AnnonsSupportrarna missnöjda – klubben förklarar


12 november

En retrotröja med en viking på bröstet har skapat debatt bland supportrar till Nybro Vikings. 

 Det är ju jäkligt synd att det inte är med Nybro IF-märket, säger supportern Henrik Halling till HockeyNews.se.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Serieledaren i Hockeyettan södra, Nybro Vikings, drar på stort den 4 december då laget ställs mot Halmstad i Liljas Arena. Det är fri entré och samtidigt kommer klubben att lyfta fram sin historia genom att spela i ljusblåa retrotröjor från gamla glansdagar.

Allt i sin ordning så långt.

Men det som har skapat en mindre storm på klubbens Facebook-sida är att man inte har löpt linan ut. I stället för att ha den gamla Nybro IF-loggan på tröjorna är det den nuvarande vikingen som pryder retrotröjan.

Det ska sägas att det är många som har hyllat tröjan, men det är en del som reagerat negativt. "Fantastiskt initiativ att ta fram den blå tröjan för att belysa det historiska arvet!! Men självklart skulle det ha varit retro till 100% med den gamla NIF-loggan! I första hand är den en principsak, att det är den den gamla loggan som hör ihop med den blå tröjan! Men vidare är jag även övertygad om att det skulle öka auktionsvärdet betydligt om det hade varit den gamla loggan. Min första tanke när jag såg vikingaloggan på den blå tröjan var just det som nämns ovan, om det inte fanns lagliga rättigheter att använda den gamla loggan längre. Men om det inte är något hinder, kan jag inte för allt i världen förstå varför inte den gamla loggan har använts, det hade varit så himla vackert!", skriver en på Nybros sida.

Det har funnit några enstaka mindre rumsrena kommentarer från supporterskaran. En av de mer nedtonade kommentarerna lyder: “Märkligt att ha med den fula vikingen på Nybro IFs klassiska dräkt".


Nybro IF:s logga.

HockeyNews.se har varit i kontakt med Henrik Halling, en Nybrosupporter sedan, 1983, och han är tudelad kring retrotröjorna.

– Först och främst vill jag säga att det är ett mycket bra initiativ med tröjan. Men det är ju jäkligt synd att det inte är med Nybro IF-märket. Det är det man vill ha på en sådan tröja. Sedan får man köpa att föreningen vill hålla fast vid sitt varumärke. De kunde ha haft vikingen på axlarna och gamla loggan på magen. Men dom är helt klart riktigt snygga, säger Henrik Halling.

Och det är just varumärket Nybro Vikings som klubbchefen Rasmus Aro styrker som det främsta argumentet för att klubben valt att ha vikingen på tröjan.

– Det är inte bara att välja klubbmärke. Det måste vara genomtänkt. Vi heter Nybro Vikings. Det är med det namnet som vi profilerar föreningen och så vi bygger varumärket. 

Alex Ek och hans Nybro kommer att spela i ljusblåa hemmatröjor den 4 december. Foto: Magnus Ekeros

En del säger att det rör sig om en rättighetsfråga, att ni inte har rätt att använda Nybro IF-symbolen?

– Nybro Vikings IF ju en egen förening och drog sig ur Nybro IF för 20-talet år sedan. Jag vet att vi fick nej för några år sedan då vi ville göra en liknande grej och använda den gamla loggan. Nu vet jag inte om det rör sig om rättigheter, vi har inte undersökt det då vi har valt att köra på vikingen, säger Rasmus Aro till HockeyNews.se.

Vad säger du om debatten som har blossat upp?

– Det har inte undgått mig. Jag sa det till min kollega när vi publicerade nyheten att det var ganska väntat att det skulle bli en diskussion. Och det är kul att folk engagerar sig. Det finns inget som är rätt eller fel i den här frågan. Nu har vi valt den här vägen. Men det är klart att vi funderade på hur vi skulle göra. Jag tror dock att det här kommer bli riktigt bra.

Hur kom ni på idén?

– Vi försöker göra lite olika saker, särskilt i samband med matcherna som har fri entré. Vi försöker hitta lite teman kring matcherna. Förra året körde gjorde vi en grej med Barncancerfonden. Nu valde vi vår egen historia och just de ljusblåa tröjorna som många har minnen av. Vi kommer även att auktionera ut tröjorna efteråt. Dessutom har vi fem specialtröjor med gamla Nybrospelare, bland annat en med Jonny Ågren,  säger Rasmus Aro, som hoppas på en publiksiffra på runt 2 000 åskådare den 4 december.

LÄS MER: Här läser ni mer om Hockeyettan


Annons

Annons