HockeyNews
PLUS

"Trodde inte att vi skulle dansa oss igenom det"

(10778) jeff jakobs
Bildbyrån

Publicerad: 6 november 2019

FacebookXWhatsApp

Bara en trepoängare på de nio senaste matcherna och fyra poäng från negativt kval.

Moratränaren Jeff Jakobs hade önskat mer – men han är inte förvånad.

– Det var inte så att jag tog det här jobbet och trodde att det skulle vara guld och gröna skogar och att vi skulle dansa oss igenom det, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet – odds från SHL till Hockeytvåan 

Precis som brukligt när att lag degraderas från en serie till en annan tvingas klubben bygga nytt. Mora var inget undantag efter uttåget i våras.

Man fick behålla en liten stomme med rutinerade spelare som Adam Masuhr, Viktor Amnér och Emil Bejmo, men i det stora hela tvingades man värva nytt, även på tränarsidan.

Jeff Jakobs plockades in från AIK där han i fjol var assisterande tränare till Tomas Mitell. 

Han har knappast fått någon pangstart i Mora som sladdar i tabellen med fyra poäng ner till negativt kval, dessutom med en match mer spelad än Södertälje under strecket.

Det stora problemet hittills har varit offensiven och Mora har bara gjort 30 mål på 17 matcher.

– Som jag ser det är det två aspekter i det här. Vi har ett lag som är beroende av utveckling på några nya spelare och det tar sin tid. Vi har många killar från division 1 som ska bli producerande spelare på den här nivån. Sen har vi den andra kategorin, spelare som spelade i SHL i fjol, och tittar man på dem så är det inga spelare som ledde laget, men nu har de hamnat i ett läge där de ska leda laget vilket också tar tid. Det tror jag ligger bakom att vi har varit lite upp och ner, att vi kommer från olika verkligheter allihop, säger Jakobs till HockeyNews.se.

Men hur lång tid får det ta? Serien rullar ju på.

– Det där är en balansgång hela tiden och man får se längs vägen om det behövs nya gubbar in i laget. Vissa kommer kanske inte ta de kliven som vi hoppas på och vissa kanske inte kan hantera en större roll i allsvenskan. Men ju längre tid det går, desto mer tydligt ser man var det brister.

Mora tog ledigt måndag, tisdag och onsdag den här veckan. Ett välkommet brejk efter en motig oktobermånad med blott en trepoängare på de nio senaste matcherna.

– Frågar du 14 tränare så tror jag att 13 av dem säger att det här uppehållet kommer lägligt. Det är underskattat att få några dagar ledigt. Spelarna kan släppa hockeyn, samla energi och känna ett sug att få komma tillbaka till hallen igen, säger han. 

Jeff Jakobs är en av Hockeyallsvenskans mest orutinerade tränare då han aldrig har varit huvudtränare på den här nivån tidigare. 

Han säger att han hade önskat sig bättre resultat men är samtidigt inte förvånad över att det finns en hel del att jobba med.

– Det har varit ungefär som jag förväntade mig, kanske lite för mycket upp och ner. Men det var inte så att jag tog det här jobbet och trodde att det skulle vara guld och gröna skogar och att vi skulle dansa oss igenom det. 

Så det är inte jobbigt med tanke på att du är förhållandevis orutinerad?

– Det upplever jag inte. Jag visste vad jag tog mig an, jag visste vad det var för trupp jag skulle träna och jag visste att allsvenskan är en tuff serie och att vi skulle få jobba stenhårt hela året. Sen har vi kanske förlorat någon mer match än jag hade hoppats på så klart, men jag vet som sagt att det här är en väldigt tuff liga.

Mora har just nu båda sina målvakter, Olof Lindbom och Isak Wallin, skadade och enligt Expressen vill klubben knyta till sig Dan Bakala.

Kanadensaren har tidigare gjort en säsong i Mora och spelade i fjol i österrikiska Villach. 

Jeff Jakobs varken bekräftar eller dementerar uppgifterna, men säger:

– Det är en intressant målvakt som har varit i Mora tidigare. Nu är han klubblös så jag förstår jag att den kopplingen görs.

Här kan du läsa mer om Hockeyallsvenskan 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!