ERBJUDANDE med Hockeynews: 1 mån/halva priset på TV4 Play Sport Total (utan bindningstid)
Elake SSK-backen öppnar upp: ”Ung och dum”
Andrew Nielsen gjorde stort avtryck för SSK i semifinal ett mot Djurgården.
Men det var ytterst nära att SSK aldrig värvade honom.
För Hockeynews berättar assisterande tränanaren Nicklas Grossmann och Nielsen själv om hur det gick till – och bakgrunden till de dåliga referenserna.
– Jag har vuxit mycket sedan dess och det är det jag vill bevisa nu, säger Nielsen.
SLUTSPELET PRESENTERAS AV SVEA CASINO
Andrew Nielsen var den sista värvningen in i SSK.
Man sökte en hårdför, fysiskt spelande och storvuxen back – och det har 28-åringen visat sig vara.
I match ett i semifinalserien mot Djurgården var han en stor bidragande del i lagets seger.
Men det var väldigt nära att SSK tackade nej till honom – sportchefen Emil Georgsson har varit öppen med att referenserna på Nielsen inte var särskilt positiva, varken från åren i Nordamerika eller från norska ligan. Dessutom hade han spelat tillsammans med SSK:s assisterande sportchef Dragan Umicevic i Linz i Österrike, och inte heller då gjort ett gott intryck.
Enligt uppgifter till Hockeynews var det SSK:s assisterande tränare Nicklas Grossmann som drog i handbromsen – och tryckte på hårt för att SSK skulle värva Nielsen.
Grossmann, som själv var en stor och fysiskt spelande back under flera säsonger i NHL, såg egenskaper hos Nielsen som han gillade. Något han bekräftar för Hockeynews.
– Jag tyckte vi såg mycket på videon och jag gillade det vi såg i både storleken, men att han även kan spela hockey. Framförallt att finna en extra kropp inför slutspelet var viktigt. Jag tycker att omställningen har gått ganska bra från att ha börjat knackigt till att han kan spela upp sig från match till match. Han har gett en bra injektion i gruppen, både i spelet på isen men även i omklädningsrummet där han bidrar med bra energi och härligt ”go”. Det har bara varit positivt, säger Grossmann.
Hur har ni fått coacha honom?
– Inte på något särskilt sätt, mest ”ut och lira”, ”håll dig till det här”, ”håll det enkelt”, ganska basic. Sen kan man gå in och skruva på detaljer allt vartefter. Men vi har låtit honom gå in och lira och visa vad han kan.
Vad var det mest du såg i honom på förhand?
– En stor kropp som kan försvara och men även offensiva kvaliteter så att vi kan spela honom i allt möjligt. Så att det inte bara blir en pusselbit man kan använda i vissa sekvenser utan på flera sätt. Men främst den stora kroppen, vi vet att det behövs i slutspel där vi behöver vara motståndskraftiga. Så det är en mix av allt kan man säga.

Andrew Nielsen själv menar att Grossmann är en stor del i att det gått så bra hittills för honom i SSK.
– Han var väldigt rak och tydlig med vad de förväntade sig och vad som förväntades av mig. Jag tror att han, med den spelstil han hade, förstår det sättet jag spelar på. Han var ju uppenbarligen i NHL i många år och hans spel ändrades säkert när han gick därifrån till Sverige eller från Sverige till när han åkte över till Nordamerika. Det är bra att ha någon som honom på sin sida. Och jag hoppas att jag motbevisar att de negativa tankarna de hade om mig och att det ändrar deras åsikt, säger Nielsen, som även hyllar den hjälp han fått av lagkamraterna för att komma in i SSK:s spel.
Andrew Nielsen är medveten om att omdömena om honom inte var positiva. Bland annat har han pratat med Dragan Umicevic om tiden i Linz.
– Det var en konstig tid i mitt liv. Jag var ung och dum, jag hade haft mina första proffskontrakt med Toronto och Calgary. Saker och ting blev inte som jag ville att det skulle vara där, jag var 22-23 år och lite arrogant. Inte för att det är en ursäkt, men jag var inte redo då att komma till andra sidan världen och spela hockey. Jag trodde att jag förtjänade att få allt och tog det för givet. Men jag har vuxit mycket sedan dess och det är det jag vill bevisa nu, att jag är en hårt arbetande spelare på och utanför isen och en bra lagkamrat, säger Nielsen.
Han fortsätter:
– Det stämmer att jag och Dragan hade en konversation innan jag skrev på. Det var bra att få återknyta kontakten med honom, och jag vet att han såg potential i mig på isen, och det handlade bara om att mogna och växa upp. Det var en nyttig läxa för mig, hur man ska behandla människor i varje steg i livet, för man vet aldrig när man kommer träffa dem igen. Nu har det gått flera år och plötsligt är jag i hans lag. Därför är jag väldigt tacksam att jag fick chansen här. Förhoppningsvis, oavsett om jag inte är kvar här nästa säsong, så kan jag få ett bra omdöme från dem.
Om att komma in i svensk hockey, säger han:
– Det tog mig en match att komma in i det, komma upp i tempot. Jag märkte snabbt att vi är ett skickligt och snabbt spelande lag. Jag tror att det hjälper mitt spel att utvecklas också, och jag tycker att jag har anpassat mig ganska snabbt. Jag har märkt att det är en väldigt bra liga, den är svår att jämföra med något jag varit i tidigare. Jag tycker att det bara bevisar hur bra svensk hockey är. Det känns spännande att vara en del av det här laget. Jag är mer än glad att vara här och mycket tacksam för möjligheten.
Om det fysiska spelet, som är en stor del i hans spel, säger han:
– Man försöker hitta den där gränsen och inte korsa den som en större spelare. Där hemma kommer du kanske undan med vissa saker, här är det annorlunda och såklart inga slagsmål är tillåtna. Jag tror inte att det går att skrämma motståndarna utan det handlar bara om att spela hårt och på gränsen, utan att korsa den.