HockeyNews
PLUS

Örebro får konkurrens om toppbacken: "Bra valmöjligheter"

(12241) Kristian Näkyvä/Örebro
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 27 januari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Risken är överhängande att Örebro blir av med toppbacken Kristian Näkyvä.

Inför kommande säsong uppvaktas den 29-årige finländaren av en rad klubbar.

– Det finns bra valmöjligheter, säger Näkyvä till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Kristian Näkyvä är en av SHL:s tio bästa backar poängmässigt. Med lite över 23 minuters istid per match i snitt är han den i laget som spelar mest i SHL. Och med 18 poäng (7 mål, 11 assist) på 36 matcher är han också den back i Örebro som har gjort flest poäng.


Landslagsmeriterade Kristian Näkyvä är själv nöjd med sitt spel.


– Jag tycker att det har varit ganska stabilt så här långt. Förmodligen en av de bästa säsongerna totalt sett. Jag spelar mycket i både powerplay och boxplay och får många minuter, så jag är väldigt glad över den roll jag har fått här. Det är verkligen kul att spela, säger Näkyvä till HockeyNews.se.


Han har tidigare spelat för både Luleå och Linköping i SHL och har konstant producerat poäng. På 244 SHL-matcher har den spelskicklige och defensivt pålitlige 29-åringen gjort 123 poäng (33 mål, 90 assist).


Kristian Näkyvä gör en bra säsong i Örebro och har fina möjligheter att ta nästa steg i karriären till våren. Foto: Bildbyrån.


Och inför nästa säsong har han en rad alternativ till Örebro. Så sent som efter Örebros match mot Djurgården på Hovet i lördags träffade han sig agent Thomas Sjögren och fick en uppdaterad bild av läget.


– Det finns bra valmöjligheter. Det kommer att bli intressant att se vad framtiden har att erbjuda, säger Näkyvä, som efter sin starka säsong i Luleå 2014/2015 skrev på ett NHL-kontrakt med Nashville.


Han lyckades inte slå sig in i NHL den gången, men har fortsatt tillhöra SHL:s toppskikt av backar. 29-årige Kristian Näkyvä är i en ålder där många andra spelare blickar mot KHL och Schweiz.


– Vi tittar fortfarande på detaljerna och tar tid till att fatta beslut så att jag inte behöver stressa fram något, säger han om sina möjligheter inför kommande säsong.


LÄS MERDärför frias Örebro-backen efter huvudtacklingen mot Luleå


Han är inne på sin andra säsong i Örebro och utesluter heller inte en fortsättning där.


– Det är ett riktigt bra ställe så här långt. Sättet vi spelar på nu och den roll jag har gör att jag skulle kunna vara nöjd här.


Både han och Örebro har tagit ett stort steg framåt från förra säsongen, då laget med nöd och näppe tog sig till åttondelsfinal.


– Det är helt annorlunda jämfört med förra säsongen. Då fick vi jobba hårt bara för att undvika kval och nu har vi varit topp fyra eller topp sex hela säsongen. Det känns väldigt bra. Hela laget har självförtroende och vi har något bra på gång. Vi behöver jobba på några detaljer och bara fortsätta så här, säger Näkyvä.


Han pekar på några skillnader i spelet.


– Jag tror att vi har skruvat ner vårt system ett hack så att vi är lugnare. Vi är smartare när vi har chansen att sätta press och stänger till mittzonen bättre. Vi använder inte alltför mycket energi genom att pressa för hårt och jag tror att det är den stora skillnaden så vi har två olika sorters rytm i vårt spel.


På måndagen blev det klart att ett skadefritt Örebro tills vidare lånar ut forwarden Viktor Lodin till Vita Hästen i Hockeyallsvenskan.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)