HockeyNews
PLUS

Förlustsviten förlängd – men skadeläget ljusnar för nykomlingen

(10300) Åhlund Oskarshamn
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 13 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

ÖREBRO. Nära men inte hela vägen fram, ja så skulle man nog kunna sammanfatta IK Oskarshamns lördagseftermiddag i 3–2-förlusten borta mot Örebro. Men nu trots förlusten finns det positiva besked i truppen där skadeläget ser ut att ljusna.

– Närmast är väl Heinerö som är tillbaka i nästa vecka, säger huvudtränare Håkan Åhlund till HockeyNews.se

SHL presenteras av ATG Sport

Ändå var det gästerna som inledde matinéföreställningen i ett utsålt Berhn Arena klart piggast och som även inledde målskyttet för matchen. Detta när backen Simon Depres slagskott hittade nätmaskorna bakom Örebromålvakten Dominik Furch under inledningen av den första perioden. Men under den andra perioden kom kollapsen från Smålänningarnas sida. Först lyckades Örebroforwarden, Ryan Stoa styra in 1–1 i ett numerärt överläge. Och bara 24 sekunder senare kunde Joonas Rask göra 2–1 för hemmalaget.

Då försökte Oskarshamntränaren, Håkan Åhlund stoppa blödningen genom att ta en timeout. Men som salt i såret för Smålänningarna lyckades Max Lindholm utöka ledningen för hemmalaget efter en fin spelvändning. Plötsligt hade 1–1 blivit till 3–1 på totalt 84 sekunder.

Bortalaget lyckades sedan lyfta sig spelmässigt och började närma sig när forwarden, Johannes Salmonsson reducerade till 3-2 i mitten av den andra perioden. Men trots en stark forcering under stora delen av den tredje perioden kom inte gästerna närmare än så.

– Jag tycker att vi gör en bra förstaperiod på bortaplan och har en bra koll på händelserna. I den andra perioden så tycker jag att Örebro ökar tempot och vi blir väldigt små när de gör 1–1. Sedan kommer både 2–1 och 3–1 tyvärr ganska fort också, det är inte på grund utav att Örebro spelar bra utan vi gör individuella misstag och det har man inte råd på den här nivån. Sedan tycker jag att vi kommer tillbaka under sista halvan av matchen. Men det är jobbigt för killarna att vara nära varje gång men att inte någonting betalt för det. De gör en heroisk insats återigen men vi får inga poäng med oss, sa Åhlund till HockeyNews.se

Oskarshamn inledde imponerade med tre segrar på de fem inledande matcherna. Men de senaste veckorna har varit tyngre för nykomlingarna som nu har förlorat sex raka matcher och under den senaste veckan har laget haft en total målskillnad på 3–18. Laget har nu också rasat ned till en tiondeplats i en något haltande tabell.

– Först och främst med den matchen som man förlorar måste man lägga och gå vidare ifrån. Det har vi gjort och sedan måste vi vara i de här prestationerna där vi krigar och arbetar efter sättet att spela. Där måste vi vara varje kväll och sedan gäller det att vara ännu mer noggrannare i de här situationerna som vi släpper in mål vid. Det kommer ju på grund utav att man är trött och när man inte är van att spela på den här nivån. Vi är nykomlingar och någonstans där måste vi lära oss.

Oskarshamn har nu en tung trend med sex raka förluster. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Vad tror du beror på att ni inte får ut den där sista avgörande spetsen i matcherna?

– Vår spets är vårt sätt att arbeta och vårt system, det är som det är. Vi kommer aldrig att få någon spetspelare som ni i media pratar om. Utan vi behöver ha alla friska och hela och det har vi inte haft vilket att vi har haft en tunn trupp så att vi sliter lite för snett på den och det blir avgörande i många momentsituationer.'

Laget har också drabbats av skador på forwardarna Nicklas Heinerö, Markus Modigs och Oskar Nilsson. Den sistnämnda lär bli borta under en längre tid efter den otäcka smällen i matchen hemma mot Växjö för drygt två veckor sedan. Men när det gäller de två andra kommer Åhlund nu med positiva besked.

– Närmast är väl Heinerö som är tillbaka i nästa vecka och sedan är det Modigs som nog kan komma tillbaka också inom den närmaste framtiden.

Trots den hedersamma förlusten under lördagen tar Åhlund ändå med sig flera positiva saker i spelet under lördagen.  

– Det är ju kollektivet att vi jobbar och försöker att ta det här vidare hela tiden. Som jag sade tidigare så är vi nederlagstippade utav alla så kallade experter. Det är ingen som tror att det här ska bli en lätt resa. Vi får ta lärdom utav det och förhoppningsvis få tillbaka lite folk och pigga kroppar igen

Matchen mot Örebro var också lite speciell för 50-åringen som faktiskt inledde sin spelarkarriär i just Närkeklubben. Åhlund var under början av 80-talet en stor forwardsprofil i klubben innan flytten sedan gick vidare till Malmö där han också vann två SM-guld. Han har också figurerat som assisterande tränare till Kent ”Lill-Kenta” Johansson i Örebro mellan 2013-2015.  

– Det klart att det är kul, det finns ju många minnen härifrån både som spelare och tränare så är det ju. Men det är som vilken match ändå tycker jag. Sedan är det många kända ansikten som man får träffa så det klart att det är positivt.

Härnäst väntar ett formsvagt Brynäs som motståndare på bortaplan under torsdagen kommande vecka.

LÄS MER: Extraträningen ger Max-resultat för Örebroforwarden

LÄS MER:  Fyra heta puckar från Örebro-Oskarshamn

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)