MJÖRNBERG: Omedelbar Hall-eluja-effekt i kvalserien

(19226) Dennis Hall Hudiksvall
Skärmdump Stay-Live Hudiksvall

Publicerad: 22 april 2021

Med en ny tränare i båset klev Hudiksvall upp och gjorde en väldigt stark match hemma mot ett tålmodigt Nybro. Det var den större desperationen som blev vägvinnande när hemmalaget vann med 3-2 och blåste ordentligt liv i kvalet.
Här är kvällens noteringar från kvalserien till Hockeyallsvenskan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Med Magnus Nilsson sjuk och Johannes Westring på stand-by för att bli pappa valde Hudiksvall att agera och kasta in kommande säsongs huvudtränare Dennis Hall i hetluften redan nu.

Det blev en omedelbar succé.

Nu är det förstås svårt att säga exakt hur mycket av 3-2 hemma mot Nybro som var den spännande coachens verk, men han var minst sagt aktiv i båset och Hudiksvall såg stöddiga ut redan från start.

Unga, hungriga Hudiksvall försökte gasa mot storfavoriten från Småland. Man drev energiskt på spelet och försökte skapa framåt, men Nybro lät sig inte bekomma.

Genom halva matchen var det ändå gästernas tålmodighet som imponerade mest.

Hudiksvall hade goda intentioner, men Nybro släppte till oerhört lite i egen zon. Det fanns inte mycket att skjuta på, knappt några ytor att spela på och uppenbarade sig halvchanserna fanns inget nät att sikta på bakom stabile keepern Robin Johansson. Så där som det brukar se ut när Nybro spelar.

Känslan var att Hudiksvall stod upp väldigt väl, men att det ändå skulle tippa över till Vikings fördel ju längre matchen led. Speciellt som det bara behövdes en spelvändning och en chans för att Janne Väyrynen skulle dundra in ledningspucken för Nybro i mitten av den andra perioden.

Det var disciplinerad och ganska cynisk hockey, utan mycket till känsloutbrott, men tillslut var det hemmalagets betydligt mer eldfängda och ivrigt flängiga hockey som gav resultat. Hudiksvall, påhejade av nye coachen Hall i båset, visade upp en större desperation och gav sig inte.

Det var hungern som gjorde att man ändå kunde gå till pausvila med en 2-1-ledning trots att det var en jämn drabbning.

Att kapten Erik Lindström var mer än missnöjd med sitt lags prestation i pausintervjun efter två spelade perioder säger en hel del om vilka höga krav man ställer på sig själva i Nybro Vikings. Men den här kvällen lyckades man inte växla upp.

Hudiksvall-målvakten Andreas Bosson börjar växa ut till en man för Hockeyallsvenskan, men 2-2-pucken borde han ha haft. Det hade kunnat vara Nybros biljett till att vända tillställningen och koppla ett ordentligt grepp om kvalserien. Men istället bjöd vikingarna tillbaka några minuter senare och glömde bort Adam Byström Johansson framför kassen. Naturligtvis helt fel man att lämna fri i ett sådant läge och han kunde skjuta matchavgörande 3-2.

Det blev en omedelbar Hall-eluja-effekt i Hudiksvall och när allt ska summeras var det klart välförtjänt att man håller sig vid liv i kvalserien via 3-2 och tre friska poäng mot Nybro ikväll.

* * *

Lite mer öppna spjäll var det i Mariehus Arena mellan Mariestad och Troja/Ljungby. Hemmalaget tog en tidig ledning, men Troja kunde snabbt både kvittera och ta ledningen och var det klart bättre laget i den första delen av matchen. Mariestad agerade påfallande osäkert med puck och skänkte bort den trots god kontroll vid flera tillfällen. Samtidigt var gästerna från Småland mer rejäla i sitt spel.

Där Hudiksvall mot Nybro handlade mycket om disciplin var det betydligt mer grinigt i Mariestad. Efter den första periodens slutsignal blev det gruff på isen och i den andra perioden fightade sig hemmalagets nyckelspelare Erik Olsson och Trojas back Linus Andersson ut ur matchen. När slutsignalen väl hade ljudit blossade ytterligare en fight upp. Det finns en historik mellan lagen och de gillar inte varandra.

Men efter 3-2 var det ändå Troja/Ljungby som kan fnissa sig tillbaka till Småland. Man manövrerade ut Mariestad och satte skotten högt bakom Tobias Sandberg i hemmakassen.

Troja toppar kvalserien inför sitt dubbelmöte med Nybro Vikings.

Mariestad å sin sida ligger väldigt pyrt till efter två raka nederlag. Det krävs dubbla segrar i de väntande matcherna mot Hudiksvall för att laget ska ha någon som helst möjlighet att nå Hockeyallsvenskan.