AIF tagit på rätt sätt och laget har imponerat i fortsättningsserien.

– Visst var det extra surt, det ska jag inte sticka under stol med. Men att det blev spel i fortsättningsserien behöver inte betyda att det blir sämre än om vi hade spelat i Allettan för vår del. Visst, det hade varit kul att få möta nya lag, men jag tror att vi hade fått det ganska tufft där. Vi har nog en större chans att nå playoff via den här serien vi är i nu. Det hade också betytt mycket för mig personligen med playoff. Jag är inte bortskämd med att ha spelat utslagsmatcher i min seniorkarriär så det lockar väldigt mycket,  säger Jacob.

I söndags vann man en så kallad sexpoängsmatch hemma mot toppkollegan Örnsköldsvik med 4–1.

– Det gick ju bra. Vi borde ha gjort något mål till, men visst de fick ett bra läge att komma in i matchen när vi drog på oss ett matchstraff. Men vi hade ett jäkligt bra boxplay och det blev aldrig farligt. Det kändes stabilt, säger Jacob som gjorde ett mål och spelade fram till ett. 

I en haltande tabell har Kiruna AIF ett delikat läge att lägga vantarna på playoff-platsen. Kiruna är fyra poäng före Kalix som har spelat en match mer än AIF, och fem poäng före Örnsköldsvik som har spelat två matcher än serieledaren. 

Kommande helg väntar ett dubbelmöte på hemmais mot jumbon Vännäs som blir väldigt speciellt.

– Vi möter dem på fredag vid 19 och sen spelar vi klockan 11 på lördagen... det är för att Kiruna IF har hemmamatch i Allettan på lördagen. Vinner vi de matcherna så har vi skapat oss ett väldigt bra läge.

Du har ett förflutet i Kiruna IF och har gjort den "förbjudna flytten". Hur känner du kring det?

– Jag var ju hemma i Skåne (Jonstorp) en sväng innan jag jag gick till AIF, så det gjorde väl flytten lite mildare. Annars har det mest varit gliringar, men det har varit med glimten i ögat. 


25-årige Jacob Hansson Geidon firar ett mål mot sin förre klubb Kiruna IF. Foto: Privat.

Har det varit något intresse för dig från andra lag i Hockeyettan under säsongen?

– Lite grann. Jag har inte varit superhet på marknaden direkt. Vi får se vad som händer till nästa säsong, säger Jacob Hansson Geidon.


LÄS MER:
 "Kan tända fler drömmar ute i Sverige"

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)