HockeyNews
PLUS

Halva grundserien spelad – här är ettans hetaste lirare i powerplay

(10620) Johan Grönquist
PeAX Svensson

Publicerad: 30 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Doldisbacken från HC Dalen, Johan Grönquist, toppar poängligan i powerplay i Hockeyettan södra. Annars är det rutinerade pjäser och inga duvungar som har producerat mest i powerplay i de olika serierna i Hockeyettan.


Legendaren Conny Strömberg beskrivs ofta som en klassisk powerplay-spelare och oftast brukar det vara poängkungar som man hittar i toppen i powerplayligan. Och tittar vi generellt i Hockeyettan, halvvägs in i seriespelet, så är det väl inga större konstigheter. Men det är ett namn som sticker ut och det är Dalenbacken Johan Grönquist, som har fått en strålande start på säsongen – inte bara i powerplay.

– Johan har gjort det jättebra offensivt och har totalt sett varit lite av en överraskning. Han har gjort hyfsat med poäng och har en stor roll i vårt powerplay. Han är snabb i tanken och är skicklig med pucken, säger Dalencoachen och den förre storbacken Pelle Gustafsson till HockeyNews.se.

Hittills har det blivit sju poäng – ett mål och sex assist för Grönquists del i powerplay. Men det borde ha varit två mål. 
– Ja, jag blev av med ett mål mot Tyringe. Jag borde ha haft det målet, men det är som det är, säger Johan Grönquist.

Varför har det gått så bra i powerplay?

– Jag har bra spelare runt om mig. Sedan har jag alltid var bra i powerplay. Det har varit lite av min specialitet. Jag känner att jag kan leverera puckar och ser spelet bra som point. Sedan har jag klickat bra med omgivningen i powerplaykedjan, säger Grönquist och syftar på spelare som Jonathan Tholander, Timmie Persson, Emil Larsson och Erik Glimberg.

Den Valbo- och Brynäsfostrade backen har spelat i Hockeyettan i ett par säsonger utan att ha fått det där definitiva genombrottet. Tanken var att det skulle komma i Kallinge/Ronneby för två år sedan, men det blev inte så.

– Det var upp och ner i Kallinge. Jag fick väl aldrig det där riktiga förtroendet. Däremot fick jag riktigt bra träning och trots allt så var det en väldigt nyttig säsong, säger Grönquist.

I fjol blev det spel i Kiruna IF, men säsongen spolierades till stora del en av en bruten fot i en bortamatch mot Asplöven på höstkanten.

Men under Pelle Gustafsson och Daniel Josefssons ledning har Johan Grönquist utvecklat sitt spel på alla sätt. Dessutom var Nichlas Torp (numera i IK Oskarshamn) med och tränade med Dalen under halva hösten, vilket var värdefullt för Grönquist.

– Det känns riktigt bra att ha dem som tränare. De vill få mig att bli en tvåvägsback och jag känner att jag blir bättre och bättre i defensiven. Sedan har Nichlas kommit med tips och råd. Han är ju riktigt grym i defensiven. Det är skönt att få ett kvitto på att jag håller i den södra serien, som är riktigt bra, säger Johan Grönquist.

LÄS MER:
 Halva grundserien spelad - här är ettans poängkungar

Bakom Grönquist i powerplay-ligan jagar Kallinge/Ronnebys forward Alexander Heiver och Mörrums back Alexander Molldén, som båda har spelat in sex powerplay-poäng.

Poängbäst i powerplay i hela Hockeyettan är Piteås Magnus Isaksson. Han är helt överlägsen i norra serien med elva poäng (2+9) på tio matcher. 

Huddingeduon Måns Krüger och Victor Andersson är hetast i Hockeyettan östra. Krüger har ett mål och sju assist på kontot, medan Andersson står noterad för två mål och fem assist. 

Mariestads stjärna Eddie Davidsson har även han gjort åtta poäng (3+5) och toppar PP-ligan i  den västra serien. Bakom jagar Grumsspelaren Jesper Norbäck på sju poäng (2+5). 

Mariestads stjärnspelare Eddie Davidsson. Foto: Bildbyrån

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)