AnnonsPatrik Berglund inför SHL-debuten i Djurgården: "Längtar till lördag"


11 september
STOCKHOLM. Samtliga 14 SHL-coacher pekar ut Djurgårdens Patrik Berglund som den stora stjärnvärvningen inför säsongen.
Själv tycks han inte känna av den yttre pressen. 31-årige Berglund uttrycker bara en längtan till att SHL ska dra igång.
– Jag tror att det kommer att vara en del nerver och lite övertaggning, som man alltid har i en premiär. Håller vi de känslorna lite grann i schack och spelar som vi har tänkt så ser vi otroligt fina ut, säger han till HockeyNews.se.

Annons

SHL presenteras av ATG Sport

Med hänvisning till Patrik Berglunds meritlista har Djurgårdens nye toppforward blivit utsedd av samtliga SHL-tränare till Årets stjärnvärvning i SHL.

Det visar en enkät som HockeyNews.se har gjort dagarna före premiären.

LÄS MER: SHL-coacherna: Han är den stora stjärnvärvningen inför säsongen

Berglund, som har både OS- och VM-silver med Tre Kronor utöver de 717 matcherna i NHL, är förstås ett kap nu när han vid 31 års ålder har valt att avbryta sin NHL-karriär för att känna glädjen till hockey igen.

Och det gör han.

Den här veckan flyttar Västeråsfostrade Patrik Berglund in i en lägenhet bara fem minuter ifrån hemmaarenan Hovet. Hotellivet i Stockholm är över.

Under upptaktsträffen inför SHL-starten stod reportrarna på kö för att få intervjua honom och han ställde artigt upp.

Berglund har nu spelat sina första fyra matcher med Djurgården och han har börjat komma in i matchtempot efter uppbrottet från Buffalo i NHL för nio månader sedan.

– Jag fick spela de här fyra CHL-matcherna och det var jättekul. Kul att komma in i det. Vi satsar ju på CHL och vill vinna CHL. Det är viktigt att komma in i det och verkligen få tävla. Det var jätteroligt, och jag var lite, så klart, ringrostig, men det hade jag förväntat mig. Som helhet har det varit skitkul att komma tillbaka och tävla igen, säger han till HockeyNews.se.

Patrik Berglund har spelat fyra CHL-matcher för Djurgården och är redo för SHL-premiären. Foto: Bildbyrån.

På grund av en ryggskada som uppkom i samband med den första isträningen i Globen och sedan en halsfluss försvann tre veckor av hans försäsong.

– Det var jättetråkigt, men mer frustrerande än stressande. Träligt som fan med tanke på att man inte hade spelat på så länge och längtat väldigt mycket efter att få komma igång och få de där extra veckorna, så det blev lite uppförsbacke direkt. Men jag mår jättebra nu och är fräsch i hela kroppen. Nu finns det ingenting att skylla på, säger Berglund.

Av den där ryggskadan känner han ingenting och det var inte något han hade besvärats av förut.

– Det är borta. Jag fick ge skadan tid. Nu är det inga skavanker över huvud taget.

Patrik Berglund har hunnit tillbringa ett ganska bra tag med sina nya lagkamrater och han har fått grepp om den så kallade Djurgårdsandan.

– Det låter lite klyschigt, men så som vi snackar inom laget och det spelsätt vi vill ha, det är ett fartfyllt, skridskostarkt lag. En lagmaskin skulle jag säga, med väldigt bra defensiva spelare, som har sett helt okej ut, och en bra spets. Jag tycker att det ser stabilt ut både framåt och bakåt. För att vinna matcher och ligga högt upp i en tabell är att laget kuggar i varandra och att det klickar. Att vi alla är på samma sida. Så är det i vilket bra lag som helst. Det blir det som blir utmaningen, att få ihop det.

Att det blev Djurgården när han valde att lämna NHL för spel i Sverige låter nästan självklart när man lyssnar till Patrik Berglund.

– Jag ”promotade” mig ingenting själv och har valt att inte ha någon agent över huvud taget. Om det var klubbar som var intresserade, så var det då, under sommaren och ingenting som jag behöver stå och prata om idag.

LÄS MER: Så lockade Djurgården till sig drömvärvningen: “Han tipsade oss”

Själv var han intresserad av att spela i Stockholm och för Djurgården. Och den förre Djurgårds- och Västeråsforwarden Patrik Nilson blev en nyckelperson i ”Patrik Berglund-affären”.

