HockeyNews
PLUS

Fem punkter från dagens HA: “TIK inne i en svacka”

(10713) jonathan dahlén
Bildbyrån

Publicerad: 3 november 2019

FacebookXWhatsApp

Timrå har börjat rada upp förluster och är tveklöst inne i en svacka efter en pigg inledning, Karlskrona går i motsatt riktning och har i stället börjat vinna med en ny målvakt mellan stolparna och nykomlingen Kristianstad fortsätter att överraska positivt.

Johan Adamsson summerar här eftermiddagens tre matcher i Hockeyallsvenskan.

Presenteras av Coolbet – odds från SHL till Hockeytvåan 

KHK har vaknat till – men Timrå är inne i en svacka

Med en ny målvakt in i laget har Karlskrona börjat vinna igen. Faktiskt tre raka. Tanner Jaillet fick förtroende så fort han blev spelklar och han har onekligen tagit vara på chansen. 4–2 hemma mot Mora, 6–3 borta mot Södertälje och så 3–0 borta mot Timrå i dag är kanadensarens facit så här långt och de tre raka segrarna har skickat upp KHK till sjätte plats, faktiskt bara fem poäng bakom Timrå som är inne i en mindre rolig period just nu. Efter den optimistiska starten där Timrå vann det mesta har det i stället vänt nedåt de senaste veckorna. Timrå har vunnit två av de sex senaste matcherna, varav en efter straffar, och har bara skramlat ihop fem poäng på dessa matcher. TIK är tveklöst inne i en svacka och riskerar att tappa mark i den allsvenska toppen.


Oväntat målvaktsbyte i Kristianstad

Antti Lehtonen har lagt beslag på förstaspaden i Kristianstad efter sitt intåg i laget. Den finske målvakten stod fem raka matcher innan han fick lämna plats för Robin Wallin efter förlusten mot Karlskoga. Den senare gjorde en bra match i 4–2-segern mot AIK senast och räddade 30 av 32 skott, men mot Västervik fick han vackert lämna plats för Lehtonen igen. En aning förvånande kan tyckas, speciellt då KIK faktiskt slog AIK och Wallin såg stabil ut, men det var knappast ett felbeslut. Lehtonen motade 28 av 29 skott när KIK vann med 4–1.


En förstalina som har hittat kemi

Det finns ett antal topplinor i Hockeyallsvenskan som man alltid vet vad man får av. Västerviks nuvarande förstakedja är på väg att bli en sån. Darren Nowick, Rob Bordson och Victor Öhman är alla skickliga spelare var för sig, men tillsammans är trion ett av seriens vassaste hot offensivt just nu. VIK-kedjan var inblandad i fyra av sex mål i segern mot Almtuna i fredags och när Västervik besökte nykomlingen Kristianstad i eftermiddag inledde man målskyttet. Rob Bordson assisterade till Darren Nowick som sköt 1–0 bakom Antti Lehtonen redan efter knappa fem minuter. Nu hjälpte inte det målet mycket. Kristianstad vände och vann med 4–1 och befäster därmed sin plats bland de åtta främsta.


Sällsynt PP-utdelning för AIK

Det finns ett par anledningar till att AIK har gått tungt så här i början av säsongen. En av dessa anledningar är lagets powerplay som har varit under all kritik. Inför dagens match mot Vita Hästen hade AIK bara gjort tre mål i powerplay och en procent på svaga 6,25, överlägset sämst i serien. Nu putsade man dock till siffrorna en aning tack vare Johan Porsbergers tidiga 1–0-mål i numerärt överläge. Avslutet gick på en Hästenspelare och pucken seglade i en båge över Viktor Kokman och in i mål. AIK fick till slut med sig en poäng hem från Norrköping sedan Vita Hästen vunnit efter straffar. Hästen har nu tvingats till straffavgörande i fem raka matcher. 


Drugge tillbaka efter petningen

Mot Kristianstad senast fanns han inte ens med i truppen och fick sitta på läktaren, men när AIK åkte till Norrköping för att möta Vita Hästen var Oskar Drugge tillbaka i uppställningen igen. Drugge gick återigen in och bildade backpar tillsammans med Ricard Blidstrand.   


Söndagens resultat:

Timrå–Karlskrona 0–3

Vita Hästen–AIK 3–2 efter straffar

Kristianstad–Västervik 4–1

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!