HockeyNews
PLUS

MJÖRNBERG: Dramatiken vid liv efter nytt mållavemang

(19335) Nybro
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Publicerad: 28 april 2021

FacebookXWhatsApp

Nybro Vikings svarade för en ny målexplosion på hemmaplan när Hudiksvall efter skoningslös effektivitet pulvriserades med 7-1. Samtidigt skaffade sig Troja/Ljungby slagläge för att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan genom att 3-2 besegra Mariestad efter förlängning.
Men kvalseriedramat lever in i slutomgången.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Förutsättningarna inför kvällen var sådana att Troja/Ljungby och Hudiksvall klev in i kvalseriens näst sista omgång i förarsätet. Med goda möjligheter att kliva mot Hockeyallsvenskan.

Troja/Ljungby tog ett stort kliv. Hudiksvall klarade inte av det alls.

Finns det en spelare man inte får missa att markera i Nybro är det Janne Väyrynen.

Men det gjorde Hudiksvall.

Med sex sekunder kvar av en period där Glada Hudik annars var det klart bättre laget glömde bortagänget bort den sylvasse finländaren som inte gjorde något misstag. Pucken på läppen mitt i slottet då sitter den. Så klinisk har Väyrynen varit för Vikings.

Det var ett psykologiskt mål.

För lika begränsade som Nybro ibland kan vara när det kommer till att förändra en matchbild, lika briljanta är de på att försvara en ledning. Man får helt enkelt inte ge bort initiativet till smålänningarna.

När 2-0 dessutom kom tidigt i andra period efter ytterligare en ganska grov försvarsbom av Hudiksvall var det snudd på tack och godnatt.

Nybro hade käkat samma lavemangsblandning som i premiären mot Mariestad och var skoningslöst effektiva mot ett motståndarlag som såg mer och mer mentalt trötta ut. Efter två spelade perioder var det 5-0, Hudiksvalls genombrottsmålvakt Andreas Bosson förpassad till bänken och den tredje akten av betydelse enbart för målskillnaden.

Den rann iväg. Janne Väyrynen gjorde hattrick och Nybro vann med förkrossande 7-1. Ett resultat som gör att laget fortfarande lever i jakten på allsvensk gunst medan Hudiksvall bara spelar för äran i sista omgången.

Nybro gjorde sitt för att hålla spänningen vid liv i kvalserien. Allt låg således i händerna på Troja/Ljungby och de klarade sin del hemma mot Mariestad.

Jesper Ylivainio skrinnade upp och smiskade upp pucken i bortre krysset en bit in i den första perioden. 1-0 och drömläge för ett hungrigt hemmagäng. Känslan var att Troja skulle gasa och avgöra kvalserien redan ikväll.

Men Mariestad har som sagt sänkt axlarna efter att den allsvenska platsen glidit dem ur händerna och precis som borta mot Hudiksvall i måndags spelade de med en härlig tuppkam. Skaraborgarna tänkte inte be om ursäkt för sig och så väl kvitterade som pressade på för en ledningspuck i den andra perioden.

Den tredje blev högdramatisk. Efter att lagen skickat in varsitt snabbt mål blev det en böljande historia där Troja drog på sig jobbiga utvisningar, men räddades av ett briljant boxplay (och uselt pp av Mariestad). Chanser att avgöra under ordinarie tid saknades inte. Hemmalaget hade någon puck i ribban och ett gäng möjligheter där pucken dansade kring Tobias Sandberg i gästernas kasse. Mariestad saknade inte heller lägen att avgöra.

Men det slutade 2-2 efter ordinarie tid och att Troja kunde peta in en avgörande 3-2-puck i förlängningen innebär att de fortsatt har slagläge inför slutomgången.

Allt annat än förlust mot ett avsågat Hudiksvall innebär att Ljungby-gänget tar klivet upp.

Samtidigt lever drömmen fortfarande för Nybro.


Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!