Det är mycket som är nytt för Paul Carey efter ankomsten till Sverige. Men han berättar gärna att allting inte är helt nytt. För han har varit i Stockholm förut.
Och haft Djurgården som tuff motståndare.
– Jag spelade ett par matcher mot några av deras ungdomslag, vilket var en väldigt bra upplevelse. Jag tog med mig många fina minnen och här är jag nu, hehe, 18 år senare, säger Carey där han står i Djurgårdens mörkblå träningströja.
Han är en av de sista spelarna som lämnar Hovets is och visar direkt att han tänker vara en pådrivande kraft i Djurgården den här säsongen.
Och minnen från Stockholm har han haft med sig genom livet sedan de yngre tonåren.
– På den tiden hade jag ingen mobiltelefon. Jag hade en polaroidkamera och den är någonstans där hemma. Men jag kommer ihåg att jag spelade och hur bra spelarna vi mötte var. Starka. Och hur hårt de jobbade utanför isen. Jag minns att jag gick i Gamla stan, på Djurgården och vi gick till ”Viking-museet”. Det var en riktigt trevlig upplevelse.
Lika trevligt har det inte varit under pandemin. För hockeyspelande Paul Carey blev det en kort säsong i AHL med Bostons farmarlag Providence där han har varit lagkapten de senaste två åren.
När han skulle bestämma sig för klubb inför den här säsongen dröjde det in i maj innan han fattade beslutet. Valet föll på Djurgården.
– Det har alltid varit en dröm hos mig att spela här i Europa. Djurgården var ett av de första lagen som jag var i kontakt med. Det kändes bara rätt efter att ha talat med Joakim (Eriksson, sportchefen)) och Barry (Smith) och några tidigare spelare. Även de coacher jag hade den senaste säsongen sa till mig att jag förmodligen får den bästa erfarenheten, den bästa staden, det bästa laget att spela för, säger Carey som har nära till ett leende.
Ny mediekub på Hovet! Och mycket nytt i Djurgården.
— HockeyNews.se (@HockeynewsSe) August 3, 2021
Laget tränar nu på is under ledning av nye huvudcoachen Barry Smith. #twittpuck#difhockeypic.twitter.com/ofFq593ka8
– Så här långt har allt varit precis som de har sagt. Det är en bra klubb, staden är vacker, det är jättebra killar i laget och jag gillar spelidén, mentaliteten och hela kulturen här och vart coacherna vill med det här upplägget.
Du känner till traditionerna och inställningen i Djurgården?
– Ja, jag har fått veta att klubben har en rik historia. De har alltid varit kända som hårt arbetande och bra spelare. Jag hoppas att jag kan hjälpa Djurgården tillbaka till toppen där de borde vara.
LÄS MER: Nästa vecka börjar SHL-lagens matcher – Leksand hoppas på publikstöd
Som ny i Djurgården och från USA är det skönt att ha landsmannen Rhett Rakhshani på plats. Rakhshani kom till Djurgården förra hösten och han känner Sverige väl efter att ha turnerat mellan SHL-klubbar sedan 2012 och vunnit två SM-guld.
– Det har varit ett nöje att träffa Rhett och hans familj. Vi har vuxit upp med att spela mot varandra, men har aldrig spelat med varandra. Vi är i samma ålder och båda är från USA. Han är en härlig kille, supervänlig, och gör det väldigt trevligt att vara här. Han är som en guide för mig här. Vi bor i samma byggnad vilket är jättebra för mig och min fästmö. Det är skönt att veta att vi har någon ovanpå. Rhett har varit suverän och alla älskar honom. Han är skön att hänga med.
Förra säsongen var det lite svårt för Djurgårdens spelare att ha lagmiddagar under pandemin, men det ska förhoppningsvis gå lättare i höst och vinter.
– Det är ju något du vill göra i ett nytt lag för att lära känna grabbarna, säger Carey.
Känner du några andra här i ligan?
