HockeyNews
PLUS

Svårt imponera på Hallam inför 4-nationers

Sam Hallam
Foto: Bildbyrån / Mattias Ek
ANNONS

Publicerad: Idag 19:28

FacebookXWhatsApp

Redan om knappt två månader ska förbundskapten Sam Hallam presentera den slutliga truppen på 23 man som ska vara med i superturneringen Four Nations i februari.
Det blir ont om tid för nya NHL-svenskar att slå sig in i truppen.
– Det är klart att du har en liten fördel om du har visat att du har presterat på den nivån mot den typen av spelare under ett antal år, säger Sam Hallam.

ANNONS

Svenska ishockeyförbundet laddar för biljettsläpp på torsdag till hemma-VM i Stockholm i maj 2025. Globen håller på att renoveras och moderniseras invändigt och ska stå klar den 10 januari.

– Jag flög in idag och flög rätt över Globen. Det är klart att varje gång jag kommer in i stan nu så går det en tanke till vad som ska hända där i maj, säger förbundskapten Sam Hallam som till vardags bor i Växjö.

För honom är det fortfarande relativt långt kvar till maj 2025. Redan om mindre än två månader ska han presentera tre målvakter, sju backar och 13 forwards som ska representera Tre Kronor i fyrnationersturneringen i Montreal och Boston i februari.

Förutom Tre Kronor är USA, Kanada och Finland med i den första superturneringen, om än i miniformat, sedan World Cup 2016.

Sex NHL-svenskar klara

Sex NHL-svenskar är redan klara och presenterade: backarna Erik Karlsson och Victor Hedman och nyblivne Stanley Cup-vinnaren Gustav Forsling. Dessutom är forwardstrion William Nylander, Mika Zibanejad och Filip Forsberg uttagen.

Återstår att se vilka tre målvakter, fyra backar och tio forwards som ska in. NHL-säsongen börjar inte förrän senare i veckan och redan i slutet av november ska Sam Hallam och hans stab ha bestämt sig för sin supertrupp.

ANNONS

– Det är lite tidigt, absolut. Det är väldigt mycket hockey som ska spelas fram till mitten av februari. Det är klart att vi behöver göra ett ordentligt jobb med den trupp som är frisk och står på benen i slutet av november, men vi behöver också se olika parametrar med skador som kan hända. Vi behöver förbereda oss bra mycket bredare än med det vi ska presentera i slutet av november. Jag antar att det finns en form av marknadsföringsintresse att få ut namnen i viss tid för att förbereda. Det är vad det är. Vi vet när matcherna är och det är då vi ska vara redo, säger Sam Hallam.

De tar ut Tre Kronors stjärnlag

Tillsammans med de assisterande förbundskaptenerna Stefan Klockare och Nicklas Rahm samt med Patric Hörnqvist och Josef Boumedienne ska Sam Hallam göra jobbet med laguttagningen.

– Det är ett arbete där man gör en trupp då och då och så jämför vi lite. Nu har de inte spelat några matcher än (i NHL) så det är byggt på gamla meriter. Precis som vi gör inför EHT-turneringarna inför VM så sitter man och gör lite enheter och så jämför man och kör. Det ska bli jätteintressant nu när de kör igång. Vi kommer att vara på plats mycket och se mycket live. Och självklart digitalt också.

ANNONS
Tre Kronors matcher i fyrnationers 2025

Torsdag 13 februari Kanada (Montreal) kl 02.00
Lördag 15 februari Finland (Montreal) kl 19.00
Tisdag 18 februari USA (Boston) kl 02.00
Fredag 21 februari Final (Boston) kl 02.00

NHL-säsongen börjar i Prag den här veckan med Hallam, Klockare och Rahm på plats. Hörnqvist och Boumedienne bor till vardags i USA och följer NHL-svenskarna på plats.

– Jag åker över i oktober. Sedan har vi Karjala här och Swiss som ska förberedas. Det blir en resa över för mig tror jag i oktober, men i och med att ”Bengan” och Josef är på plats så mycket känner jag mig väldigt trygg med det, säger Sam Hallam.

