HockeyNews
PLUS

Räknar inte med backstjärnorna till JVM: “Långskott”

(12423) JVM backtrio
Bildbyrån

Publicerad: 6 februari 2020

FacebookXWhatsApp

De var nyckelspelare när Juniorkronorna säkrade bronset i Ostrava.
Men till JVM i Kanada tror sig förbundskapten Tomas Montén få klara sig utan flera potentiella fanbärare.
– Jag tror att alla tre backarna är långskott för oss, säger han till HockeyNews.se.

Att Juniorkronorna kommer till JVM med en stjärnspäckad backuppsättning är något vi börjat ta för givet. Turneringen i Tjeckien var inget undantag.

Fem av Sveriges sju mästerskapsbackar var tingade i NHL-draftens förstarunda. Av dessa är Philip Broberg, Victor Söderström och Tobias Björnfot aktuella för spel även till den kommande upplagan i Edmonton och Red Deer. 


Det må vara långt tills dess och mycket kan så klart hända på vägen. Men några större förhoppningar om JVM-spel för trion har dock inte förbundskapten Tomas Montén.

– Jag tror att alla tre backarna är långskott för oss, vi ska nog inte räkna med varken Söderström, Björnfot eller Broberg. Jag tror att det kommer bli exakt samma upplägg som vi hade i år, det vill säga som vi hade med Sandin och Boqvist där borta, säger han till HockeyNews.se.

Förbundskaptenen fortsätter:

– Vi fick Sandin, men inte Boqvist och det kommer nog mycket väl vara liknande scenarion med de här tre. Det kan bli en, det kan bli två eller så blir det ingen av dem. Det är arbetshypotesen vi har.

LÄS MER: 
Monténs uppdrag i Berlin: Identifiera framtida JVM-spelare

Tobias Björnfot (till höger) har hunnit spela tre NHL-matcher med LA Kings. Foto: Bildbyrån.

Till årets mästerskap i Tjeckien så valde lagledningen att göra om upplägget till uttagningen av truppen. Den gamla varianten: En större preliminär trupp som sedan bantas ner, skrotades. I stället garanterades samtliga spelare som presenterades på presskonferensen den 4 december en plats i laget.

– Vi har inte haft denna möjligheten tidigare när vi varit i Montreal och Buffalo då det är långt att åka. Möjligheten att ta in reserver är väldigt enkelt och därför kommer vi inte att ta med oss några extra spelare, sade Montén då. 

Till 2021 återvänder dock mästerskapet till Kanada, och frågan är om man då väljer att återgå till sin tidigare plan?

– Ja, jag har väl funderat lite grann på det, säger Montén och brister ut i ett skratt.

– Jag tycker att det här upplägget är mycket bättre. En stor anledning varför vi presterade så bra som lag i Tjeckien, det var väl för att vi jobbade med laget från dag ett och liksom hade ganska tydliga roller och ganska tydliga förväntningar på varandra.

JVM-bronset firas på isen i Ostrava. Foto: Bildbyrån.

Det definitiva svaret lär vänta på sig. Men att förbundskaptenen kommer hålla platser öppna för bronslagets backtrio råder det så klart inga tvivel om.

– Det som är frågetecknet är ju att det är betydligt längre att ta sig till Edmonton än att ta sig till Tjeckien. Och det är väl det helt enkelt som vi får väga in i den här processen. Det beror lite grann på när vi får våra träningsmatcher, hur de ligger och lite såna saker.

LÄS MER: Därför ändrar Juniorkronorna JVM-uppladdning

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!