HockeyNews
PLUS

LÖNTAS LISTA: Fem punkter som visar Hedmans dominans

(15340) Hedman-Lönta
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 13 september 2020

FacebookXWhatsApp
Igår kollade vi på John Klingberg, som jag tycker hamnat i skymundan i slutspelet – bland annat av den mycket uppmärksammade Victor Hedman.
Låt oss då göra en sak väldigt tydlig: all den uppmärksamhet Hedman får är befogad.
Idag ska vi titta på varför det är så.
LÄS MER: LINDQUIST: Fem anledningar till att uppskatta den lite bortglömde Klingberg 

Ikväll skämmer NHL bort oss med något vi sällan får se, nämligen en conferencefinalmatch på bra svensk tid. Till detta finns så klart andra orsaker än att de önskar skämma bort den europeiska publiken, men låt oss strunta i det och njuta av showen.

Vi på Viaplay gör vårt bästa för att rama in Tampa mot Islanders på ett underhållande vis. Eder reporter bidrar med ett långt reportage från Victor Hedmans ungdomsår i Modo, och så blir det förhoppningsvis en färsk intervju med huvudpersonen själv.

20.30 är det som gäller för det.

Hedman är som bekant den ende svensken i serien, men det den här serien saknar i blågul kvantitet tar den synnerligen igen i kvalitet. Skulle du göra en utzoomning på de senaste tre-fem åren så är det mycket möjligt att Hedman är den svensk som över tid varit den bäste spelaren.

Därför ska vi plocka fram fem utropstecken kring denne gigant.

5 – Långpassen

Victor Hedman är kanske mest associerad med sin storlek och fart, men han har också en fantastisk blick för spelet. Vi har sett det några gånger det här slutspelet, inte minst vid den här mackan till Blake Coleman.



Hedmans skarpaste vapen i framspelnings-lådan är de långa svepande passen från egen zon. Han har självförtroendet som krävs för att söka dem, och skickligheten som krävs för att utföra dem.

Ett av hans signaturögonblick under slutspelet 2015, då jag tror att han hade vunnit Conn Smythe om Tampa slagit Chicago, var onekligen den här mackan till Ryan Callahan.



Här är Hedman och coach Jon Cooper ett väl fungerande äktenskap. I uppspelsfasen söker Coopers manskap ofta långa, hårda puckar från backplats, som inte sällan bara skarvas vidare i mittzon och sedan jagas av Tampas snabba forwards.

Det är någon form av mellanting mellan dump och puckkontroll, och det är något som Tampa gör för att snabbt flytta upp spelet.

Hedman är en mästare på att hitta de här stenhårda passningarna i rätt läge. Håll utkik efter dem i den här matchen. Och ja, kanske efter en och annan frispelning också då.

4 – Respekten

När NHLPA hade sin årliga enkät röstade snudd på 600 av spelarna i ligan på vem som är NHL:s bästa back. 37,88 procent tyckte Hedman, en jordskredsseger före tvåan John Carlson (21,35).

Det är också en ännu tydligare segermarginal än året innan, då Hedman fick 31,71 procent av rösterna mot Drew Doughtys 20,93 procent.

Jag tror inte alltid att spelarna själva är de som är bäst lämpade att bedöma andra spelare, det kan nog vara svårt när man är så insyltad och dessutom fokuserad på sin egen grej, men att två år i rad bli framröstad till den bäste backen i ligan av sina motståndare – och det med klar marginal – smäller ändå riktigt högt.

3 – Tvåvägsspelet

När man frågar spelare om Hedmans storhet så återkommer alltid samma sak: hans förmåga att påverka spelet i båda ändarna av rinken. De avgörande passningarna och det dundrande slagskottet går inte att undgå, men det finns två detaljer i vardera disciplin som jag verkligen tycker sticker ut.

Offensivt är det förmågan att fylla på i anfall. Roa er med att försöka lokalisera Hedman så fort Tampa vinner puck på den högra halvan i egen zon. Min gissning är att ni kommer att se nummer 77 skjutas som en kanon upp längs med vänsterkanten.

När Hedman är som bäst så är det fulla spjäll rakt framåt som gäller, vare sig det är i form av egen pucktransport eller för att hitta öppen is och själv gå på avslut.

En annan av mest minnesvärda highlights från finalslutspelet 2015 är den här assisten till Tyler Johnson, som är ett perfekt exempel på förmågan att fylla på och sedan låta kreativiteten ta över:



Defensivt då? Här tycker jag Hedman framför allt kommer till sin rätt i mittzon. Kolla hur han använder sin räckvidd och sin rörlighet för att bryta upp anfall redan i mittzon. Det är en starkt bidragande orsak till att Hedman allt som oftast har ruggigt starka underliggande siffror – vare sig man räknar skottförsök, målchanser eller förväntade mål så blir det väldigt få sådana för motståndarna om de inte en tar sig över blå.

