HockeyNews
PLUS

Svensken bäst i AHL: "Ska ha lite tur om man blir uppkallad"

(10525) Lucas Elvenes Chicago Wolves
Dale Woltman/Chicago Wolves

Publicerad: 25 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

TAMPA. Det är svenskt i toppen av AHL:s poängliga. Lucas Elvenes gör succé i Chicago Wolves och även om han hoppas på en NHL-chans i Vegas Golden Knights stannar han gärna hela säsongen i AHL också.

– Vegas är ju heller inte så lätt att ta en plats i. De har ju riktigt bra spelare där, säger han till HockeyNews.se efter succéstarten i AHL.

20-årige Lucas är den första i den norskättade Elvenes-klanen av hockeyspelare från Ängelholm, som försöker slå sig in på den nordamerikanska hockeymarknaden. Och det går än så länge strålande.

Just nu leder han poängligan i AHL efter tre mål och åtta assist.

Hur förklarar du själv succén i Chicago Wolves?

– Det funkade bra från start. Jag lyckades bra i första matchen och fick upp självförtroendet direkt. Efter det har jag fått spela jättemycket och jag gör det ihop med två bra killar, svarar Lucas Elvenes.

Det blev visserligen stryk med 8–5 av Grand Rapids i premiären, men Lucas presenterade sig för AHL genom att göra ett mål och assistera till tre.

Han spelar ihop med center Gage Quinney och på andra kanten finns Tye McGinn.

– Quinney är en riktigt bra center och McGinn är stor och har spelat en hel del NHL-matcher, så det är perfekt. Vi har faktiskt spelat ihop i alla matcherna.

Gage är 24 år och född i Las Vegas, dit hans kanadensiska pappa kom för att spela hockey på 1990-talet. Ken Quinney öste in poäng för Las Vegas Thunder i IHL 1993-98.

29-årige Tye är väldigt rutinerad, med 89 NHL-matcher på sitt CV för Philadelphia, San Jose, Anaheim och Tampa. Men det var mellan 2012-16. Sedan dess har han bara spelat i AHL.

Det är från kedjekamraterna nykomlingen Lucas fått tips om hur det är att spela hockey på liten rink.

– De lär mig hela tiden, men just det där med rinkens storlek tyckte jag funkade bra redan från campen i Vegas.

Lucas Elvenes hann spela 82 SHL-matcher med moderklubben innan flytten till USA. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Förra säsongen gjorde Lucas Elvenes 21 poäng på 44 matcher med Rögle i SHL och SM-slutspelet och han fick debutera i Tre Kronor.

Det är alltid intressant att jämföra olika serier, så frågan om hur det skulle gå om hans Chicago skulle möta SHL:s topplag Rögle är given.

– Svår fråga, men en bra fråga, skrattar han.

– Det skulle vara intressant med en sådan match. Beror givetvis också på om det är på stor eller liten rink. Men jag skulle nog säga att spelet här är jämförbart med det i SHL. Det finns många skickliga unga spelare här.

– Men även många tuffa, lägger han till i nästa andetag.

Amerikanen med det svenskklingande namnet Anders Bjork är elva i AHL:s poängliga, men han kallades upp till Boston i NHL i helgen.

Hur ser det ut för dig efter succén, är det dags att packa väskan för NHL-debuten i Vegas snart?

– Inte vad jag hört i alla fall. Det är heller inget jag tänker på. Det vore bra att få ett helt år i AHL också. Man ska ha lite tur också om man blir uppkallad. Vegas är ju heller inte så lätt att ta en plats i. De har ju riktigt bra spelare där.

Elvenes draftades 2017 av Vegas Golden Knights i femterundan. Foto: Dale Woltman/Chicago Wolves.

Den spelare som ligger närmast en plats i Vegas just nu är målvakten Garret Sparks. Även om det ryktas att tidigare skadade Malcolm Subban är tillbaka på bänken ikväll mot Colorado, kan Garret, som spelade 20 matcher i Toronto Maple Leafs förra säsongen, få sin chans. Oscar Dansks inhopp när Marc-André Fleury vilade mot Philadelphia gick ju inte så bra.

Du bor i Chicago, så följer du Blackhawks också?

– Nej, svarar Lucas bestämt.

– Jag håller mig till Vegas och försöker följa dem så mycket det går.


I onsdags slog ni Texas Stars med 3–2 hemma i All State Arena och du bidrog med två nya assist. Men matchen började 11.10 lokal tid.

Vad är det för matchstart?

– Ja, det var märkligt. Det var något de kallade Kids Game. Det kändes som man var tillbaka och spelade i U13 igen.

Chicago har sju poäng på sju matcher. Lagets fem senaste matcher har varit mycket jämna och avgjorts med uddamålet. Tre gånger till Wolves fördel.

På lördag är det dock vanlig matchtid igen 19.00, då Manitoba Moose kommer på besök.

Jag nämnde Elvenes-klanen inledningsvis. Det började med att Lucas farfar Björn kom från Oslo på 1960-talet för att spela hockey i Rögle. Farfar har bland annat spelat OS för Norge.

Björns tre söner Stefan, Roger och Tord blev alla hockeyspelare av hög klass och nu för tredje generationen arvet vidare.

Lucas storebror Ludvig spelar förresten allsvensk hockey med Tingsryd den här säsongen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)