HockeyNews
PLUS

Tydliga mentala prövningar i kvalseriedramat

(19301) Wictor Ragnewall / Troja/Ljungby
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Publicerad: 26 april 2021

FacebookXWhatsApp

Det blev en gastkramande kväll i kvalet mot Hockeyallsvenskan där det mentala spelet blev väldigt avgörande. Efter att Mariestad spelat ut och vunnit med 5-1 över Hudiksvall och Nybro straffbesegrat Troja/Ljungby med 3-2 väntar en avslutning med två lag i förarsätet.
Här är kvällens noteringar från kvalserien.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Tänk vilka underverk lite halvkassa resultat kan göra.

Efter några svaga resultat som satt dem i en dassig sits i kvalet mot Hockeyallsvenskan kunde så väl Nybro som Mariestad sänka axlarna inför kvällens matcher. Det fanns liksom ingenting att förlora. Det värsta som kunde hända var att de blev ännu mer avsågade.

Det kanske bara var skenbart, men det såg verkligen ut som att båda gängen höll betydligt lösare i klubborna. Mariestad hamnade förvisso i underläge men spelade ändå ut och skapade chanser av hög dignitet borta mot Hudiksvall. Man bjöd på skönspel.

Nybro å sin sida visade betydligt mer pondus än i sina två senaste (förlust)matcher och tog ett ordentligt kommando hemma mot Troja/Ljungby. Det var ombytta roller mot hur det såg ut i Ljungby Arena senast och hemmalaget kunde följdriktigt också göra ett tidigt 1-0-mål.

Troja å sin sida såg lite tveksamma ut. Som om vetskapen att de faktiskt sitter i en situation där de har något att förlora fanns där. Men de växte in i matchen successivt och när Carl-Johan Sjögren luggade en Nybro-back på pucken och retligt enkelt petade in den under Robin Johansson fram till 1-1 kändes det inte ologiskt.

Den andra perioden blev sedan påfallande jämn och präglades av ett gäng påtagligt slarviga utvisningar. Nybro och Troja lyckades panga in en puck var och hade 2-2 inför slutakten.

Samtidigt fortsatte Mariestad att kreera i Söderhamn och var, även om hemmalaget Hudiksvall ville mycket, laget som drev matchen. Följaktligen kom också utdelningen då Mariestad både kvitterade och skickade in en ledningspuck fram till 2-1 i den andra akten.

I takt med att Mariestad klev på började Hudiksvall fundera. Det blev mer och mer påtagligt att de satt sig i en guldsits i kvalserien som de kunde förlora och det började svaja. Plötsligt var greppet om klubborna betydligt hårdare. Den unga laget dippade ordentligt för första gången i kvalserien.

Mariestad gjorde en lysande match och det var ingen slump att krutdurken Simon Ericsson klev fram som tvåmålsskytt när gästerna rann ifrån till 5-1. Han var stekhet även i det fysiska spelet. Men samtidigt var det resultatet av ett mentalt spel. Mariestad kunde lättsamt spela ut, Hudiksvall började fundera på sin egen dödlighet.

Samtidigt var det fortsatt jämnt i Liljas Arena. Lagen bjöd till, men i slutändan var det hemmalaget som inte riktigt vågade gå fullt ut för att vinna.

Nybro pressade på mot trötta Troja-spelare i slutskedet och hemmakeepern Robin Johansson vinkade som en besatt mot båset i vilja att bli plockad av banan. Man kunde ordna ännu mer momentum i anfallsspelet i jakten på en 3-2-puck och tre blytunga poäng. Men hemmatränarna valde att inte bifalla den önskan. Man plockade aldrig keepern och matchen mynnade ut i ett oavgjort resultat som knappast gagnade några andra än Troja/Ljungby.

Man brukar tala om att våga för att vinna och det gjorde Nybro inte riktigt i en match där de behövde ta tre poäng och där möjligheterna att vinna fanns där. Det blev lite fegt.

Nu avgjorde förvisso Eero Savilahti straffläggningen som matchen mynnade ut i med två bländande mål, men 3-2 till Nybro efter straffar är ändå ett resultat som gynnar Troja/Ljungby snarare än Vikings.

Det krävs att Ljungby-gänget tar max två poäng under de avslutande två omgångarna för att Nybro ska ha möjligheten att ta klivet upp. Förutsatt att de själva går rent.

Hudiksvall däremot rullar söderut för bortamöten med Nybro och Troja/Ljungby i serieavslutningen med vetskapen att om de vinner båda, då spelar de i Hockeyallsvenskan kommande säsong.

Fler test för den mentala hälsan väntar med andra ord i de kommande omgångarna.


Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)