HockeyNews
PLUS

Experten: Hon har ett enormt hockey-IQ

SDHL
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 12:31

FacebookXWhatsApp

Inledningen av SDHL är i full fart och mycket har redan hänt. TV4-experten Apollonia Mälarberg ger sin syn på säsongen så här långt. 

Frölundas enorma utveckling 

Därför kallas nyförvärvet för “Finsk ferrari”

Nykomlingarna kan mer 

Spelarna som imponerat 

De vinner SM-guld

ANNONS

Frölunda tog klivet upp i SDHL ifjol och målsättningen var hög ända från start. Efter besvikelsen mot Luleå i semifinalen har det laddats om rejält. Nu har Göteborgslaget fått en strålande start på sitt andra år i SDHL. 

TV4-experten Apollonia Mälarberg imponeras över den utvecklingen Frölunda gjort, med Kim Martin i spetsen.

Häftigt att fler klubbar tar upp konkurrensen med Luleå och får en mer jämställd idrott, damer och herrar. Ligan på så sätt blir mer spännande.Jag vet att Erika Holst gärna vill fostra spelare från sin egen akademi och det är det vi ser till viss del, säger hon och fortsätter:

Bara att titta på antalet spelare som ska delta i J18-landslaget i november. Över tid kommer de bli ännu bättre. Klart att de måste krydda med spetsspelare men just utvecklingen att fostra egna spelare kommer också spilla över på ett positivt sätt till klubblaget men också till Damkronorna över tid.

“Finsk Ferrari”

Frölunda har behållit större delen av fjolårets trupp, men ett av namnen som adderats är Elisa Holopainen som gör succé. Finskan leder poängligan, före fyra Luleåspelare.

ANNONS

Hon har gjort poäng i fem raka matcher och endast klivit av isen utan poäng i tre matcher. Jag måste ge Frölundas sportchef Kim Martin och coach Erika Holst extra beröm i scoutingen. Gäller att ha den här fingertoppskänslan att pricka rätt.  

Stjärnnyförvärvets betydelse för laget är stort och hon tycks även ha fått ett smeknamn.

Om jag inte minns helt fel så kallar stjärnspelaren Michelle Karvinen henne för en ”finsk Ferrari”. Det är precis det hon signalerar. Det spelar ingen roll i vilken formation Holst matcher henne och det kommer alltid poäng. Kvick och är alltid på rätt ställe. Men man ska ta med sig att Frölunda i mina ögon har tre vassa kedjor och skulle någon falla bort på grund av skada finns det mer att fylla på med underifrån. Så klart inte i Holopainens kaliber men bara att det finns en styrka.

Är de med och utmanar om guldet “på riktigt” i år?

Absolut. De har tre starka formationer, har en av ligans starkaste backbesättning. Lägg också till att de har en ruskigt stark målvakt i Stephanie Neatby. De tog sig ändå till semi i fjol som nykomlingen och det är ruggigt starkt.

ANNONS

Årets nykomlingar

Årets nykomlingar, Skellefteå, har däremot inte imponerat på Mälarberg på samma sätt som Frölunda gjorde.

Hade lite större förhoppningar att de skulle vara lite bättre. Men de har svårigheter i målproduktionen, där är den stora bristen. De själva är heller inte nöjda. Vet att de gnuggar detaljer varje dag men de måste nog hitta lite snabbare lösningar även om man ibland trycker lite mycket på tålamod och noggrannhet. Annars blir det nog kval när grundserien är färdigspelad.

Ett lag som däremot har imponerat på TV4-experten är Djurgården.

Topplagen gör det de ska men sen kommer skitet under och då är det Djurgården. Djurgården trodde många att de var uträknande när de startade långt ner i tabellen. De är topp sex just nu. Men de hade lite liknande situation förra säsongen och har tuggat sig uppåt sakta i tabellen.

Djurgården har ligans yngsta lag men de behöver inte vara negativt snarare tvärtom, förklarar Mälarberg.

De kommer inte att få några givna poäng utan de kommer få kriga om varje poäng vilket de också har visat. De har tre viktiga nyckelspelare i Ida Boman, Brett Pettet och Emma Forsgren, de har varit ruskigt bra. Tränare Richard Hårdstam drar sig inte från att laborera i kedjorna när han ser att det inte fungerar och med små medel ser han till att Djurgården inte halkat efter allt för mycket. Just nu skiljer det bara tre poäng upp till plats fyra i tabellen.

ANNONS

Spelarna som imponerat

SDHL innehåller en mängd skickliga spelare. Men ett par har fått TV4-experten att höja på ögonbrynen lite extra så här långt.

Den som imponerat allra mest är Frölundas finska komet Elisa Holopainen, hennes framfart har nog ingen missat. Visst visste jag att hon öst in poäng i finska ligan men att hon skulle ta sig an rollen som spetsspelare så snabbt det trodde jag inte. Hon har ett enormt hockey-IQ och imponerar över hela banan. Tycker också att det är häftigt att Michelle Karvinen som varit med länge fortsätter att leverera. Även Hanna Olsson tillsammans med Karvinen.

I Norrland hittar vi en annan spelare. 

Luleås japanska värvning Akane Shiga. Gillar när nya spelare tar plats i ligan. Visst det är Luleå och en riktigt bra omgivning men det behöver inte vara givet att det går bra.

I Örnsköldsvik finns en drös andra spelare.

Modos unga spelare med Ebba Hedqvist, Mira Hallin och Adela Sapovalivova fortsätter att producera trots att många trodde att laget inte skulle fungera utan Lina Ljungblom.Hedqvist och Hallin visar att det skruvat på allt och så även Sapovalivova förra säsongens rookie.

Och slutligen, en spelare hos nykomlingarna.

Skellefteå som har det tufft i målproduktionen har en riktigt slitvarg i Aino Karpinen. Back som inte räds några situationer och har en offensiv spelstil. Det är alltid svårare att utmärka sig i ett bottenlag men är oerhört nyttig för nykomlingen.

De vinner SM-guld

Vilka håller du som favoriter till guldet?

Frölunda men varje gång jag tittar på Luleå så tänker jag att de är ruskigt vassa i allt. Inför säsongen sa jag Frölunda så jag få hålla fast vid det. Men som sagt skulle inte förvåna mig om Luleå gör det igen.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln