HockeyNews
PLUS

Ska kunna prestera även utan känslorna: ”Har blivit mesigare derbyn”

(18028) Andreas Appelgren Mariestad
Skärmdump

Publicerad: 17 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Känslorna vattnas ur när det inte är någon publik på matcherna och när många av spelarna i lagen kommer utifrån. Men Mariestad-tränaren Andreas Appelgren tror inte att en avsaknad av känslor och en match i mängden-känsla är en fördel för hans spelskickliga lag i kvällens rivalmöte med Skövde.

– Det har blivit mesigare derbyn, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Säsongen börjar gå in i ett kritiskt skede, slutspelsplatser står på spel och tempen ökar. Men som en följd av coronapandemin lyser publiken fortfarande med sin frånvaro på läktarna och det påverkar menar rutinerade coachen Andreas Appelgren.

– Man har vant sig lite med att det inte är publik, men det är inte samma sak. Det här när det är fullt tryck på läktarna, det är ändå det som är en liten del av därför man håller på, att man gillar nerven som blir och att det ställs lite på sin spets. Att man får höra både när det går bra och dåligt, säger han.

– Man känner själv i båset att man blir inte lika glad när man gör mål och man blir inte lika förtvivlad när man släpper in mål, utan man hamnar någonstans mittemellan. Sen när man har vunnit en match så är det jättebra och tjo och tjim och även när man har förlorat en match så är känslan samma att man funderar på vad man skulle gjort annorlunda, men just under matchen tycker jag att då går man inte riktigt igång som man brukar göra.

Det gäller tyvärr också derbymatcherna mellan Mariestad och Skövde. Det brukar vara säsongens höjdpunkter med kokande känslor och fullpackade hockeylador där publiken eldar på. Så har det inte varit i år och det senaste derbyt (som Mariestad vann i Billingehov med 4-1) var en särdeles blek historia.

– På den här nivån där vi är sticker derbyna ut mycket mer än vad de kanske gör i Hockeyallsvenskan eller SHL, det kan vara häftiga derbyn där med, men i SHL är det ju fullsatta matcher ändå. Just på den här nivån är det derbyna som sticker ut. Speciellt då för Skövdes och våran del, det är ju fullsatt i båda hallarna när det är match och dagarna före och efter är det ett jäkla tjat, det är krig på sociala medier och alla är involverade. Där blir det inte samma nu heller och jag tror att jag sa det inför förra derbyt att det har blivit mesigare derbyn. Det är som om spelarna känner likadant, att man kan inte köra över någon i full fart och stå och skrika. Allting hörs ju så tydligt och det blir lite konstigt.


Kan haka av rivalen
Men även om förutsättningarna för ett kokande derby inte är ideala finns ändå tändvätska som borde kunna sätta extra färg på tillställningen. Mariestad har blicken riktad uppåt i tabellen och möjligheten att verkligen cementera sin rival i botten.

Tror du att det triggar dina spelare att ni i stort sett kan hänga av Skövde från alla slutspelschanser?
– Det borde det ju göra, sen är det samma där ett sådant här år. Vid jul var det 16 spelare i det här laget som lämnade staden när det var julafton, så även om vi har en stor trupp och ganska många Mariestad-spelare och många som har varit här under en tid är det många som har kommit de senaste åren och jag vet inte vilken känsla de har fått upp för de här matcherna.

– Annars får man ju ett bevis på hur viktigt det är när man kliver ut på isen, men nu när det är tomt på läktarna så blir det inte riktigt det heller. Jag tror att mängden trots allt ser det som en vanlig match och sen är det några som det är viktigare för än andra.

Gynnar det då er som på det stora hela är ett skickligare lag om känslosvallningarna inte blir så stora?
– Eller så kanske man har spelare som triggas extra av att det är mycket folk och klarar att hantera den pressen bättre. Man kan vända och vrida på allting men vi har mötts några gånger i år och några derbyn har haft en tendens att bli någonting utav, men det senaste var väldigt tamt tycker jag.

Powerplay-spelet har inte alls fungerat för Mariestad i Allettan. Foto: Skärmdump


 Måste hitta rätt i PP

För Mariestad gäller annars fokus på det egna spelet. Efter ett knappt två veckor långt coronauppehåll klev laget ut på hemmaisen och blev det första laget i Allettan att besegra Nybro Vikings (3-1), men efter det har det blivit två raka nederlag mot Mörrum och Vimmerby (efter straffar).

– Vi står och funderar själva på vart vi står så vi får väl se den här veckan var det tar vägen, konstaterar Appelgren.

En sak som står ut är dock lagets svaga spel i powerplay. Mariestad som brukar vara en fruktad powerplay-maskin har noterats för direkt undermåliga 11,11% på nio matcher i Allettan.

– Det är inte godkänt. Med tanke på att vi låg ganska högt före jul och vi har spelat så under flera år, Mariestad Bois har ju varit bra i powerplay, en liten del av vårat spel bygger ändå på att vi avgör matcher i powerplay. Förra året avgjorde vi väldigt mycket matcher i powerplay, så det måste vi rätta till.

– Där har vi blivit straffade av det här med sjukdomar. Vi har inte haft våra killar tillgängliga för att kunna träna, utan vi har fått lappa och laga och då har det inte varit någon idé att träna och sen när vi väl har tränat då ringer någon sig sjuk när det har varit matchdag och så får man kasta in folk bara. Och så har Douglas Lögdal inte varit med i Allettan. Det är ju minst 10% bara på honom, men han är med nu. I måndags var första gången på länge som vi tränade powerplay och förhoppningsvis får komma till spel med de spelarna.

Vid transferdeadline passade Mariestad dessutom på att stärka upp målvaktssidan genom att signa Simon Zurawski från Grästorp.

– En intressant målvakt. Jag har inte haft någon dunderkoll på honom, men har kollat lite med folk som har sett honom nu de här dagarna och det är positiva omdömen om honom. Jag är sugen på att plocka in honom snabbt för att se hur han ser ut.

Kommer han komma in och vara med och vakta båsdörren eller finnas med mest för säkerhets skull?
– Det är därför jag är lite sugen på att plocka upp honom snabbt här och se vad han är i för form. Han har hållit igång på is, men att se hur han står sig i träning och så där. Det är inte säkert att det blir så, men det är inte omöjligt heller.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

* * *

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!