Hur många spelare är aktuella för truppen till fyrnationers?

– Ser vi till truppen är det tre plus 20, men med tanke på hur tidigt du måste namnge den kontra hur mycket hockey som ska spelas fram till februari skulle jag säga att vi behöver ha 35 namn riktigt aktiva och redo för den, vilket gör att vi tittar egentligen rakt över på alla som spelar i NHL just nu. Det kommer att hända saker. Vissa spelare spelar i lag som kanske kommer att ha kämpat lite och haft en belastning för att laget har förlorat mycket och helt plötsligt är det två drafts som gör det laget lite starkare. Plötsligt flyger nån som man inte riktigt så flyga förra året. Vi behöver vara väldigt öppna här. Vi har en bild av hur vi ville bygga själva laget, men sedan, vad som står på ryggen får vi se längre fram, säger Sam Hallam.

ANNONS

Tufft för Lekkerimäki

För närvarande försöker Jonathan Lekkerimäki slå sig in i Vancouver i NHL efter en stark säsong i SHL med Örebro. Men att dessutom slå sig in i Tre Kronor i november kan bli en snudd på utomjordisk utmaning.

– Det blir väldigt tajt för väldigt många. Ser vi till antalet utespelare så är det 20 platser. Vi har väldigt många bra hockeyspelare så det är tajt för alla. Men nånstans ges ju alla möjligheten. Det är klart att du har en liten fördel om du har visat att du har presterat på den nivån mot den typen av spelare under ett antal år.

Det spekuleras vilt i poddar och på sajter hur Tre Kronor kommer att se ut i fyrnationers. Sam Hallam medger att han nog gillar det trots allt.

– Det är många jäkligt kompetenta människor som gör det. Det är också precis det som är det häftiga och varför vi ska ha många mästerskap i hockeyn. Jag menar, i ett VM är det hela tiden om truppen ska stängas. Kommer den? Det är klart att jag har en dålig minut här och där när jag är lite trött på det bruset som blir, men det är också det som bygger upp hela den febern som ska råda in i ett slutspel i ett VM till exempel, att det är lite spekulation. Det är väl inget snack, tittar man på fotbollen nu, det var någon spelare (Hugo Larsson) som lämnade och helt plötsligt brydde jag mig om nån samling. Jag vet inte var de var, men månting hände. Så jag är ledsen, jag är lika stor asätare jag ibland, säger han och ler.

ANNONS

Några speciella namn du är spänd på inför NHL-säsongen?

– Både och. Jag vill inte stå och namnge någon. Vi har en ganska bra bild hur vi vill bygga truppen rent rollmässigt och vilken typ av spelare vi tror blir viktiga i en sån här typ av turnering. Det är mer att se att några tar lite kliv som jag tror att de gör också. Vi har ett gäng spelare där som står precis på gränsen att närma sig William Nylander-nivån. Det ska bli jäkligt kul och jag hoppas man ser det som en positiv möjlighet, en morot, och sedan kommer det ett VM. Det är också nånting att spela för om ditt lag inte går bra. Och sedan kommer ett OS (2026) på det så det finns mycket att spela för.

Tittar du på de andra nationernas uttagningar eller har ni fullt upp med ert eget?

– Det är klart att vi tittar på vilka typer av trupper det kan tänkas att ställas upp på andra sidan och hur de ser ut. Ska vi göra nånting för att bygga ett lag för att ha bästa möjlighet att möta det som ställs på andra sidan, men det är så jäkla kort turnering. Det är en match. Så vi är nog fast beslutna om att vi ska ta det lag vi tycker är bäst och spela på det sätt vi vill göra. Och då kommer det laget att hantera de andra.

Hallam igen:

– Men man tittar nyfiket hur USA:s backsida kommer att se ut utöver de som redan har presenterats. En sak är vi säkra på att det blir väldigt starka hockeylag.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln