HockeyNews
PLUS

Gör succé i Schweiz – efter samtalet med SHL-profilen: "Jag är väldigt tacksam"

(26788) Pontus Åberg
Bildbyrån

Publicerad: 26 februari 2023

FacebookXWhatsApp

Efter fjolårssäsongen i Timrå skrev Pontus Åberg på för den tjeckiska klubben BK Mladá Boleslav.

Nu gör 29-åringen succé i Schweiz – efter samtalet med den tidigare SHL-profilen Martin Sevc fick han chansen att skriva på för Rapperswil.

– Jag är väldigt tacksam över att jag fick lämna. Det var på gång i Schweiz för några år sedan så det här var en chans som jag ville ta, säger Åberg till HockeyNews.se.

Pontus Åberg lämnade Ottawas organisation under fjolårssäsongen och skrev på för Timrå IK.

Högerskytten från Stockholm landade på elva poäng efter 24 spelade matcher och efter att klubben säkrade SHL-existensen i kvalet mot Djurgården så fick Åberg se sig om efter en ny klubb och till slut skrev han på för BK Mladá Boleslav.

Han stod för 13 poäng på 26 matcher – men nu har det lossnat ordentligt.

Pontus Åberg gör succé i Schweiz efter flytten till Rapperswil.

– Jag trivs väldigt bra och det har rullat på hela tiden sen vi kom hit. Det finns inget att klaga på, säger Åberg och fortsätter:

– Det har inte bara rullat på poängmässigt. Det känns bra i spelet och jag kom in i det fort här. Det är mycket fram och tillbaka och en rolig hockey att spela och sen underlättar det att spela med Cervenka (Roman) och Rowe (Andrew), säger Åberg.

Han har gjort 19 poäng (8+11) på 18 matcher sedan han kom till klubben och Rapperswil ligger i toppen av tabellen tillsammans med Genéve-Servette och EHC Biel.

Roman Cervenka har varit en toppspelare i Europa under en lång tid och blivit mästare i Ryssland och Tjeckien och han har vunnit poängligan i VM och tagit guld med Tjeckien.

– Han kan sin grej. Han är något utöver det vanliga och har väl alltid legat på en poäng per match oavsett vart han spelat. Vi hade en period när jag kanske var som hetast och gjorde sju poäng på tre matcher. Jag tror han hade gjort 12 eller 15 poäng under samma period. Man tyckte själv att man hade presterat då men det var ändå inte i närheten av honom, säger Åberg och skrattar.

Att Åberg skulle komma loss från sitt kontrakt i Tjeckien var långt ifrån säkert.

Svaret var nej i första skedet när Rapperwil låg på.

– Dom sa nej rakt av först. Men sen låg man på lite mer från Schweiz och jag hade ingen aning om det skulle lösa sig. Agenten sa åt mig att själv ringa till Sevc (Martin, sportchef i BK Mladé Boleslav) och be om att få blir släppt egentligen. Det var nog bra att det kom från mig också och inte bara agenten. Såna samtal kan vara obekväma så klart när man skrivit på för en klubb och inlett säsongen men Sevc sa väl att dom inte ville hålla mig kvar mot min vilja och det är jag väldigt tacksam över, säger Åberg.

Nu är förhoppningen att bli kvar i Schweiz även efter den här säsongen.

– Ja, det vill jag ju. Man vet aldrig vad som händer och Rapperswil har fem importer på kontrakt så vi får se helt enkelt. Det är en bra liga att spela i och jag får fokusera på att göra mitt och så får agenten jobba lite. Jag vill gärna stanna här.

Men först och främst väntar en spännande avslutning på säsongen och Rapperwil.

– Vi ligger trea just nu och laget har laget i toppen hela året. Vi har spelat bra mot de bättre lagen och bland annat slagit Zürich i alla fyra möten i år och det är väl laget med dyrast trupp här nere. Det känns som att vi är en speciell grupp här och vi har chansen att överraska i slutspelet så förhoppningsvis blir det en lång vår för oss, säger Åberg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!