AnnonsMelin kritisk: "Folk tycker det är ett minus att man är lite äldre"


25 augusti
Roger Melin, 63, ska leda Leksand i SHL-comebacken och till sin hjälp har han – efter viss tvekan i Leksandsledningen – fått sällskap av vännen Gunnar Persson, 61.
Melin ger här sin syn på åldersnojan i Sverige och samtidigt hur han ska anta utmaningen att börja jobba med analyser och statistik.

Annons

SHL presenteras av ATG Sport

Leksand avslutade i fredags kväll sitt läger i Strömstad på Västkusten där SHL-nykomlingen fick möta tuffast tänkbara SHL-motstånd i form av mästarna Frölunda och seriesegrarna Färjestad.

För huvudtränaren Roger Melin, som tog över Leksand mitt under förra säsongen, var det en möjlighet att lära känna sina spelare lite mer ingående.

– Det är kul, det behövs att komma iväg och bo ihop och umgås och göra lite olika saker. En del har spelat golf och en del har varit ute och åkt båt. Det har varit trevligt och det har varit jättebra ordnat. Och grymt käk, säger han nöjt.

Leksand har laddat för SHL-säsongen i Strömstad med matcher mot Frölunda och Färjestad. Foto: Bildbyrån.

63-årige Melin lyckades leda Leksand till SHL precis som han tidigare har tagit AIK till finrummet. När hans ena assisterande tränare, Christer Olsson, hoppade av jobbet efter avancemanget för att istället ta plats på tränarbänken i Örebro, blev Gunnar Persson den som ersatte Olsson.

– Det betyder jättemycket för mig. Det är en som jag verkligen litar på, som jag jobbat mycket med och som jag känner väldigt väl, säger Melin.

Han och Gunnar Persson coachade Brynäs till SM-guld 1999 och jobbade då ihop i fyra år. De har även fungerat väl tillsammans i AIK (2010-2012).

Men det var långt ifrån givet att de skulle sammanstråla i Leksand.

– När Christer skulle i väg så blev det en plats ledig. Då föreslog jag Gunnar. Till att börja med föll det kanske inte riktigt Thomas (Johansson, Leksands general manager) i smaken för att han tyckte väl att vi var lite för gamla bägge två, säger Melin.

– När han hade smält det och funderat på det ett tag tyckte han kanske ändå att det var en bra idé. Vi är ändå ett färskt lag just nu i den här serien och ja, han tyckte kanske också att det behövdes lite erfarenhet. Till slut kände han sig bekväm med idén och det kändes jättebra för mig.

Gunnar Persson, 61, och Roger Melin, 63, blir SHL:s äldsta tränarduo. Men deras erfarenhet kan bli guld värd. Foto: Bildbyrån.

Roger Melin har ett år kvar på sitt kontrakt med Leksand och det blir en på många sätt spännande säsong. För Melin, som närmar sig pensionsåldern, är det inte säkert att det kommer att finnas coachjobb på toppnivå i oändlighet, trots hans skicklighet och fina resultat.

– I Sverige generellt sett känns det nästan som att folk tycker det är ett minus att man är lite äldre. Oavsett om det gäller hockeycoacher eller arbete i allmänhet. Jag tycker man ser för mycket negativa sidor med åldrandet istället för att ta tillvara på den erfarenhet, både livserfarenhet och arbetslivserfarenhet, som liksom ändå finns i dem som blivit lite till åren. Jag tycker att det är lite tråkigt, säger Melin.

Han tillägger snabbt:

– Samtidigt är det klart att det måste finnas plats för unga människor att ta sig fram och inte att de äldre ska stå i vägen för de yngre. Det kan jag köpa till viss del. Jag tycker ändå man måste ta tillvara, jag vet inte om man ska kalla det visdom, men åtminstone erfarenhet, bättre än vad man gör.

Kan du peka på saker som du själv är bättre på i dag jämfört med för tio eller 20 år sedan?

– Jag tycker att man har skapat en bredare erfarenhet på något sätt och lärt sig läsa människor bättre. Man är bättre på att hantera situationer när det kommer upp konflikter eller annat. Jag tycker att man över huvud taget är lugnare i alla situationer och inte hetsar upp sig och gör saker som man kanske gjorde förr. Det är egentligen ganska små saker. Man tar det lite coolare, haha.
Inför återkomsten i SHL har Thomas Johansson, som har varit expert på det omtyckta tv-magasinet Hockeylabbet på CMore, plockat in hockeyanalytikern Petter Carnbro, också känd från Hockeylabbet, i Leksands ledarstab.

Statistik och analyser ska nu bli en ännu större del i Leksands arbete för att nå framgång.

LÄS MER: Han är Leksands senaste tillskott: ”En av de bästa”

För Roger Melin är mycket av det här ny kunskap att ta till sig inom ett för honom redan välkänt område.

– Jag har väl inte den bredden på statistiken som han (Carnbro) använder sig av. Det har jag inte använt alls. Han kan trycka fram i princip vad som helst med sin statistik, passningsvägar till avslut och allt möjligt, som inte har funnits tidigare egentligen. Nu finns det möjligheter att få fram såna saker, säger Melin.

– Jag tycker att det på ett sätt är intressant. Det är roligt att det finns någonting för oss gamlingar att lära sig också, ha.

Det kan vara användbart att få statistiska belägg för att upptäcka och förklara saker i spelet?

– Det kan bekräfta saker som man bara tror har hänt. Man kan få det antingen bekräftat eller åt andra hållet, att nej, det var inte alls så det var.

– Det kan också användas väldigt mycket i det de gör, i rekryteringen av spelare, där man kan titta på hur effektiva spelarna egentligen är. Beroende på vilken spelartyp man söker kan man ju titta på hur de hanterar de situationer de är ämnade att vara i laget för. Det finns många användningsområden, säger Roger Melin.

– Nu håller vi på att titta på hur vi ska få fram matchrapporter som är tillräckligt enkla för oss att förstå, men samtidigt tillräckligt effektiva för att få fram kunskap om oss själva och motståndarlagen. Vi håller på och vi ska gå igenom ännu mer för att få mer kött på benen.

Fakta/Så här gamla, eller unga, är huvudcoacherna i SHL

Brynäs: Magnus Sundquist, 53.
Djurgården: Robert Ohlsson, 44.
Frölunda: Roger Rönnberg, 48.
Färjestad: Johan Pennerborn, 47.
HV71: Stephan Lundh, 59.
Leksand: Roger Melin, 63.
Linköping: Bert Robertsson, 45.
Luleå: Thomas Berglund, 50.
Malmö: Peter Andersson, 53 (fyller 54 den 29 augusti).
Oskarshamn: Håkan Åhlund, 52.
Rögle: Cam Abbott, 35.
Skellefteå: Tommy Samuelsson, 59.
Växjö: Sam Hallam, 40.
Örebro: Niklas Eriksson, 50.

LÄS MER:Här är alla träningsmatcher för SHL-lagen

Annons


Annons

Annons

Annons

Annons