– Vi hade en gemensam vän och genom honom fick vi kontakt och sedan satte vi bollen i rullning. Patrik Nilson, ”Mackan” (Marcus) Nilsons brorsa och jag spelade ihop i Västerås och har hållit en bra kontakt under alla de här åren. Det var genom Patrik vi kom i kontakt, säger Berglund och följer upp med ett garv:

– Så jag vet inte om han kanske kallar sig själv för lite agent. Patrik Nilson – the agent.

Patrik Berglund, som i grunden är en center och som framgångsrikt lett många kedjor genom karriären, har börjat som ytterforward bredvid Jacob Josefson i Djurgården.

Patrik Berglund får bra draghjälp av Jacob Josefson in i SHL:s hetluft. Foto: Bildbyrån.

Så Berglund har fått bästa tänkbara hjälp in i i både laget och förstakedjan av Djurgårdens förstecenter och lagkapten.

Huvudcoachen Robert Ohlsson har i praktiken två stjärncentrar i sin spetskedja.

– Det känns bra. De sista två åren där borta (i NHL) spelade jag mer och mer ”wing” och är ganska van vid det, så det ska inte vara något problem. På samma gång vet båda hur man spelar center så det blir för oss båda en fri roll att kugga i varandra. Man får byta platser och byta roller utan att det ska vara något problem. Jag tycker bara det är en bonus att det samtidigt på planen finns två centrar som kan sköta ett jobb i egen zon och likaså i anfallszon. Det tycker jag är positivt och bra, säger Patrik Berglund.

Är tanken att du längre fram i höst ska bli center och bära en egen kedja?

– Det får du fråga chefen ”Robban” (Ohlsson) om… Vad han har för långsiktig plan får du ta med honom. Det enda jag kan fokusera på är den här dagen och nästa. Det finns inget mer att göra. Det låter tråkigt att höra, men så simpelt är det. En hockeyspelare är en dagsprodukt på ett sätt också. Du måste ta den dag du har och göra det bästa av det och så får du se var du hamnar.

På lördag tar Djurgården emot Linköping hemma på Hovet i Stockholm.

Vilka förväntningar har du inför premiären?

– Stora förväntningar. Alltså, det är inte bara från mig. Jag tror alla känner ett visst pirr när det är säsongsstart och vi får öppna på hemmaplan, ett fullpackat Hovet. Jag tror att det kommer att vara en del nerver och lite övertaggning, som man alltid har i en premiär. Sätter vi de känslorna lite grann i schack och spelar som vi har tänkt så ser vi otroligt fina ut.

Vet du vilken inramning som kan vänta på Hovet?

– Ja, men lite grann. Jag fick spela där under lockoutsäsongen (2012/2013). Det blev ett väldigt tungt möte där på Hovet mellan Djurgården och Västerås. Då var det fullt också och ett himla liv, säger Berglund om VIK:s 3-2-seger den 12 november 2012 då han blev tvåmålsskytt för VIK och den som avgjorde på övertid inför lite drygt 6 500 åskådare.

– Jag har förstått att fanbasen är den bästa man kan ha. Djurgårdens fans inom svensk idrott. Det kommer att vara otroligt viktigt att ha dem i ryggen. Det är en extraspelare som hjälper till där ute.

Djurgården har flyttat fram sina positioner igen i svensk hockey och var i SM-final i våras.

Med bland andra Patrik Berglund i laget är målet SM-guld.

– Jag skulle tro att alla lag sätter det målet inför en säsong. Alla spekulerar vilka som ska vinna. Men vi har verkligen satt det målet och kommer att ha de förväntningarna på oss själva. Jag och laget tycker att det är de förväntningarna vi vill ha. Det vi ska sträva efter.

– Det viktigaste först och främst är att hamna på en bra plats som tar dig in i slutspelet. Om man hamnar etta eller om man hamnar femma, första steget är att säkra en slutspelsplats. Sedan kan allt hända. Jag gillar våra chanser. För oss under en hel säsong handlar det om att skapa otroligt bra vanor dagligen för att kunna prestera på en väldigt hög nivå.

Kraven på spelarna, både från klubben, ledarna och spelarna själva, är höga i Djurgården.

Patrik Berglund har inte förväntat sig något annat och märker av vibbarna.

– Absolut. Det är en otroligt proffsig klubb och alla spelare har köpt in i det. Vi vinner som ett lag. Vi förlorar som ett lag. Man kan stå här och prata hur mycket som helst, säsongen måste dra igång innan man kan säga andra saker, men vi har en väldigt bra feeling i laget. Vi ser fram emot att säsongen ska dra igång. Vi längtar till på lördag.

Annons


Annons

Annons

Annons

Annons