HockeyNews
PLUS

Därför förändrar Juniorkronorna JVM-uppladdning

(11293) Tomas Montén
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 4 december 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. En mindre trupp än tidigare inför JVM presenterades av Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén, samtidigt som laget laddar upp på hemmaplan längre än inför tidigare mästerskap.
Ett drag han hoppas ska gynna laget.
– Vi har inte haft möjligheten tidigare men nu känner vi att vi har den möjligheten och då vill vi testa, säger han.

JVM-trupperna brukar tas ut efter att respektive förbundskapten först tagit ut en större trupp bestående av fler än de totalt 23 spelare som får anmälas i turneringen.

Inför årets mästerskap har den svenske förbundskaptenen Tomas Montén valt ett annat upplägg.

När han under onsdagen presenterade den svenska truppen fanns 3 målvakter, 5 backar och 12 forwards med på listan vilket innebär att endast 20 av de 23 trupplatserna är fyllda.

Den svenska landslagsledningen väntar på besked kring Adam Boqvist, Rasmus Sandin och David Gustafsson som för närvarande inte släppts från sina NHL-klubbar.

Samtidigt finns det andra anledningar bakom att inte ta ut en trupp som är större än de 23 som får anmälas på plats i Tjeckien, menar Montén.

– Tidigare har vi presenterat en stor trupp med fler spelare än vad vi får anmäla till VM. Målet är att ha 23 spelare på plats när vi åker till Tjeckien, de 23 som ska spela VM. Vi kommer inte ha en try out eller peta spelare utan jobba med laget. Vi känner att vi vill jobba med det lag som ska spela VM från dag ett, säger Montén och fortsätter:

– De här spelarna som är på try out presterar inte maximalt, men egentligen är det är en process som tar väldigt mycket kraft och tid och man lägger mest tid på det här sex-sju spelarna som slåss om de tre sista platserna, snarare än att hitta en förstakedja eller ett powerplay.

LÄS MER:
 Här är Juniorkronornas trupp till JVM i Tjeckien 

Årets mästerskap är Monténs fjärde som förbundskapten för Juniorkronorna och vid de tre tidigare åren har mästerskapen arrangerats i Kanada och USA.

Nu är det tjeckiska Trinec och Ostrava som står värd för mästerskapet vilket gör att Juniorkronorna får mer tid för uppladdning på hemmaplan.

Under tre dagar samlas laget i Uppsala innan de reser till Tjeckien 19 december där två träningsmatcher väntar mot värdnationen och USA innan mästerskapet drar igång 26 december.

Just att laget får chans att ladda på hemmaplan och slipper lägga flera dagar åt enbart resa gör att Montén känner att han vill jobba med det lag som ska representera Sverige så länge som möjligt.

– Vi har inte haft denna möjligheten tidigare när vi varit i Montreal och Buffalo då det är långt att åka. Möjligheten att ta in reserver är väldigt enkelt och därför kommer vi inte att ta med oss några extra spelare. Vi vill jobba med laget, gruppen och special teams. Vi har inte haft möjligheten tidigare men nu känner vi att vi har den möjligheten och då vill vi testa, säger han.

LÄS MER: Två backplatser lämnades tomma – då saknades ändå Brynässbacken

LÄS MER: Örebrotalangens glädjebesked

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!