HockeyNews
PLUS

GENOMGÅNG: 30 SHL-profiler med utgående avtal

SHL-löner
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 10:44

FacebookXWhatsApp

Snart börjar sportcheferna att göra klart med spelare för nästa säsongs lagbygge. Flera SHL-profilers kontrakt löper ut efter säsongen. Här listar Mattias Persson 30 tunga namn som kan vara av intresse för konkurrenterna.

✓ Spelarnas lönenivåer – så mycket tjänar de
✓ Troliga klubbadresser
✓ De blir kvar i sina klubbar
✓ Han överväger att sluta

ANNONS

Christian Folin, b, 33, Frölunda
Uppskattad lönenivå: 150-200 000 kr.
Kommentar: Vände hem till SHL efter tio år borta i Nordamerika och har växt ut till en defensiv försvarschef i ligan. Känslan är att Christian Folin har många år kvar att ge inom hockeyn och han verkar älska Frölunda. Jag skulle bli mycket förvånad om Frölunda och Folin inte kommer överens om ett nytt kontrakt inom en snar framtid.

(22808) Michael Lindqvist FärjestadMichael Lindqvist, f, 30, Färjestad
Uppskattad lönenivå: 200-250 000 kr.
Kommentar: Är inne på sin åttonde säsong i Färjestad och levererar fortsatt mål och poäng. Uppgett att han trivs väldigt bra i Karlstad och det är väl ingen högoddsare att Lindqvist förlänger med Färjestad. Men då får han nog vara redo att gå ner något i lön.

Henrik Borgström, c/f, 27, HV71
Uppskattad lönenivå: 200-250 000 kr. 
Kommentar: Finländaren har växt in i det i ett HV71 som haft det tufft och snittar nu runt en poäng per match. Känslan är att han blivit ännu bättre i år, och med sin skicklighet är han god för upp mot 40-45 poäng. Säkerligen en spelare HV71 gärna behåller, om priset är rätt.

ANNONS

Lucas Elvenes, f, 25, Leksand
Uppskattad lönenivå: 150-200 000 kr. 
Kommentar: När det inte funkade i HV71 hamnade Elvenes i Leksand, där har han i lugn och ro växt både som spelare och människa. Han behöver hitta en jämnare nivå för att bli en absolut toppspelare i ligan, men i sina bästa stunder håller han toppklass i SHL. Leksand lär vilja förlänga, men jag blir inte förvånad om även moderklubben Rögle gör ett försök.

Robert LeinoRobert Leino, c, 31, Örebro
Uppskattad lönenivå: 150-200 000 kr. 
Kommentar: Haft en fullständigt explosionsartad inledning på säsongen och är fyra i poängligan. Örebro lär redan ha inlett diskussioner med Leino om ett nytt kontrakt, men fler lag lär vara intresserade, vilket kan driva upp priset. Leino är en underskattad center och skulle passa in i de flesta SHL-lag.

Justin Kloos, f, 30, Leksand
Uppskattad lönenivå: 150-200 000 kr.
Kommentar: En uppskattad spelare under sin tid i Leksand, men faktum är att han varit väldigt skadedrabbad. Även om han fått en fin inledning på säsongen, står Leksand inför ett vägskäl där man har chans att förändra. Min känsla är att parterna tackar varandra för tiden och går vidare med andra alternativ.

ANNONS

Patrick Russell, c, 31, Linköping
Uppskattad lönenivå: 150-200 000 kr. 
Kommentar: En nyttig spelare som växt sedan han blev center i stället för forward. Gör sina 15–17 mål per säsong och är en viktig spelare för Linköping med sitt tvåvägsspel. Men jag hör att det inte alls är säkert att det blir någon fortsättning i Östergötland, vilket förvånar mig lite.

André PeterssonAndré Petersson, f, 34, HV71
Uppskattad lönenivå: 250 000+ kr. 
Kommentar: När han är hel är han en gudabenådad spelare, men det blir alltmer sällan och André Petersson blir inte yngre. Med all historik som varit känns en fortsättning allt längre bort. För de pengarna tror jag att HV71 kan hitta bättre spelare, och jag blir inte förvånad om man går skilda vägar och André drar till Schweiz efter säsongen.

Broc Little, f, 36, Linköping
Uppskattad lönenivå: 200-250 000 kr. 
Kommentar: Han slog igenom i Västerås för över tio år sedan och är nu den transatlant som gjort flest matcher i SHL. En målgarant som fått hjärta för Linköping. Samtidigt blir han inte yngre och det finns en historik med skador. Broc Little lär nog få gå ner lite i lön om han vill avsluta karriären i LHC.

ANNONS

Pär Lindholm, c, 32, Skellefteå
Uppskattad lönenivå: 200- 250 000 kr. 
Kommentar: Svårt att se annat än att han blir Skellefteå trogen. Pär Lindholm är en av SHL:s bästa tvåvägscentrar, och även om konkurrensen är tuff på centersidan i Skellefteå är känslan att Lindholm har flyttat hem för gott. Ska vi gissa på ett nytt treårsavtal?

Mikael RuohomaaMikael Ruohomaa, c, 35, Frölunda
Uppskattad lönenivå: 150-200 000 kr. 
Kommentar: Frölunda överraskade många när de valde att behålla Mikael Ruohomaa i somras. Finländaren lyfte Frölundas förstakedja i grundserien, men försvann desto mer i slutspelet. Inlett säsongen fint, och även om han fyller 36 i november ser jag inte det som omöjligt att Frölunda väljer att behålla honom. För runt 150 000 kronor i månaden så hade jag sagt "kör".

Anton Levtchi, f, 28, Luleå
Uppskattad lönenivå: 200-250 000 kr. 
Kommentar: Sitter i en lite speciell kontraktssituation då han har ett gällande avtal med Tappara från och med nästa säsong. Jag vet inte om Levtchi själv känner att det räcker med ett år i Sverige, men något i den stilen är det ju. Sen ska man väl aldrig säga aldrig, men mycket pekar alltså på att Levtchi återvänder till Tappara nästa säsong.

ANNONS

Remi Elie, f, 29, Linköping
Uppskattad lönenivå:
250 000+ kr.
Kommentar: Det tickade iväg rätt bra när Linköping vann budgivningen om Remi Elie för två säsonger sedan och det landade närmare 300 000 kr i månaden. Är han värd de pengarna fortsättningsvis? Nja, säger jag. Jag vet att han bidrar med mer än poäng, men för de pengarna kan LHC hitta en 45–50 poängsspelare.

(32095) Erik ThorellErik Thorell, f, 32, Frölunda
Uppskattad lönenivå: 100-150 000 kr.
Kommentar: Smart av Frölunda att förlänga när det inte fanns så mycket annat på marknaden. Erik Thorell är en sån där perfekt secondary-scoring gubbe som bidrar med runt 25 pinnar per säsong. Men han blir inte yngre och Frölunda har samtidigt många unga och hungriga spelare på väg uppåt som måste få chansen. Det är väl inte helt omöjligt att det blir en återförening med brorsan Gustaf i Karlskoga va?

Ludvig Larsson, c, 29, Örebro
Uppskattad lönenivå:
100- 150 000 kr.
Kommentar: Är det här säsongen det lossnar för Ludvig Larsson? Man har ju väntat på det där riktiga genombrottet sedan han tog klivet upp i SHL för ett par säsonger sedan och nu känns det faktiskt lite som att det är på gång. Är pengarna rätt hade jag förlängt.

ANNONS

Brady Ferguson, c, 30, Rögle
Uppskattad lönenivå:
100-150 000 kr.
Kommentar: Inne på sin femte säsong i Rögle och har växt ut till en av ligans mest underskattade centrar. Fått en fin start på säsongen trots Rögles kräftgång. Men här lutar jag nog åt att Rögle och Ferguson tar varandra i hand och säger tack för den här tiden. Känslan är att båda vill göra något annat och att det också kan vara läge för det. Skulle han kunna hamna i Finland, kanske?

Sampo RantaSampo Ranta, f, 24, Modo
Uppskattad lönenivå:
100-150 000 kr.
Kommentar: En offensiv fläkt som tagit stora kliv sedan han kom till Modo. Nu går kontraktet ut och det kommer att röra sig om betydligt större pengar än det kontrakt han sitter på idag för att få det förlängt. Blir det inte en återkomst till Nordamerika är min gissning att han spelar någon annanstans än i Modo kommande säsong.

Arttu Ruotsalainen, f, 26, Frölunda
Uppskattad lönenivå: 200-250 000 kr.
Kommentar: Jag förväntade mig en absolut toppspelare som skulle leverera från start. Växt in i det mer och mer, men är fortsatt lite för mjuk för min smak. Här har jag svårt att se Frölunda förlänga, inte minst då en viss Samuel Fagemo närmar sig en återkomst.

ANNONS

Viktor Lodin, f, 25, Färjestad
Uppskattad lönenivå: 100-150 000 kronor
Kommentar: Viktor Lodin mådde bra av att vara den stora stjärnan i Oskarshamn. I Färjestad är han mer en i mängden och även om han har gjort poäng så finns det fortfarande . Det lär dessutom bli dyrare på nästa kontrakt än de 145 000 kr han sitter på idag.

(31622) Brendan ShinniminBrendan Shinnimin, f, 33, Luleå
Uppskattad lönenivå:
200-250 000 kr.
Kommentar: Det här är Shinnimins sjunde säsong i Sverige, visst känns det sjukt? Har växt ut till en riktig profil i ligan och levererar fortsatt stadigt med poäng säsong efter säsong. Fyller 34 i januari och kanske kan det vara dags att göra något annat? Jag tror åtminstone inte att Luleå vill förlänga till nuvarande pris.

Joachim Blichfeld, f, 26, Växjö
Uppskattad lönenivå:
100-150 000 kr.
Kommentar: En riktig målskytt som levererat tio respektive 17 mål de senaste två säsongerna. Inlett den här säsongen desto tyngre och med tanke på lönekuvertet behöver han producera mer. Här blir det nog tack och adjö efter säsongen är min känsla.

ANNONS

Linus Högberg, b, 26, Frölunda
Uppskattad lönenivå: 150 000-200 000 kr.
Kommentar: En oerhört stabil tvåvägsback som sällan får de stora rubrikerna, men som gör ett stort jobb i det tysta. Högberg trivs bra i Göteborg och jag gissar att Frölunda är rätt nöjda med Högberg, så jag blir mycket förvånad om han inte spelar i Frölunda även nästa säsong.

(23231) Sam Vigneault ModoSam Vigneault, c, 29, Modo
Uppskattad lönenivå: 100- 150 000 kr.
Kommentar: En karaktärsspelare som i sina bästa stunder är riktigt bra, men känslan är att han står och stampar lite för tillfället. Är rätt dyr sett till vad han får ut på isen och det är till stor del på grund av att han har ett bruttokontrakt. Jag blir inte förvånad om Modo väljer att gå på mer prisvärda alternativ så pass långt ner i laget.

Jesper Sellgren, b, 26, Luleå
Uppskattad lönenivå: 200-250 000 kr.
Kommentar: En tvåvägsback som håller hög klass i SHL. Ryktades till Schweiz i somras, men fick inget konkret och stannade kvar i Luleå. Modo lär vara väldigt intresserade, liksom Luleå lär vara att förlänga. Ja, det är nog fler SHL-klubbar som står på kö för en svensk toppback i rätt ålder.

Eric Martinsson, b, 31, Växjö
Uppskattad lönenivå: 150-200 000 kr.
Kommentar: Martinsson har inte lyckats hitta tillbaka till den nivån han höll i HV71 för ett par säsonger sedan. Blivit mer av en breddback i ligan och då finns det billigare alternativ. Är han villig att gå ner avsevärt i lön skulle det kunna vara ett alternativ att förlänga, men annars tror jag att han hamnar utomlands. Tyskland kanske?

ANNONS

(31655) Carl KlingbergCarl Klingberg, f, 33, Frölunda
Uppskattad lönenivå: 200- 250 000 kr.
Kommentar: Nej, det har inte alls blivit vad Frölunda eller Klingberg hoppades på när han vände hem från Schweiz. En poäng på åtta matcher så här långt är för dåligt för en spelare med de här lönenivåerna. Jag har mycket svårt att se att det blir förlängt, så till vida att han inte går ner över 100 000 kronor i lön.

Anton Bengtsson, f, 31, Rögle
Uppskattad lönenivå:
200-250 000 kr.
Kommentar: Hade en kanonsäsong för ett par år sedan, men därefter har det gått desto tyngre för Bengtsson i Rögle. Har varit direkt svag under säsongsinledningen och även om han och familjen trivs väldigt bra i Ängelholm så har jag svårt att se Rögle förlänga till de här prisnivåerna. Blir det en återkomst till HV71 och återförening med Chris Abbott kanske?

Oskar Nilsson, b, 33, Skellefteå
Uppskattad lönenivå:
150- 200 000 kr.
Kommentar: Hade faktiskt ett bud att ta ställning till från Tjeckien nu i somras som han var nära att hoppa på, men valde till slut att bli kvar i Skellefteå. Fått en svag start på säsongen och med tanke på att han fyller 34 i vår och att Skellefteå har flera unga backar på väg uppåt så lär Nilsson nog inte få förlängt. Det kanske blir en flytt till Tjeckien då i stället.

Mikkel AagaardMikkel Aagaard, f, 28, Modo
Uppskattad lönenivå:
75- 100 000 kr.
Kommentar: En stor publikfavorit i Modo. Visade i fjol att han klarar av att göra mål även i SHL, men säsongstarten har inte varit lika ljus i år. Så här långt står han noterad för blott ett assist och Aagaard lär nog ha sänkt sitt marknadsvärde en aning. Sitter på ett ganska billigt avtal i nuläget, men gissningsvis lär han ha högre lönekrav än så för att bli kvar.

Linus Omark, f, 37, Luleå
Uppskattad lönenivå: 250 000 kr+.
Kommentar:
Trollgubben från Övertorneå har redan gett lite indikationer på att det här kan vara sista säsongen. Vad jag förstår är inget beslut taget än, utan Omark ska bestämma sig lite längre fram. Håller fortfarande väldigt hög nivå och kan med säkerhet leverera i SHL ett par år till, men då gäller det att han har drivkraften.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln