HockeyNews
PLUS

Lagen som har överraskat – och lagen som kan mer

(10825) björklöven
Bildbyrån

Publicerad: 9 november 2019

FacebookXWhatsApp

Vi har avverkat lite knappt en tredjedel av säsongen och tabellen börjar sätta sig. 

Vissa lag har gått som tåget och överträffat förväntningarna medan andra har haft det betydligt tyngre.

Här lyfter Johan Adamsson, reporter och krönikör på HockeyNews.se, fram lagen som har överraskat positivt – och lagen som måste höja sig.

Presenteras av Coolbet – odds från SHL till Hockeytvåan 

Positiva överraskningar

Björklöven

Kommentar: Det är omöjligt att inte nämna Björklöven som en enorm positiv överraskning så här långt, och då med de senaste säsongernas motgångar i åtanke. Nye sportchefen Per Kenttä brukar ha en plan var han än jobbar och det har han även haft i Löven med starka värvningar som Alex Hutchings, Brian Cooper och målvakten Joe Cannata. Det har även fått redan befintliga spelare att lyfta – som lagkaptenen Fredric Andersson som lotsar trupperna framåt dag in och dag ut. Det finns inte mycket som tyder på att Björklöven inte kommer tillhöra toppen säsongen ut.


Kristianstad

Kommentar: Det brukar ta ett tag för en nykomling att växa in i den lite större kostymen, och det gjorde det även för Kristianstad. Men den senaste tiden har KIK gått från klarhet till klarhet och klättrat upp på en imponerande sjundeplats. Målvakten Antti Lehtonen har kommit in och gett stabilitet i rutinerade Joel Gistedts frånvaro, men det är många spelare som levererar stort. Centern och lagkaptenen Fredrik Hansson leder laget, precis som väntat, och resten tar rygg och följer efter. Kristianstad har hållit en jämn och stabil nivå och har visat sig vara väldigt svåra att slå. Hur länge orkar man? 

Tingsryd

Kommentar: Tingsryd har kanske inte rosat marknaden i de senaste matcherna, men totalt sett, över de 17 inledande omgångarna, har TAIF uppträtt precis som vill göra – som ett lag. Det finns inga så kallade stjärnor i laget och det var en av anledningarna till att jag tippade dem som jumbo inför säsongen, men har man en fungerande spelidé och ett lag som jobbar hårt tillsammans kan det räcka långt. Har märkligt nog plockat fler poäng borta än hemma. Kan Tingsryd bli svårare att slå även hemma i Nelson Garden Arena lär man vara med och bråka om en slutspelsplats hela vägen.


Negativa överraskningar

AIK

Kommentar: Inte helt otippat har AIK haft det betydligt tyngre den här säsongen jämfört med den förra. Men att det skulle gå så här tungt var det nog inte många som trodde. På papperet är det AIK-lag som värvades ihop i somras svagare än det lag som vann Hockeyallsvenskan i fjol, men nuvarande trupp, spelare för spelare, är definitivt ett lag för topp åtta. Experimentet med att ha sportchefen Anders Gozzi som assisterande tränare till Jussi Salo – som därmed fick sin chef som assistent – föll inte väl ut och Gozzi har nu tagit klivet bort från båset. Vi får se om det får någon omedelbar effekt när uppehållet är över.

Södertälje

Kommentar: De senaste åren har sannerligen inte varit någon dans på rosor för Södertälje och dess supportrar. Degraderingen till Hockeyettan 2015 kunde ha varit startskottet för en omstart likt den Västerås gjorde 2017, men i stället har det rullat på ungefär som vanligt. Mats Waltin sparkades hösten 2017 och ersattes av Ulf Lundberg som även han sparkades för ett par veckor sedan. Det stora problemet i SSK är stabiliteten, eller snarare bristen på stabilitet. Riktigt bra prestationer varvas med rent pinsamma bottennapp, där man kan se ut som två helt olika lag från en dag till en annan.


Mora

Kommentar: Att Mora skulle bli ett topplag redan den här säsongen var inte särskilt troligt. Men det här? Nej, snabbsummeringen efter de 17 inledande omgångarna är att det är underkänt, även om Mora bara har tre poäng upp till åttondeplatsen. Det stora problemet har varit offensiven. 30 mål framåt på 17 matcher är sämst i serien tillsammans med AIK (som dessutom har en match mindre spelad) och där har tränaren Jeff Jakobs en nöt att knäcka. Förstakedjan med Johan Persson, Daniel Ljunggren och Emil Bejmo har levererat som förväntat, men där bakom måste fler forwards kliva fram och producera.

Här kan du läsa mer om Hockeyallsvenskan 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!