Det här ger också resultat.

NHL har fört statistik över målskillnad i lika styrka sedan 2009-10 och Hedman var inför nattens match delad tia av de 1264 spelarna som framträtt i slutspelet, med hela +22 under det tidsspannet.

Det här slutspelet är den statistiken ännu mer imponerande. Hedman gick in i nattens match som den spelare som är kvar i slutspelet som haft bäst målskillnad i 5v5 – Tampa hade gjort 13 mål med 77:an på isen men bara släppt in tre ynkliga mål.

Klass.

Hedman är helt enkelt ett av decenniets främsta slutspelsspelare, och kollar man svenskar så är han nog en av de främsta någonsin.

2 – Slutspelsproduktionen

Hedman är redan nu den 14:e poängbästa svensken någonsin i slutspel (eller 13:e, beroende på hur man vill räkna Bobby Nystrom) med 60 pinnar på 100 matcher. Den enda backen framför honom är Lidström, och faktum är att tre av forwardsen framför honom har ett lägre poängsnitt per match (Nystrom, Tomas Sandström och Tomas Holmström).

Sådan här statistisk är så klart oerhört beroende av att man tillhör ett bra lag, men det tåls att påpekas att Hedman bara är 23:e i spelade matcher, och att han med andra ord redan passerat ett gäng spelare som spelat fler slutspelsmatcher än honom.

Och att han som sagt är back, och dessutom en som förväntas bidra mycket av i defensiva situationer.

Vidare är ingen spelare framför honom aktiv, så även fast det är ett litet glapp (Daniel Sedin är närmast framför med 71 poäng) så har 29-åringen goda möjligheter att klättra här.

Ett notabelt svenskrekord har Hedman också redan stulit av Lidström, nämligen det nedan.

1 – Svenskt målrekord – redan nu

När Hedman klappade in Tampas första mål i onsdags så var det hans sjunde mål i slutspelet – och därmed satte han ett nytt målrekord för svenska backar, då Nicklas Lidström tidigare hade toppnoteringen med sex fullträffar.

Värt att notera är att han bara gjort det på 16 matcher (Lidas gjorde det på 22) och att inget av målen kom i ”fuskmatcherna” innan det traditionella slutspelet började.

Han har haft en lyckosam utdelning men också satt sig i en position att göra mer mål genom att lasta klart fler puckar mot och på mål per spelad minut jämfört med grundserien.

Det är också lite charmigt att Hedman fortfarande med framgång använder gamla, hederliga slagskott. Det är få spelare som gör mål på slagskott nuförtiden, särskilt då det inte är direktskott, eftersom det är svårt att hinna få iväg dem och målvakterna är så pass bra.

Hedman är en spelare som kan hitta sätt att dunka in slagskott som om det vore 1999.



Går Tampa till final så har Hedman också en möjlighet att nosa på det svenska poängrekordet för backar, som föga förvånande innehas av Lidström. Hans toppnotering i ett slutspel är 19 poäng och Hedman står nu på 13.

Extra viktigt att påpeka i det här sammanhanget är att Hedman under slutspelet inte har spelats särskilt mycket alls i Tampas första powerplayuppställning.

Han har helt enkelt hittat ett sätt att leverera ändå, vilket är på sin plats om man ska kalla sig för en av de bästa i slutspelet – och det kan Hedman göra.

***

Den här texten är i stora drag färdigställd innan match tre, som ju Tampa förlorade. Gällande Hedmans insats skulle jag nog säga okej. Han var inte dålig men det var inte en av hans mer dominanta insatser i slutspelet heller.

Den som verkligen stod ut i Tampa var Nikita Kucherov. Det kändes som att han axlade ansvaret som Brayden Points frånvaro innebär. Framför allt så stod han för flera riktigt delikata framspelningar.

***

Matchen som helhet var grymt underhållande, med högt tempo och mycket känslor. Kucherov och Jean-Gabriel Pageau hade en riktigt infekterad match i matchen, och det återstår att se om det spiller över till den här tillställningen.

För övrigt så tycker jag att vi en gång för alla kan tvätta bort tråkstämpeln på Islanders: det går fort, det smäller och det skapas chanser framåt.

Jag tror på en sprakande tillställning i match fyra, så jag hoppas ni blir med oss ikväll.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!