HockeyNews
PLUS

Positivt för framtiden trots förlust mot bittra rivalen

(10354) Andreas Appelgren / Skarborgsderby
Skrämdump: Mariestad-TV/Stay-Live Skövde

Publicerad: 16 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Måndagens Skaraborgsderby gav ringar på vattnet. Många objektiva betraktare långt utanför den lokala myllan höjde positiva röster kring att det återigen var någorlunda jämnt mellan Skövde och Mariestad. Till och med på den förlorande sidan fanns positiva reflektioner efter matchen.
– För hockeyn i Skaraborg, som måste bli bättre, var det här en hockeyfest, säger Mariestad-tränaren Andreas Appelgren till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Skövde bjöd upp till kamp och straffbesegrade Mariestad med 2-1 trots att gästerna egentligen var det spelförande laget. Ett resultat som i det kortsiktiga perspektivet naturligtvis var negativt för Mariestad, men som sett på längre sikt kan vara viktigt för hockeyn i länet.

– Det var inte bra för Bois eller för mig som coach, men om man som allmän betraktare ser det ur ett större hockeyperspektiv i Skaraborg är det bra att det är jämnare och lockar publik, konstaterar rutinerade Mariestad-coachen Andreas Appelgren.

– Det har ju varit några år när det inte varit någon stämning eller särskilt mycket folk på läktarna. Jag har varit och kollat och det har inte blivit det här trycket i hallen på grund av att Mariestad varit för överlägsna. För hockeyn i Skaraborg, som måste bli bättre, var det här en hockeyfest.


Vill inte se någon TV-Puckenhög
Tränaren menar att om någon av klubbarna ska kunna ta klivet upp och på allvar hota i Hockeyallsvenskan krävs det att hela länet, med sina småklubbar runt omkring på orter som Skara, Tibro, Lidköping, Töreboda och så vidare, lyfter sig och då krävs ett stort intresse och fler sponsorer.

– Hockeysituationen i länet måste bli bättre, det är för dåligt i kommunerna runt omkring, där finns knappt hockeyn och det är inget bra. Ska man göra en spets av det måste bredden finnas och ska något lag kunna ta sig upp i Hockeyallsvenskan, oavsett vilket det är, måste det bli bättre och intresset större. Så på det stora hela var det kanske bra för hockeyn med ett sådant här derby.

Men det svider så klart att hans första tävlingsderby tillbaka på tränarpositionen i Mariestad slutade med en förlust mot ärkerivalen.

– Det är alltid surt att förlora ett derby när det är en så härlig match. Men vi hade matchen. Vi överlever det här, konstaterar Appelgren och passar på att skicka en komplimang till Skövde-keepern Viktor Andersson.

– Han visade ett målvaktsspel som var bland det bästa jag sett på den här nivån på väldigt länge.

Finns det något positivt att hämta ur den här typen av förluster inför framtiden, en revanschlust?
– Man kan vända saker till sin positiva sida. Vi vill inte höra dem jubla och se dem ligga i någon tv-puckshög nästa gång. Men i klyschsamhället vi lever i måste jag som tränare bryta ner det till att det är poängen som är det viktiga oavsett motstånd.

Ni har förlorat mot Skövde och Grums, har ni svårare mot lag som inte vill föra spelet?
– Det är en intressant fråga som vi får titta på. Svaret hade varit ja direkt om det hade varit en usel insats i båda matcherna, men vi skapar mycket chanser och hade svårt att göra mål. Men det kan vara värt att kika på. Vi tyckte att vi skapade för att kunna göra mål och vinna.


Gasen i botten
Ikväll tar Mariestad emot Surahammar hemma i Mariehus Arena och det är väl inte en allt för vild gissning att laget som ligger i botten riskerar att få sota för Bois nesliga derbynederlag.

– Som tränare är man orolig att efter ett derby kan det oavsett om man vann eller förlorade bli ett litet bakslag, det är en jäkla urladdning som gör att man i matchen efter kan få lida lite av det. Men nu gäller det att vara snabbt tillbaka på banan, samla ihop styrkorna och trycka gasen i botten igen.

– Vi ska inte tappa onödiga poäng på hemmaplan, dundrar Appelgren.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)