HockeyNews
PLUS

Djurgårdsduon nära var sin plats i NHL-premiären: "Smart spelare"

(10072) Jakob Lilja/Emil Bemström
Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Publicerad: 30 september 2019

FacebookXWhatsApp

Jakob Lilja blev poängkung. Emil Bemström var hela SHL:s skyttekung.
Nu konkurrerar de före detta Djurgårdsforwardarna om en plats i Columbus startuppställningen i NHL.

ANNONS
Försäsongen är över för NHL-klubben Columbus Blue Jackets och nu ska laget spikas inför premiären mot Toronto natten till lördag svensk tid.

Och för de båda succéspelarna i Djurgården förra säsongen, forwardsduon Emil Bemström och Jakob Lilja, är det alltjämt nervösa dagar.

Emil Bemström, Joakim Nygård och Jakob Lilja spelade i Tre Kronor i vintras. Nu är SHL-trion nära spel i NHL med Columbus respektive Edmonton. Foto: Bildbyrån.

Bemström och Lilja är två av de fyra forwards som slåss om tre lediga platser i NHL-laget Columbus.

– Som du säger, det är inte klart än. Men jag kan inte göra något annat än att göra mitt bästa varje dag och gå ut och ha roligt. Jag tycker att jag spelar bättre när jag har roligt, så ha roligt och göra mitt bästa och jobba hårt och se hur långt det bär mig, säger Lilja till Columbus hemsida .

Jakob Lilja var Djurgårdens poängkung i SHL förra säsongen då han blev värvad från Linköping. Lilja gjorde 37 poäng (12 mål, 25 assist) på 52 matcher.

Emil Bemström, 20, blev skyttekung i SHL med sina 23 mål på 47 matcher och det bar raka vägen till ett NHL-kontrakt med Columbus.

Nu återstår att se om Bemström och/eller Lilja tar plats i NHL-premiären. Svenskarna slåss med Sonny Milano och Marko Dano om en NHL-chans direkt från säsongsstarten.

Jakob Lilja har spelat i fyra träningsmatcher för Columbus och med sina två mål mot St Louis förra veckan delar han ledningen i den interna skytteligan på försäsongen.

– Han är en smart spelare, säger huvudcoachen John Tortorella till Blue Jackets hemsida.

– Han har klivit upp på scenen. Jag visste ingenting om honom förrän vi såg honom. Han har gjort ett par mål, håller sig nära pucken och kan åka skridskor. Du kan se att han tänker hockey så han är fortfarande här hos oss. Han bultar på porten för att vara med i laguppställningen, säger Tortorella.

Columbus lagkapten Nick Foligno har också lovord om Jakob Lilja:

– Jag gillar hans sätt att spela. Han är en jättebra kille, härlig personlighet också, och han har uppenbart gjort mycket för att fortfarande vara här. Han har förtjänat det. Han ser väldigt bra ut där ute. Det ser ut som han passar in direkt. Det är trevligt för mycket av snacket handlade om (Emil) Bemström och (Alexandre) Texier, och med all rätt, de är väldigt bra spelare, men han är en kille som kommit in hit utan uppståndelse och jobbat (häcken av) sig och gett sig själv en jättechans att vara här på premiärkvällen.

Jakob Lilja säger sig redan vara bekväm med den mindre rinken och omställningen till spelet i Nordamerika.

– Du behöver tänka på ett annat sätt i en del situationer, men jag har lärt mig rätt snabbt, säger Lilja till Columbus hemsida.

LÄS MER: Djurgården serieledare – men Axelsson fortsatt aktuell: "Absolut"

Om Emil Bemström tar en NHL-plats behöver Djurgården ersätta honom. Då är Dick Axelsson en het kandidat till en comeback i Djurgårdströjan.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.