HockeyNews
PLUS

Rekordmånga sportchefer från SHL på plats i Nordamerika

(11477) SHL-sportchefsmöte Chicago
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 13 december 2019

FacebookXWhatsApp

Rekordmånga sportchefer från SHL är i Nordamerika i helgen.

De scoutar tänkbara nyförvärv och diskuterar tillsammans en rad nyckelfrågor för svensk hockey.

Bland annat på vilket sätt ett SHL-lag per år ska degraderas till Hockeyallsvenskan.

ANNONS

SHL presenteras av ATG Sport 


Från fredag kväll till måndag lunch träffas SHL:s sportchefer och general managers i Chicago. Konferensen äger rum vartannat år och hade sin början i Chicago 2015. För två år sedan var sportcheferna tillsammans med SHL:s vice vd och sportchef Johan Hemlin i Boston. I år är man tillbaka i Chicago.

ANNONS


– Det är en framåtlutad utvecklingskonferens. Det är inget beslutande forum. Däremot tar vi fram beslutsunderlag, säger Hemlin till HockeyNews.se.


ANNONS

Varje klubbs sportchef berättar om sin verksamhet och hur man resonerar kring lagbyggande med dess för- och nackdelar. På ett informellt sätt berörs även hot och möjligheter.


– Det är ändå 21 sportchefer som är med så vi är en ganska stor grupp. Många åker två från sin klubb. Det är för att vi ska få möjlighet att sitta prata och ha en närande miljö. Det är inte så ofta vi har tid att sitta så länge och verkligen kunna gå igenom saker.

ANNONS


SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin samlar 21 sportchefer från SHL-klubbarna i Chicago i helgen. Foto: Bildbyrån.

ANNONS


Alla 14 SHL-klubbarna är representerade och i år är det rekordmånga sportchefer på plats.


ANNONS

– Det här är den största. Vi brukar vara mellan 14 och 16 stycken, så det här är bra.


Tonvikten ligger på att diskutera spelarutveckling, akademier, hockeygymnasier och rookieavtalen. Och när det gäller rookieavtalen pågår förhandlingar med facket Unionen.

ANNONS


– Vi har inte kommit så långt än, säger Hemlin.


ANNONS

En rad stora framtidsfrågor finns också på agendan. Som hur det från och med 2020/2021 ska gå till när ett SHL-lag flyttas ner till Hockeyallsvenskan.


Och det är inte så enkelt som att skicka ner tabelljumbon rakt ner i Hockeyallsvenskan efter 52 SHL-omgångar.

ANNONS


– Vi kommer att titta på nästa års kvalsystem. Vi ska ju kvala ur ett lag varje år. Där kommer sporten att titta på det och lämna ett underlag till klubbdirektör och styrelse, säger Johan Hemlin.


ANNONS

När fattas ett beslut?


– Det blir i februari eller mars tror jag. Det brukar vara innan den 1 maj.

ANNONS


Hemlin fortsätter:


ANNONS

– Nästa del vi kommer att lägga tid på är statistik. Du vet, hur många utländska spelare vi har i ligan? Varifrån rekryterar vi? Är det AHL, KHL eller Schweiz? Hur ser utflödet ut? Hur många rookiespelare har vi? Det är mer en kartläggning hur det ser ut och vi plöjer de siffrorna när vi samlas.


– Vi har också ett par grupparbeten rent strategiskt där vi tittar framåt. Likväl som marknadschefer och klubbdirektörer tittar på det kan man ur sportens synvinkel också blicka framåt, som spelarrekryteringar och hur serierna ser ut. Det är mer en brainstorming eller att tänka utanför boxen.

ANNONS


Har ni någon samlad bild av hur lönekostnaderna för SHL-lagen ser ut?


ANNONS

– Ja, vi tar in de siffrorna och de kommer väl vilken dag som helst. Vi samlar in så vi har egentligen bara medelvärden på trupperna och på ligan totalt, och så jämför man tillbaka i tiden, säger Hemlin.


ANNONS

Rögles sportchef Chris Abbott är redan på plats i USA och flög till Nordamerika tidigare i veckan för att leta nyförvärv. Foto: Bildbyrån.


– Varje lag ansvarar för sin budget och hur de bygger laget. Till ligan rapporterar man bara in ekonomiska tal i allmänhet för det är inte riktigt sportchefernas bord.

ANNONS

SHL:s sportchefer kommer även gemensamt att spana in AHL-mötet mellan Vegas farmarlag Chicago Wolves mot Nashvilles farmarlag Milwaukee. I Wolves spelar bland andra svenskarna Lucas Elvenes och Oscar Dansk 


– Vi gör ett studiebesök hos Chicago Wolves och får en presentation där. Vi kommer att se två matcher. Det är första gången vi besöker en AHL-klubb. Och så ser vi Chicago Blackhawks mot Minnesota.

ANNONS


– Vi sitter hela lördagen och startar tidigt på morgonen. På söndagen är det heldag och så är det Blackhawks-Minnesota och så avslutar vi på måndag förmiddag. Sedan åker alla hem måndag efter lunch eftersom det är i princip full SHL-omgång på tisdag. Det är kort och intensivt.


ANNONS

Det är ett späckat schema som väntar SHL:s sportchefer och visst hade man velat höra allt som sades…


– Det är klart att när man stänger in 21 sportchefer i två dygn blir det snack om annat också, men vi har ändå en agenda som vi följer.

ANNONS


Svenska ishockeyförbundet och SHL-klubbarna försöker bromsa spelarflykten till Nordamerika för att få behålla talangerna längre i SHL och svensk hockey så att de är redo för NHL när de flyttar över i stället för att hamna i AHL med risken att bli fast där och avstanna i sin utveckling.


ANNONS

LÄS MERRögles sportchef: ”Det finns ett par killar lediga”


– Det är en sån fråga som alltid dyker upp. För det första kan man inte påverka det genom ett NHL-avtal. Däremot ligger det i klubbarnas intresse att förklara för en NHL-klubb när man har en spelare som ska spela i AHL eller SHL så måste man kunna visa en plan och tala om vad fördelen ligger i att spela i SHL. Det ligger inte på agendan att prata om AHL eller SHL, men det är klart att man kan komma in på såna saker. Det blir diskussioner om allting, säger Hemlin.

ANNONS


– Några sportchefer är redan i Nordamerika och scoutar. De tar tillfället i akt och åker över så har vi samling på fredag kväll. Då tar jag emot hela gruppen och så startar vi tidigt på lördag morgon.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln