HockeyNews
PLUS

Monténs uppdrag i Berlin: Identifiera framtida JVM-spelare

(12374) Tomas Montén
Bildbyrån

Publicerad: 4 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Fyra matcher på fem dagar väntar för U19-landslaget som under måndagen landade i Berlin.
I en intervju med HockeyNews.se berättar förbundskapten Tomas Montén om sina förväntningar på den stundande turneringen – och skadan som stoppar Luleåtalangen Noel Gunler.
– Tittar man historiskt så har det ju varit en fem, sex spelare från den här truppen som tar sig hela vägen till VM.

Mindre än en månad efter bronset i Tjeckien så inleds nu arbetet inför nästa års JVM-upplaga i Edmonton och Red Deer. U19-landslaget, under ledning av förbundskapten Tomas Montén, anlände i måndags till Berlin där ett intensivt spelprogram står på veckans agenda.

Fyra matcher ska avverkas på fem dagar och redan under tisdagseftermiddagen väntar det första testet i form av Schweiz.

HockeyNews.se fick en pratstund med förbundskaptenen inför det fullspäckade spelschemat.


– Det är ju ganska tajt. Vi åkte ner i dag (läs måndag), tränar en gång i kväll och sen spelar vi direkt i morgon. Så, det gäller att spela på instinkt lite grann och visa framfötterna och det är väl det vi framför allt kommer att titta på.

Tomas Montén intervjuas av HockeyNews.se:s Henrik Sjöberg under JVM i Tjeckien. Foto: Bildbyrån.

En viktig turnering, menar förbundskaptenen. Men ett första utkast som ger en fingervisning om en framtida JVM-trupp? Inte nödvändigtvis.

Totalt lyckades fyra spelare från motsvarande trupp 2019 att ta sig hela vägen in i det slutgiltiga mästerskapslaget. Då var det den hockeyallsvenska kvartetten bestående av Hugo Gustafsson, Linus Nässén, Nikola Pasic och Jesper Eliasson som fanns med under februariturneringen. 

– Tittar man historiskt så har det ju varit en fem, sex spelare från den här truppen som kommer med nu för första gången, som inte har varit med oss tidigare, men som tar sig hela vägen till VM, säger Montén och fortsätter:

– Det är klart att det är en viktig och bra turnering för oss.

Vad vill du se, och få ut av, den här veckan?

– Den enda uppgiften och det enda vi egentligen hoppas på är att identifiera spelare. Det är det som den här turneringen handlar om till 99 procent. Att få lite klart för sig vilka spelare man ska hålla ett extra öga på i slutet på säsongen och även till starten av nästa. Försöka, vad ska man säga, identifiera vilka spelare som är bra och även vilka som fungerar ihop.

Noel Gunler har noterats för nio poäng på 34 SHL-matcher med Luleå. Foto: Bildbyrån.

Någon närmare bekantskap kommer förbundskaptenen däremot inte kunna stifta med Luleåtalangen Noel Gunler. U19-truppens kanske mest namnkunniga spelare dras med skadeproblem och tvingas därmed tacka nej till spel i Berlin.

– Han har haft en överansträngning. Han provade att gå på is i förrgår (läs lördag) efter att ha vilat fyra dagar och det kändes inte bättre alls, snarare sämre, och då tog han beslutet att det inte skulle gå att spela fyra matcher på fem dagar. Det tror jag var klokt, säger Montén.

– Jag tror inte att han kommer att spela under den här veckan och troligtvis inte nästa vecka heller. Sen får väl Luleå uttala sig längre fram. Han gjorde bedömningen att det inte skulle gå att köra i alla fall.

Till femnationsturneringen i Tyskland ersätts Gunler av Brynäsforwarden Oskar Kvist.

LÄS MER: Monténs första trupp efter JVM – de får chansen i Berlin

FAKTA/U19-landslagets spelschema i Berlin

Tisdag, 15:30: Sverige–Schweiz
Onsdag, 19:00: Tyskland–Sverige
Torsdag, 19:00: Finland–Sverige
Lördag, 13:00, Sverige–Tjeckien

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)