HockeyNews
PLUS

Den förre SHL-hårdingen lägger av – vann fyra SM-guld: "Det är dags"

(24385) Martin Sevc
Bildbyrån

Publicerad: 11 augusti 2022

FacebookXWhatsApp
Martin Sevc spelade sex säsonger i SHL med Färjestad och Skellefteå. Han var i fem SM-finaler och vann guld fyra gånger.
Nu lägger den tjeckiske backtuffingen av.

Den 40-årige backen Martin Sevc har lyft sin sista buckla som spelare. Och han har även delat ut sin sista tackling. Den landslagsmeriterade försvararen tackar för sig efter en lång och mycket framgångsrik hockeykarriär. Inte minst i Sverige.

Färjestad värvade den stenhårde tjecken under 2005/2006 från Jaromir Jagrs klubb Kladno och var med om att vinna SM-guld med Färjestad direkt. Sevc blev även svensk mästare med Färjestad 2009 och 2011.

2012 lämnade han Färjestad och dök istället upp i Skellefteå. Våren 2013 fick Martin Sevc vara med om att vinna Skellefteås första SM-guld på 35 år.

Han gjorde sig känd för sitt kompromisslösa spel och sina tunga tacklingar. Det kostade många utvisningsminuter. Närmare bestämt 483 utvisningsminuter på 247 matcher.

– Det är hockey, det är inte bowling”, var ofta Sevcs förklaring efter en SHL-match när det hade smällt ordentligt.

LÄS MER"Tror att nivån på hockeyn kommer att vara högre i Schweiz än i KHL"

De senaste tre åren har han spelat för Mlada Boleslav i den tjeckiska ligan. Där har han också varit lagkapten under den tiden. När hans klubb nu vill veta varför han slutar spelar hockey säger han till Mlada Boleslavs hemsida:

– För det är dags. Jag har alltid sagt att jag inte skulle gilla att sluta för att någon kastar ut mig. Jag vill sluta medan jag fortfarande är lite nyttig på isen.

Mlada Boleslav blev elva i tjeckiska ligan förra säsongen, men gick till slutspel och där nådde laget semifinal med Sevc som kapten.

Det var när det gick tungt i grundserien som han började umgås med tanken att sluta.

– Det tärde mig på mig. Jag kände ansvar för det, jag var kapten, så jag kände att det låg mest på mig. Jag tycker att vi som lag, eller jag som individ, inte presterade något briljant. Det var då det började gnaga i mig om jag fortfarande behövde sådana känslor. Man kan säga att jag bestämde mig i slutet av grundserien, säger Sevc.

Men han tillägger…

– I slutspelet vände det och det började gnaga i mig igen från motsatt håll – att det ändå kunde vara värt det. Men sedan när sommaren gick och jag funderade i lugn och ro och utan känslor, blev det till slut så här. Det fanns ganska många erbjudanden, men jag hade redan sagt till mig själv att det räckte.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!