HockeyNews
PLUS

Europakollen: Omark tillbaka på toppen – och het svensk trio i Finland

(25195) Europakollen 1 nov 2022
Bildbyrån

Publicerad: 1 november 2022

FacebookXWhatsApp
Ordningen i Schweiz är återställd. Linus Omark är poängbäst av svenskarna och gör i genomsnitt en poäng per match. Jesper Olofsson har fått igång målskyttet och hans kedja, ”H2O-kedjan”, har varit den formstarkaste i hela Schweiz.
Och i Finland finns det en het svenskkedja. Här är Europakollen!

Genève-Servette ligger i topp i den schweiziska ligan. Efter 17 matcher har laget med Henrik Tömmernes och Linus Omark i spetsen tagit 40 poäng.

Den duon är också poängbäst av svenskarna i National League. Omark har för närvarande en åtta matcher lång poängsvit och i oktober gjorde han poäng i nio av tio matcher.

Under sin svit har den förra Luleåstjärnan gjort tre mål och nio assist och har genom det klättrat till en åttonde plats i den totala poängligan. Jesper Olofsson, 30, som debuterade i Tre Kronor i Karjalaturneringen för ett år sedan, har bytt klubb i Schweiz inför den här säsongen. Den förre SHL-forwarden har missat ett par matcher för Biel-Bienne men på elva matcher har han gjort åtta mål och sex assist. Biel-kedjan med vänsterforwarden Olofsson, centern Gaëtan Haas och den österrikiske forwarden Fabio Hofer har varit den bästa i ligan den senaste tiden och kallas för ”H2O-kedjan”.

Olofsson har gjort poäng fem matcher i rad och då skyfflat in fem mål och fem assist. Davos-duon Dennis Rasmussen och Leon Bristedt, som började säsongen så bra har skadebekymmer för tillfället. Bristedt har inte spelat sedan den 18 oktober och Rasmussen har varit borta sedan den 8 oktober.

De fem bästa svenska poänggörarna i den schweiziska ligan
Linus Omark, f, Genève-Servette, 17 matcher, 5 mål + 12 assist, 17 poäng
Henrik Tömmernes, b, Genève-Servette, 17 matcher, 6 mål + 9 assist, 15 poäng
Jesper Olofsson, f, Biel-Bienne, 11 matcher, 8 mål + 6 assist, 14 poäng
Robin Kovács, f, Lausanne, 16 matcher, 7 mål + 6 assist, 13 poäng
Lucas Wallmark, f, Zürich, 14 matcher, 4 mål + 6 assist, 10 poäng

***

Finländska Sport från Vasa har också en het trio som gör bra ifrån sig. Den svenska kedjan med Simon Hjalmarsson–Axel Holmström–Sebastian Stålberg trivs ypperligt tillsammans och Holmström är den ledande svensken i poängligan. Den tidigare HV71- och Skellefteåspelaren är trea i den totala poängligan medan Simon Hjalmarsson är åtta.

Den skridskoskicklige backen Emil Johansson, 26, får näst mest istid av samtliga utespelare i den finska ligan. Johansson, som även han spelar för Sport, snittar 23:41 per match. Bara den tidigare SHL-backen Juuso Hietanen spelar mer och har ett snitt på 23:51. Emil Johansson flyttade från HV71 till Vasa 2021 och är inne på andra säsongen. Han har gjort ett mål och fem assist på 18 matcher. Förra säsongen blev det 25 poäng (6 + 19) på 58 matcher.

De fem bästa svenska poänggörarna i den finska ligan
Axel Holmström, f, Sport, 18 matcher, 7 mål + 9 assist, 16 poäng
Simon Hjalmarsson, f, Sport, 16 matcher, 3 mål + 11 assist, 14 poäng
Linus Andersson, f, Kookoo, 18 matcher, 5 mål + 6 assist, 11 poäng
Linus Nässén, b, Jukurit, 16 matcher, 1 mål + 8 assist, 9 poäng
Petter Emanuelsson, f, Kärpät, 17 matcher, 4 mål + 4 assist, 8 poäng

***

I tyska DEL går det bra för en före detta Brynäs-duo, forwarden Andreas Thuresson och målvakten Joacim Eriksson. Thuresson har gjort 14 poäng (6 + 8) på tolv matcher för Köln. Eriksson är i sin tur den målvakt som har högst räddningsprocent med 92,4 på tolv matcher för Schwenningen. Eriksson är inne på sin tredje säsong i klubben. Han har fått den förre HV71-forwarden David Ullström som ny lagkamrat och i sin andra match för Schwenningen slog Ullström i fredags till med sitt första mål i 5–2-vinsten mot Nürnberg.

***

Apropå målvakter ute i Europa så toppar Christian Engstrand räddningsligan i Österrike. Den snart 34-årige östgöten har 93,7 i procent för Graz. Skaplligt!

***

Pontus Åberg tog efter det säkrade SHL-kontraktet med Timrå beslutet att sticka till den tjeckiska ligan den här säsongen. Den NHL-meriterade stockholmaren har gjort två mål och åtta assist på 16 matcher för Mlada Boleslav. Med det är han trea i den interna poängligan.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln