HockeyNews
PLUS

Jobbig försäsong för LHC – sportchefen om fler värvningar: "Talang"

(9783) Niklas Persson/LHC-redigerad
Bildbyrån

Publicerad: 8 september 2019

FacebookXWhatsApp

Tidigare i sommar öppnade Linköpings general manager Niklas Persson för en toppvärvning på centersidan.
Nu är planerna lagda på is.
– Jag kan hålla med om att vi inte ersatt Derek Roy, säger Persson.

SHL presenteras av ATG Sport

Den 20 juni sa Linköpings general manager Niklas Persson till HockeyNews.se att klubben var på jakt efter en center för toppkedjorna.

Men någon sådan spelare har inte presenterats, vilket väckt frågor i supporterleden – och nu berättar Niklas Persson att butiken mer eller mindre är stängd.

– Vem har pratat om den (förstacentern) då? Det är media och fansen som pratar om det. Jag vet fortfarande inte vad man menar med en förstacenter, det är mer ett lagbygge och var man placerar spelarna. Det är inte så det ser ut i vårt lag, vi försöker bygga kedjor som alla producerar framåt och gör ett jäkligt bra jobb bakåt, säger han.

– Jag kan hålla med om att vi inte ersatt Derek Roy sett till hans offensiva skills och spelet han spelade från rödlinjen och framåt som var i en klass för sig själv, men vi har heller inte riktigt letat efter det. Även om folk inte tror det så fanns brister i hans hockeyspelande. De bristerna var det vi gick på när vi inte ersatte honom.

Derek Roy har lämnat LHC för spel i tyska Red Bull München. Foto: Bildbyrån.

Har du förståelse för fansens oro?

– Absolut. Jag har inget negativt att säga om Derek Roy som offensiv hockeyspelare, det är bara att kolla på hans statistik. När han är på isen och har pucken ser man att det är en nivå till. Man förstår varför han har närmare 800 NHL-matcher, för han har ett skillset som få har haft eller har i den här ligan. Det han skulle kostat tycker jag inte att han var värd i det läget.

LÄS MER: Törnqvist vill ta topproll i Linköping: ”Det har hänt ganska mycket”

Niklas Persson lyfter fram två potentiella ersättare som redan finns i truppen: Broc Little och Nick Sörensen. 


– Bara man får ut 50 matcher av Broc Little finns det några poäng till, bara du får ut 50 matcher och en utvecklingskurva på Nick Sörensen finns en talang och potential för honom att dominera i den här ligan, säger han.


– Sådana killar behöver ta kliv framåt och ta ansvar offensivt. Istiden Derek Roy hade i powerplay är istid jag vill att Olle Lycksell, Mikael Frycklund och de gubbarna ska ha. Hade vi haft kvar Derek i laget hade de förmodligen inte ens försökt peta honom eftersom han hade varit ganska given där. Vi får se om det var rätt eller fel i efterhand. 


Enligt initierade uppgifter till HockeyNews.se har Linköping hört sig för kring den förre Örebroforwarden Greg Squires. Uppgifter som Niklas Persson tillbakavisar. 


– Jag har pratat med hans agent, absolut. Han har fler spelare än så, men Greg Squires kommer inte att spela i LHC just nu. Jag pratar med alla agenter, det är inget konstigt. 


Du kan dementera att han kommer att spela i LHC?


– Jag har inte ringt agenten, Martin Nilsson, angående Greg Squires. Man vet aldrig vad som händer och säger jag att han inte spelar hos oss innan säsongen startar och vi får sju skador kanske han kommer att göra det. 


Linköping har fått en tuff start på säsongen. På sex försäsongsmatcher har laget bara lyckats vinna mot allsvenska AIK. Spelet har sett allt annat än bra ut, men Niklas Persson står fast vid att det inte behövs värvas. 


– Jag har spelat många försäsonger själv och jag vet att några spelare som man i dag är lite besviken på kan man vara väldigt nöjd med på söndag när vi spelar sista träningsmatchen och sen lördagen efter när vi spelar mot Djurgården. Du kommer aldrig få dem att säga det men det saknas någon procent lite här och där i motivation och inställning. Det är sånt som går att skruva på till seriestart i takt med att vi släpper lite på träning, säger han.


– Det finns spelare som jag förväntar mig mer av men det finns också spelare som gjort precis det jag hade förväntat mig och lite till, så det påverkar inte min syn på truppen vi har eller de spelarna vi har.


Vilka spelare syftar du på?


– Det är ingenting att sticka under stolen med att de äldre, mer rutinerade spelarna inte tycker att det är lika roligt att spela försäsongshockey som SHL-hockey. Jag vet att de kan bättre. 


Linköping har haft en del skadeproblem i inledningen och bland annat har centern Dan Pettersson saknats.


Linköpings Dan Pettersson är långtidsskadad. Foto: Bildbyrån.

– All rehab går precis enligt planerna och lite bättre men Dan har en bit kvar. Det går enligt plan och lite bättre.


Under söndagen genrepar Linköping mot rivalen HV71. Då vill Persson se att laget har tagit kliv framåt. 


–  HV-dagen nere i Jönköping brukar vara fullsatt och det är en jätterolig försäsongsmatch att spela jämfört med de andra. Jag förväntar mig ett lag som går ut och krigar tillsammans och gör en bra insats, sen får vi se var det slutar. Det är det närmaste en seriematch du kommer på en försäsong, säger LHC:s general manager Niklas Persson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)