HockeyNews
PLUS

Svenskkedjan gladde i Anaheim men skada oroar i Edmonton

(9989) Rakell, Silfverberg/Joel Persson
Bildbyrån

Publicerad: 25 september 2019

FacebookXWhatsApp

TAMPA. En ren svenskkedja i Anaheim gladde i nattens träningsmatcher, där lagens formationer börjar se mer och mer ordinarie ut. Även New York Rangers förstakedja med Mika Zibanejad som center spelade strålande. Däremot tvingades Joel Persson bryta matchen för Edmonton efter skada.

Mer och mer börjar NHL-lagen nu bli ordinarie i träningsmatcherna. Testandet är slut och nu ska formationerna slipas till inför att det nästa vecka är dags för matcher om viktiga poäng. Därför får också de unga spelarna mindre och mindre speltid, om de som är kvar på träningslägren ens får vara med och spela.

En kedja som redan ser klar ut är den rysk-svenska i New York Rangers. Den kommer definitivt att bli en av säsongens stora sevärdheter. Det underströk verkligen trion Artemi Panarin, Pavel Buchnevich och Mika Zibanejad i New York-derbyt mot Islanders i natt. Trion är en fröjd att se i offensiv zon, där de hela tiden skiftar positioner och skickar pucken snabbt mellan sig.

– Efter starten kom vi överens om att spela enklare och då blev det bättre, förklarade Panarin efter matchen och avslöjade att han hade ett snack med sina kedjekamrater i första pausen.

Rangers vann med 3-1 efter två mål av Panarin, sedan Vitalij Kravtsov gett laget ledningen med 1-0. Panarins första kom efter en snabb spelvändning där ryssarna spelade mellan varandra samtidigt som Mika störtade på mål och drog med sig bevakning. Panarins andra kom i tom kasse efter ett strålande defensivt jobb av Zibanejad. Svensken var också matchens bäste tekare med 75 procent vunna nedsläpp.


Henrik Lundqvist stod första halvan och tog alla 13 skott han fick på sig. Jesper Fast och Lias Andersson spelade också. Den senare fick bara drygt nio minuters speltid. Han hade två skott på mål, men också en brottningsmatch med Islanders svensk-amerikan Oliver Wahlstrom. Lias vann den.

Svensktrion levererar i Anaheim

En annan kedja som redan ser NHL-mässig ut är Anaheims svensktrio som visade vägen till 4-1 över San Jose. Jakob Silfverberg har tagit vid efter den strålande avslutningen på förra säsongen. På andra kanten återfinns Rickard Rakell. Med dem på kanterna gör det jobbet lättare för nykomlingen i sammanhanget, Isac Lundeström. 19-åringen spelade 15 matcher i NHL i fjol innan han åkte hem till Luleå. I år ser han mer och mer ut som en NHL-center.


Kedjan visade vägen där Silfverberg först serverade norrmannen Andreas Martinsen till 1-0 innan ett snabbt samarbete mellan de tre svenskarna avslutades av Silfverberg till 2-0 från nära håll. Formationen var Anaheims klart vassaste med fem skott på mål från Rakell och två från Silfverberg.


John Klingberg gjorde sitt första mål för säsongen, som också blev matchavgörande då Dallas slog St. Louis med 2-1. Mattias Janmark spelade också i Dallas. Mästarlaget hade alla sina tre svenskar på isen. Varken Oskar Sundqvist eller Alexander Steen fick speciellt mycket speltid. Backen Carl Gunnarsson hade mest med 16.23.

Joel Persson utgick med skada

Connor McDavid gjorde oväntad men välkommen comeback i Edmontons match mot Arizona. Fjolårets poängligatvåa skadade ju knät i sista seriematchen i våras och det såg ut som att han skulle missa premiären nästa vecka. Men han har kunnat delta fullt ut under hela träningslägret och nu var det dags att testa i matchtempo. McDavid spelade med Leon Draisaitl och Zack Kassian på var sin sida inledningsvis, innan Kassian byttes ut mot Sam Gagner.

Arizona vann med 4-2 efter en assist från Oliver Ekman Larsson. Oscar Klefbom hade en assist för Edmonton, där McDavid blev poänglös, men spelade 19.42 och fick till två skott på mål. Joel Persson fanns med från start, i par med Oscar Klefbom, men tvingades utgå med en skada på överkroppen.


HV71-talangen öser på

Calgary slog Winnipeg med 2-0 hemma, efter en assist från Mikael Backlund. Notabelt där är att David Gustafsson fick en hel del speltid. De 15.27 han fick förvaltade han bra och det var faktiskt bara en forward i Winnipeg som hade fler skott än 19-åringen från Tingsryd. Att varken Patrik Laine eller Kyle Connor ännu kommit överens med klubben om nya kontrakt har gett luckor att fylla. David har hittills gjort det mycket bra. Om det räcker till NHL-debut återstår att se.

I södra Florida spelades det första mötet av fyra raka mellan statens båda NHL-lag. Panthers vann med 6-3 efter två mål av Aleksander Barkov. Florida och Tampa möts i ytterligare två träningsmatcher innan de också drabbar samman i premiären, som spelas här i Tampa 3 oktober.

I skuggan av Elias Petterssons och Alexanders Edlers succé i Vancouver i måndags skadades både Brock Boeser och Oscar Fantenberg. Båda går just nu igenom protokollet för hjärnskakning och är stora frågetecken inför premiären nästa vecka.

***

Ytterligare en svensk skada rapporteras från Boston. Anton Blidh opererade sin vänstra axel i måndags och förväntas bli borta från spel de kommande fyra månaderna.

***

Annars var ju den stora nyheten i NHL på tisdagen att Stanley Cup-mästarna St. Louis förstärkte sitt redan starka försvar med Justin Faulk från Carolina. Faulk skrev direkt på ett sjuårigt kontrakt värt 6,5 miljoner dollar per säsong. Carolina har ju redan plockat in Jake Gardiner från Toronto och Gustav Forsling från Chicago.

I motsvarande riktning gick Rögles 19-årige forward Dominik Bokk, som alltså numer tillhör Carolinas organisation. Bokk spelade under fjolåret i Växjö och väntar ännu på sin första poäng i Ängelholmsklubben. 

SVEN GUSTAVSSON

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)