HockeyNews
PLUS

Mitt i succén – Malmö på forwardsjakt: "Tittar aktivt"

(29978) Malmö Wernblom
Bildbyrån

Publicerad: 16 november 2023

FacebookXWhatsApp
Malmö har gått över förväntan i SHL och är kanske det största överraskningslaget.
Samtidigt letar man efter en ersättare till forwarden Lukas Wernblom som bröt upp och flyttade till Finland.

I en tät och lätt haltande SHL-tabell är Malmö Redhawks på en fjärdeplats när första tredjedelen av säsongen är avklarad.

Inte många hade tippat det.

– Vi tycker nånstans att vi har fått ihop en spännande grupp, en utvecklingsbar grupp, en hungrig grupp, som från dag ett har kommit samman och jobbat stenhårt varje dag. Det vi visar för publik och media är det vi visar på matcherna, men det vi ser i den dagliga miljön, i träningsmiljön, är också en viktig del av en helhet. Det är ruggigt driv och man pushar varandra och man kommer till träningen för att bli bättre varje dag och det gör ju också att vi tar kliv, säger sportchefen Björn Liljander till Hockeynews.

Med succévärvningar som Janne Kuokkanen, Lauri Pajuniemi, Jakub Galvas och Teemu Kivihalme har Malmö lyft sig på många plan. Skåningarna har blivit SHL:s mest effektiva lag.

Och i Karjalaturneringen fick målvakten Daniel Marmenlind debutera i Tre Kronor och briljerade i 4–2-vinsten mot Finland.

– Om man tittar prestationsmässigt på isen så tycker vi att vårt spel med puck stundtals har hållit en väldigt hög nivå. Vi vill vara ett spelande lag som vill spela pucken i ett högt tempo och driva spelet från bakplanen. Vi tycker också att vi har fått upp en intensitet och en fart i vårt spel både med och utan puck. Vi är aggressiva över hela isen för att vinna tillbaka pucken. Vi har tagit kliv men vi ser också att vi har saker att skruva på för att bli ännu bättre så klart.

Liljander behåller fötterna på jorden med orden:

– En okej inledning där det finns saker att förbättra.

Har det blivit som du hade hoppats med nybygget?

– Jag kan väl tycka att hittills har vi tagit kliv i rätt riktning. Nöjd kommer jag nog aldrig att vara. Det är väl lite så man funkar. Man vill hela tiden ta nästa steg och nästa steg. Men jag tycker att vi har tagit kliv. I och med att vi har haft en stor personalomsättning och vi hade till stor del ett nytt lag och ett ungt lag och många nya spelare in i ligan dessutom så tycker jag att vi har kommit en bra bit på vägen. Men vi är fortfarande inte nöjda utan vi känner att vi vill skruva på saker och ta ytterligare kliv.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Malmö hoppas kunna förlänga med nyckelspelare som Kivihalme, Kuokkanen och Pajuniemi som alla skrev ettårskontrakt inför den här säsongen. Norska nyförvärvet Thomas Berg-Paulsen var först med att skriva på ett nytt kontrakt.

– Vi började med Thomas. Vi tycker att han verkligen har motsvarat förväntningarna. En kanonkille som bidrar på isen och accepterar sin roll till 110 procent. Ett föredöme i den dagliga verksamheten, hur man tränar och tar hand om sig själv och presterar på topp. Det är roligt med de unga killarna som tar kliv, säger Björn Liljander.

LÄS MERMalmö vill behålla stjärnan – men får konkurrens

Malmö-forwarden Lukas Wernblom lämnade laget precis före landslagsuppehållet och gjorde på onsdagen sina två första poäng för TPS i den finska ligan. Honom tänker Malmö ersätta.

– Där tittar vi så klart aktivt efter något som kan komma in och hjälpa oss under säsongen. Sedan när det sker får vi helt enkelt se. Sedan har vi Albert Sjöberg, Filip Sitar, Freddie Larsen och Hjalte Thomsen som har varit uppe och tränat och spelat lite grann. Inititalt kommer också de få bära större ansvar och roller. Det är ingen ko på isen, men dyker det upp nånting som är intressant för oss och passar in i hur vi har byggt laget så kanske vi kommer att agera.

SSK-värvningen Albert Sjöberg, 20, har haft svårt att platsa i Malmö och har varit utlånad i fem matcher till allsvenska Tingsryd.

Men nu är Sjöberg med och slåss om speltiden?

– Just nu kommer han vara hos oss och tävla om istid och ta kliv. Skulle det visa sig över tid att det blir begränsat, då har vi en möjlighet att spela honom i Hockeyallsvenskan. Men just nu är fokus SHL och göra honom redo för SHL-spel, säger Björn Liljander.

På grund av en skada på Teemu Kivihalme har Malmö värvat tillbaka backen Nuutti Viitasalo från Saipa och han gör sin första match för säsongen på torsdagskvällen mot Frölunda.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!