NHL-svepet: Pettersson, Forsberg bjöd på målshow

Flera svenska stjärnor stod i rampljuset när Vancouver tog emot Nashville hemma i Rogers Arena. Födelsedagsbarnet Elias Pettersson, som även blev tvåmålsskytt, skulle dock få anledning att jubla högst.

I Winnipeg fick vi även se svenske rookien Adam Werner göra debut – och hålla nollan för sitt Colorado Avalanche.

Vancouver Canucks – Nashville Predators 5–3

Svenskarna:
Elias Pettersson, Vancouver (2 mål), Filip Forsberg, Nashville (1 mål), Calle Järnkrok, Nashville (1 mål), Viktor Arvidsson, Nashville (1 assist), Mattias Ekholm, Nashville (1 assist), Alexander Edler, Vancouver (1 assist)

Tre blågula målskyttar och en målexplosion i den tredje perioden satte prägeln i nattens möte mellan de två svensklagen. Calle Järnkrok inledde nätrasslet för svensk del när han, assisterade av Viktor Arvidsson, skickade in kvitteringen till 1–1 i den första perioden.

Efter en mållös mittenakt skulle sedan crescendot inledas i den tredje perioden. Stjärnorna Elias Pettersson och Filip Forsberg turades om att tända mållampan, men det var till slut den förstnämnde som skulle få jubla högst.

Pettersson, som förövrigt firade sin 21:a födelsedag, inledde med att läckert stänka in 2–1-pucken i powerplay, men svaret från "Preds" kom redan drygt två minuter senare.

Adam Gaudette såg sedan till att åter skjuta upp Vancouver i pole position innan en viss svensk skulle slå spiken i kistan.

Brock Boeser stod för framspelningen till parhästen Pettersson, vars andra mål för kvällen innebar 4–2 på jumbotronen i Rogers Arena. Forsbergs reducering till 3–4, hans nionde mål för säsongen, skulle endast bli av akademisk betydelse när Tanner Pearson fastställde slutresultatet till 5–3 i öppen kasse.

Fotnot: Nashvilles 2–2-mål tillskrevs inledningsvis Filip Forsberg, men korrigerades senare till Mikael Granlund.

Winnipeg Jets – Colorado Avalanche 0–4

Svenskarna: Adam Werner (Räddade 40 av 40 skott)

Det blev en succédebut i Avs-tröjan för svenska målvaktsrookien Adam Werner. Tillsammans med stjärnan Nathan MacKinnon, som satte två kassar och spelade fram till de övriga två, så blev han stor matchhjälte i mötet med Winnipeg.

Hundraprocentige Werner, som lämnade Färjestad efter fjolårssäsongen, utsågs även till matchens första stjärna.

New York Rangers – Pittsburgh Penguins 3–2 e. övertid

Svenskarna: Marcus Pettersson, Pittsburgh (1 assist)

Jättetalangen Kaapo Kakko börjar hitta spelet i NHL. I natt blev den unge finländaren stor matchhjälte för sitt Rangers när han, med sitt sjätte mål för säsongen, såg till att skjuta hem segern för hemmalaget i Madison Square Garden.

Kakko var också den som öppnade målskyttet under natten och innan den första perioden nått sitt slut så hade även backtalangen Adam Fox hittat nätmaskorna för Rangers.

– Det (spelet) blir bättre. Jag antar att det alltid är bra när du sätter ett par mål, säger Kakko efter matchen.

Pittsburgh hämtade upp underläget i mittenakten, men fick alltså nöja sig med en poäng mot divisionsrivalen.

Henrik Lundqvist vilades i matchen.

St. Louis Blues – Arizona Coyotes 2–3 e. str.

Svenskarna:
Oskar Sundqvist, St. Louis (1 assist)

Igår satte Arizona stopp för Washingtons sex matcher långa matchrad. Och i natt var det de regerande mästarna som skulle få smaka på samma medicin.

St. Louis, med sju raka triumfer i bagaget, tog ledningen två gånger om, men Coyotes hade alltså svaren även i natt.

Precis som i gårdagens drabbning så skulle det bli ännu en straffvinst in på kontot för prärievargarna. Och precis som igår så var det även Nick Schmaltz, tillsammans med Connor Garland, som stod för avgörandet.

San Jose Sharks – Edmonton Oilers 6–3

Svenskarna:
Erik Karlsson, San Jose (3 assist), Marcus Sörensen, San Jose (1 assist), Joakim Nygård, Edmonton (1 assist), Tim Heed, San Jose (1 assist)

Sex svenska passningspoäng blev facit för de blågula när Connor McDavid och hans Edmonton besegrades i Kalifornien.

En rivöppning av Sharks, som tidigt i den andra perioden gick upp i en 4–0-ledning, blev för mycket att hantera för gästerna från Alberta.

Glädjande för Oilers är Joakim Nygård var tillbaka i laguppställningen och direkt noterades för en assist. Speltiden stannade vid 12:29 för den förre Färjestadsforwarden.

Boston Bruins – Florida Panters 5–4 e. str.

Svenskarna:
Joakim Nordström, Boston (1 mål).

Efter fyra obesvarade mål i den andra perioden var det nog många som hade räknat hem vinsten för de svartgula i TD Garden. Så skulle dock inte bli fallet.

Gästerna från Florida svarade med samma mynt, och efter en mållös förlängning var det även de som skulle säkra tvåpoängaren i straffläggningen.

Joakim Nordström noterade sitt andra mål för säsongen i mittenakten.

Montreal Canadiens – Columbus Blue Jackets 2–3 e. str.

Svenskarna: Emil Bemström, Columbus (1 assist)

Anaheim Ducks – Detroit Red Wings 3–4 e. övertid

Svenskarna: Jakob Silfverberg, Anaheim (1 mål)

Los Angeles Kings – Minnesota Wild 3–1

Svenskarna: Inga svenskpoäng i matchen.