HockeyNews
PLUS

Panelen: Så ska HV71 lyfta sig

Artikelbild
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 21 juni 2024

FacebookXWhatsApp

HV71 tar nya tag med nya tränare och ny sportchef. Men hur står de sig gentemot i fjol och vad krävs för att lyftet ska komma? Mattias Ek och Mattias Persson tar tag i frågorna kring Jönköpingsklubben.

HV71 tar återigen nya tag med ny tränare och sportchef, blir det här lyftet som alla väntat på?

Mattias Ek, reporter

Kommentar:

– Anton Blomqvist och Fredrik Stillman har gjort ett fint jobb tillsammans i AIK och hänger ihop till HV där Stillman har sina rötter. Ett klokt och välbalanserat tränarval. Efter ett par minst sagt trassliga år för HV71 börjar det ljusna. Att få in Chris Abbott som general manager med bättre koll på läget i stort är bra både på kort och på lång sikt. HV har fortsatt en stark juniorverksamhet, god ekonomi och en stabil grund att stå på.

Vad krävs för att laget ska lyfta?
– En nyckel är så klart att det nya och förhållandevis unga målvaktsparet Dichow/Alnefelt lyckas hitta en kemi ihop och lägga sig på en hög och jämn nivå individuellt. Försvarsspelet behöver bli två klasser bättre. 175 (!) insläppta mål är ohållbart. Centersidan var överlag alldeles för svag. – Sedan måste HV71:s toppspelare leda laget. Isac Brännström hade en väldigt motig säsong. André Petersson var borta mycket. Oscar Stål Lyrenäs tappade självförtroendet när han precis hade nått toppformen. Så det finns en hel del som talar för att det ska kunna gå bättre.

Är det oroande att inte allt för mycket hänt med truppen?
– Inte om de spelare jag nämnde får till en bättre säsong än den som var. Spelare som Hugo Fransson, Oscar Fisker Mölgaard och William Ignberg Nilsson har potential att bli spelare att luta sig emot redan i vinter. Men det är klart att det är önskvärt att lyfta in en toppcenter som blir jämnare och bättre än exempelvis Henrik Borgström och Nick Shore. Då kan det bli en rolig säsong för den trogna publiken i Jönköping.

Mattias Persson, reporter

Kommentar: Med Anton Blomqvist och Chris Abbott vid rodret kommer kravbilden att höjas, var så säkra. Men kan de förändra resultaten på så kort tid? Chris och Cam Abbott lyckades i Rögle så jag ser inte varför de inte ska kunna lyckas. Jag vet vad Anton Blomqvist och Chris Abbott står för och där finns det inte utrymme för spelare som inte är beredda att göra jobbet. Sen om det bär till slutspel direkt, nej det är jag väl kanske tveksam till. Men fortsätter klubben att ta steg för steg och förändring efter förändring i rimlig takt kommer HV71 på sikt att bli en stormakt igen.

Vad krävs för att laget ska lyfta? – Framförallt att spelarna tar till sig förändring och är beredda att tävla hårdare än alla andra. Men det gäller också att hemvändaren Hugo Alnefelt är så bra som alla hoppas på, samt att sportchefen Chris Abbott prickar rätt på de sista spetsvärvningarna.

Är det oroande att inte allt för mycket hänt med truppen? – Jag tycker inte att det behöver vara allt för negativt, men då gäller det verkligen att hitta spets som levererar för de sista positionerna. Kontinuitet brukar vara nyckeln till framgång och när man nu faktiskt redde ut det mot Oskarshamn med den pressen som fanns så är det väl egentligen mycket som talar för att gruppen växt samman och lär göra en bättre säsong i år.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!