AnnonsKorrigeringarna som ska få Djurgården att klättra mot toppen


10 november

STOCKHOLM. Djurgården har analyserat den negativa trenden i SHL som har lett till tre raka förluster.

Den sportsliga ledningen har dragit slutsatser och nu har laget jobbat med detaljer för att komma tillrätta med ett par problem.


Annons

SHL presenteras av ATG Sport 


Förluster mot Rögle (1-5), Skellefteå (0-4) och Färjestad (1-4) gav svidande 2-13 i baken i matcherna före landslagsuppehållet i SHL för Djurgården.


Stockholmsklubben, som var i SM-final i våras, har sett över vad som ligger bakom den senaste tidens bekymmer då laget dessutom har fått tre spelare avstängda. Dels backarna Jesper Pettersson och Marcus Högström, dels forwarden Anton Hedman.


– Jag har inte analyserat energitappet på så vis annat än att jag följer vår lagprocess och vårt sätt att spela och har väl ganska klara uppfattningar om vad vi behöver korrigera, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


Och vad är det ni behöver ni korrigera?


– Till att börja med så är vi exceptionellt duktiga de första 30 sekunderna i våra byten i SHL, men när vi fastnar i tider och perioder där vi tar för långa byten ökar antalet utvisningar vi tar, då ökar antalet dåliga beslut både med och utan puck. Det sårar oss nåt enormt. Så har det sett ut över 17 matcher, säger Eriksson, som tillsammans med Tobias Pehrsson, är ansvarig för den sportsliga organisationen i Djurgården.


LÄS MERDjurgårdens sportchef skällde ut spelare och ledare


Djurgården har dragit på sig 66 tvåminutersutvisningar, vilket är lika många som Frölunda och Växjö. Bara Örebro (69) har fler.


– Det är en ganska tydlig och enkel korrigering att göra som inte har så mycket med grundspelet att göra. Det är mer en inställning och disciplinfråga. Bara där kommer du att få se ett avsevärt mycket bättre och stabilare Djurgården, menar Joakim Eriksson.


Hårt, men juste. Djurgården behöver minska antalet tvåminutersutvisningar i SHL. Foto: Bildbyrån.


Djurgården började säsongen bra i boxplay, men på slutet har det gått grus i maskineriet och procenten har dalat till 80 procent.


– Sedan går det väl inte att blunda för att vi har haft en del avstängningar och skador på väldigt viktiga pjäser. Det är klart att det blir utmanande över tid.


Djurgården sportchef berättar också att den fotledsskadade lagkaptenen Jacob Josefson, som har missat de senaste elva matcherna, kommer att missa ytterligare nio matcher.


– Vi har haft Josefson borta nu och kommer att fortsatt vara borta till annandag jul. Så han kommer fortsätta att missa mer eller mindre första halvan och det är en av SHL:s ledande centrar. Även om vi är starka på centersidan är han en kapten och härförare i mångt och mycket. Det är klart att han saknas.


Djurgården hade räknat med att ha fjolårets skyttekung i SHL, Emil Bemström, i laget vid den här tidpunkten, men han är kvar i NHL-laget Columbus. Därför letar man efter en ersättare.


– Där finns en del av förklaringarna till att trots att vi har näst mest avslut från skottsektorn vad gäller farliga avslut, bara Frölunda har mer, så har vi en ganska låg skotteffektivitet. Lite kvalitetsavsaknad av de två spelarna plus att de andra spelarna måste höja sitt målskytte så kommer vi att göra lite mer mål jämfört med vad vi gjorde de avslutande fem-sex matcherna.

LÄS MER: 
Avslöjar: Dick Axelsson klar för Djurgården


LÄS MERSportchefens besked om pågående forwardsjakten i Djurgården


Eriksson fortsätter sin analys:


– I spelet utan puck ligger det hand i hand med de kortare bytena, men det ligger också med inställningsfrågan och disciplinen att göra jobbet i spelet utan puck. Jag går och tittar på träningen idag och ser vad det jobbas på. Det skadar ditt spel utan puck i spelet hur du spelar med puck. Om vi inte vänder trenden i antal turnovers, för den har varit successivt ökande, så spelar det ingen roll vad vi gör i spelet utan puck för om vi tappar puck på fel tillfällen är vi ändå oorganiserade i vårt försvar och vi kommer att bli straffade i SHL för många är väldigt duktiga i sina spelvändningar. Vi vet ganska väl vad vi behöver göra och vad vi ska korrigera. I slutändan handlar om det om att ett ledarskap måste komma från spelarna själva i att följa det och ta de korrekta besluten.


Joakim Eriksson understryker också vikten av att förbättra powerplay och boxplay innan han avslutar:


– Vi känner att vi har koll på var vi är i processen. Om vi hade haft två segrar till så hade vi inte ens haft det här samtalsämnet, för då hade vi legat trea i tabellen. Så pass jämn är tabellen, så det handlar mer om att inte ignorera situationen som har uppstått de sista veckorna, men någonstans inte heller drabbas av panik utan jobba på mot målet och vända på det här. Vi låg åtta-nia i januari förra säsongen och slutade fyra. Vi hade en liknande situation då, konstaterar Djurgårdens sportchef.


Annons

Annons

Annons