– Jag känner rätt många av importspelarna i ligan och jag har spelat med Linus Arnesson lite grann för flera år sedan då han var i Nordamerika och han har vuxit som spelare jämfört med då och han har utvecklats fysiskt och hans spel har kommit en bra bit. Han är en tuff spelare.
Du har varit lagkapten i Providence – hur ser du på att vara ledare?
– Det är ganska svårt att trycka på knappen och stänga av den där ledarrollen nu när jag har haft bokstaven (C) de senaste åren. Och jag har för avsikt att försöka vara en ledare i det här omklädningsrummet. Den lilla språkbarriären eller att jag är ny i den här ligan ska inte ändra på det. Jag uppför mig på samma sätt på och utanför isen och försöker jobba hårt och göra mina lagkamrater bättre. I slutändan handlar det inte om mig utan om att laget ska vinna. De här killarna jobbar så hårt att för mig blir det ganska lätt att vara en ledare.
Vet du något om spelstilen här och att det går fort i SHL?
– Jag har hört att man behöver vara en bra skridskoåkare här på den större isen och att det är välstrukturerat och att man är bra på försvarsspel, säger Carey vars skridskoåkning inte kommer att bli något bekymmer för honom i SHL.
Tvärtom.
Djurgårdens nye NHL-meriterade forward Paul Carey håller på att bekanta sig med Hovet och den större rinken. En vass skridskoåkare! #twittpuck#difhockeypic.twitter.com/ErK0NirJ2O
— HockeyNews.se (@HockeynewsSe) August 6, 2021
I Djurgården är han tänkt som toppspelare och framträdande poänggörare. I Nordamerika, i synnerhet i NHL, har han haft en mer försvarsinriktad roll.
– Defensiven har inte alltid varit min specialitet så jag har behövt utveckla det de senaste åren och se till att jag tar ansvar på egen planhalva. Jag känner att jag har nått en punkt där jag kan smälta in väl här både defensivt och offensivt. Förhoppningsvis kan jag utnyttja de större ytorna och få lite mer tid att skapa chanser.
LÄS MER: Förslaget om att banta SHL-trupperna skjuts på framtiden
I New York Rangers gjorde han 60 poäng (14 poäng varav sju mål) för fyra år sedan. Han har även spelat för Colorado, Washington, Ottawa och Boston.
– Att spela med Rangers var jätteroligt. Jag fick spela lite med Jesper (Fast) och med några andra killar. Min roll var lite annorlunda än i AHL och jag var med en spelare för tredje- och fjärdekedjan som förväntas bidra med energi och jobba defensivt, men när möjlighet gavs också göra mål och passningar. Jag är helt okej med den rollen fast jag föredrar att vara en mer offensiv spelare och skapa och göra mål. Det faller sig mer naturligt och lättare för mig. Men erfarenheten i New York har hjälpt mig. Jesper var en väldigt bra och stabil defensiv spelare och jag lärde mig mycket av honom och dem jag spelade med.
Vilken är den bästa svensken du har spelat med?
– Jag skulle säga (Nicklas) Bäckström är en av de bästa, oavsett nationalitet, som jag har spelat med (ler). Och (Henrik) Lundqvist i målet. Det är svårt att säga vem av dem som är bäst för de är båda så bra spelare, säger Carey och garvar.
Paul Carey har varit lagkamrat med både Nicklas Bäckström och Henrik Lundqvist i NHL. Foto: Bildbyrån.
Hur var det att vara i samma lag som Lundqvist?
– Jättebra! Han är en så passionerad hockeyspelare och han vill vinna. Han har en stark och kraftfull röst i omklädningsrummet. De flesta målvakter är annars ganska tysta. Men ”Hank” pratade gärna och han pushade lagkamrater varje dag på träningarna och jobbade häcken av sig. Han ville göra dig bättre, men också sig själv. Sådant smittar av sig när man är nära såna spelare. Du vill jobba lika hårt som honom och han är en bra kille utanför isen också.
Precis som Paul Carey vill vara.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)