TV-Pucken: Stockholm mästare efter stor dramatik

(10716) Stockholm
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 3 november 2019

Finaldagen i TV-Pucken avgjordes under söndagen. Vi på HockeyNews.se bevakade alla matcher och ger er resultaten, målskyttar och kommentarer från varje match.

Final

Stockholm Nord–Östergötland 5–4 (2–2, 3–2)
Målen: 0–1 (4.00) Vilgot Andersson (Mattias Hävelid, William Lagerqvist), 1–1 (5.03) Oscar Pantzare, 1–2 (12.31) Filip Bystedt (Mattias Hävelid, William Nestun Sundin), 2–2 (18.48) Elias Kumlin (Hannes Hellberg), 3–2 (27.05) Hannes Hellberg, 4–2 (34.44) Oscar Pantzare, 4–3 (37.52) Filip Bystedt (Mattias Hävelid) spel fem mot fyra, 5–3 (39.13) Anton Dagerlind (Kalle Broed) spel fyra mot fem i tom bur, 5–4 (93.27) William Nestun Sundin (Adam Aunes Johansson) spel fem mot fyra

Kommentar: Östergötland fick en drömstart på finalen i Falun när de redan efter ? minuter kunde göra 1–0 gnom Vilgot Andersson hittade en fri yta framför mål och skickade in pucken framspelad av William Lagerqvist efter fyra minuter. Ledningen blev däremot inte långvarig då Stockholm kvitterade dryga minuten senare genom Oscar Pantzare. En snabb spelvändning senare och ett fint anfall av Östergötland senare tog de däremot tillbaka ledningen genom Filip Bystedt som rakade in en målvaktsretur. Men det var inte nog med målgörandet där. Elias Kumlin såg till att kvittera för Stockholm när han dök upp framför mål och nöp dit pucken.

Den andra perioden kom att bli ett drama utan dess like. Efter att Hannes Hellberg och Oscar Pantzare gjort varsitt mål satt Stockholm i förarsätet med fem minuter kvar att spela. Då reducerade Filip Bystedt med drygt två minuter kvar i numerärt överläge och det blev stor dramatik Anton Dagerlind såg då ut att punktera matchen när han gjorde 5–3 i tom bur med bara 37 sekunder kvar av perioden, men Östergötland gav sig inte och William Nestun Sundin lyckades reducera med bara 33 sekunder kvar.

Närmare än så kom däremot aldrig Östergötland då den sista forceringen för en kvittering inte lyckades.

Match om femte plats

Dalarna–Gästrikland 3–4 (1–0, 2–4)

Målen: 1–0 (16.10) Lukas Lagerberg (Erik Olhans-Lind), 1–1 (25.34) Tom Wikman (Linus Hernström), 2–1 (26.00) Eric Hultgren (Elias Nordberg, Walter Reimer), 2–2 (28.01) Linus Hemström (Anton Ohlsson) spel fem mot fyra, 3–2 (29.53) Erik Olhans-Lind (Axel Eriksson, Ludwig Laband) spel fem mot fyra, 3–3 (31.45) Felix Jansson (Linus Molin,Anton Ohlsson) spel fem mot fyra 3–4 (38.45) Filip Kihlström (Theo Widén-Schade, Linus Molin)

Kommentar: Det såg länge ut som att det var Dalarna som skulle lägga vantarna på femteplatsen i TV-pucken då de var i ledning inte mindre än tre gånger under matchens gång, där den första ledningen kom med knappt fyra minuter kvar av första perioden när Erik Olhans-Lind spelade fram Lukas Lagerberg som överlistade Ludvig Asplund i Gästriklands mål.

I andra perioden kom målen i strid ström där det på sex minuter måljublades fem gånger om om vartannat. Gästrikland kvitterade först genom Tom Wikman innan Dalarna återtog ledningen bara 26 sekunder senare bara för att få se kvitteringen från Gästrikland komma två minuter senare. Dalarna svarade sedan upp på det genom att skicka in 3–2 i numerärt överläge två minuter senare innan det var dags för Gästrikland att göra sitt andra mål i powerplay genom Felix Jansson och det var lika på tre med åtta minuter kvar att spela.

Matchens sista mål kom sedan genom Filip Kihlström som med en minut och 15 sekunder kvar kunde göra 4–3 till Gästrikland som därmed tog hem femteplatsen.

Match om sjunde plats
Ångermanland–Norrbotten 4–3 eft. förlängning (1–2, 2–1, 1–0)

Målen:
0–1 (06.26) Karl Larsson (Fabian Ledin, Philip Törmä), spel fem mot fyra, 0–2 (09.18) Ludwig Elfving (Svante Koivuniemi), 1–2 (15.52) Tim Bergström (Jakob Norén, Joel Nordin), 2–2 (24.43) Vilmer Grundström (Elias Hallin, Jonas Eliasson), spel fem mot fyra, 3–2 (30.20) Vilmer Grundström (Nils Öberg, Elias Hallin), spe fem mot fyra, 3–3 (39.43) Frans Haara, 4–3 (41.20) Tim Bergström (Vilmer Grundström, Jakob Norén), spel fem mot fyra.

Kommentar: Det blev en underhållande match i kampen mot sjundeplatsen i TV-Pucken. Och det blev spelet i special teams som avgjorde matchen.

För det var faktiskt så att Ångermanland gjorde samtliga fyra mål i powerplay.

Med hjälp av sitt fina spel i powerplay kunde Ångermanland vända ett 0–2-underläge till 3–2-ledning. Med bara 17 sekunder kvar av den andra perioden kunde dock Norrbottens Frans Haara kvittera till 3–3.

Men i förlängningen var det Ångermanlands spets i powerplay som avgjorde. Segerskytt blev Tim Bergström, som liksom Vilmer Grundström, blev tvåmålsskytt i powerplay.

Bronsmatch
Småland–Södermanland 0–4 (0–3, 0–1)

Målen: 0–1 (04.09) Jonathan Lekkerimäki (Noah Östlund), 0–2 (06.49) Noah Östlund (Jonathan Lekkerimäki, Arvid Bergström), 0–3 (16.18) Jonathan Lekkerimäki (Noah Östlund, Calle Odelius), 0–4 (38.50) Andreas Wagner, mål i öppen kasse.

Kommentar: Efter semifinalförluster för båda lagen var det Södermanland som hade lättast att ladda om. Visserligen inledde Småland matchen starkt rent spelmässigt, men det var "Sörmland" som gjorde målen. Och det var förstalinen som låg bakom segern. Jonathan Lekkerimäki gjorde två mål, Noah Östlund och Andreas Wagner var sitt. Även backen Calle Odelius gjorde en vass match i Södermanland.

Sist, men inte minst, får man inte glömma att nämna målvakten Leo Matthiessen som räddade samtliga 22 skott från Småland.

Bronset alltså till Södermanland.

– Det här är helt magiskt. Jag är sjukt stolt över grabbarna. Det var ingen som trodde att vi skulle gå så här långt. Hela laget har krigat så sjukt bra, säger backen Calle Odelius till SVT efter matchen.