Därför frias Örebro-backen efter huvudtacklingen mot Luleå


24 januari 2020

Örebrobacken Aaron Irving klarar sig undan ytterligare bestraffning efter sitt matchstraff mot Luleå.

SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink och referensgruppen är överens.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var i mötet Örebro–Luleå på torsdagskvällen som Örebrobacken Aaron Irving vid underläge med 2–0 med lite drygt sex minuter kvar av den andra perioden delade ut en häftig tackling mot Luleåforwarden Jonas Berglund.


Irving, som tidigare har varit avstängd i fem matcher för en huvudtackling på HV71-forwarden Martin Thörnberg, fick matchstraff för en ”checking to the head” och Berglund tvingades bryta matchen på grund av nacksmärtor.– De dömer en femma plus game (matchstraff) beroende på att det är ett vårdslöst sätt. Han (Irving) kommer lite sent och behöver inte kliva in så. Den går ”genom” kropp och axelkåpan träffar hakan, så att säga. Det är en femma, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink till HockeyNews.se.


På fredagen friades Aaron Irving från ytterligare påföljder och slipper att bli anmäld till disciplinnämnden.


– Den har varit ute hos referenspersoner och då sätts den i relation till alla andra och man bedömer om det är ett våldsamt eller obehärskat sätt eller om det är ett avsiktligt försök att skada. Det tycker man inte, därför stannar man på en femma plus game, säger Thorsbrink, som var på plats under matchen i Behrn arena i Örebro.


LÄS MERSpaningar från Örebro–Luleå: "Fin revansch för Kovacs"


Han konstaterar:


– Den kommer inte upp i paritet för att leda till en vidare anmälan utan en femma där och då räcker.


Örebrospelarna har dragit på sig flera avstängningar för huvudtacklingar den här säsongen, men det har inte föranlett någon extra påstötning från Tomas Thorsbrink.


– Från min sida har jag inte gjort det. Vi ser isolerat på varje händelse och gör inget mer, förklarar SHL:s domarchef.


Aaron Irving har under säsongen bara dragit på sig tre tvåminutersutvisningar, men på grund av de två matchstraffen, mot HV71 och Luleå, ligger han sexa i utvisningsligan med totalt 56 minuter.