HockeyNews
PLUS

Bäckström om Karlsson: "Ska hacka honom på vaderna"

(28722) Nicklas Bäckström
Henrik Sjöberg

Publicerad: 22 augusti 2023

FacebookXWhatsApp
Nicklas Bäckström fyller 36 år och Alexander Ovetjkin hinner bli 38 innan NHL-säsongen drar igång.
För HockeyNews.se berättar Bäckström om hur han ser på sista försöken att få vinna Stanley Cup igen, drömmen om en ny landslagsturnering med världens bästa spelare och bytesaffären som innebär att Erik Karlsson blir en konkurrent i samma division.
– Det blir asbra. Att få möta Erik Karlsson mer ser jag fram emot och jag ska hacka honom på vaderna, säger Bäckström.

Nicklas Bäckström är hemma i Gävle och ser fram emot sin 17:e säsong i världens bästa liga.

Han har gjort över 1 000 poäng och hunnit bli mästare vid ett tillfälle men den här sommaren har sett annorlunda ut i förberedelserna – Bäckström har kunnat träna som han vill igen efter höftoperationen som stoppade honom från spel under hela förra hösten.

Han missade drygt halva grundserien i fjol.

– Jo, men det har varit väldigt annorlunda nu. Jag har varit ganska öppen om allt som hänt mig och jag har inte kunnat träna som jag velat under senaste åren men nu i år har jag haft en jättebra sommar och gått på is tidigare så jag ser fram emot säsongen, säger Bäckström till HockeyNews.se.

Att kroppen svarar bra efter operationen betyder mycket – inte bara för att ta sig tillbaka men även för att leverera på högsta nivå.

– Det betyder jättemycket. Samtidigt är man realistisk och vet att ligan blir snabbare och det blir tuffare ju äldre man blir. Samtidigt känner jag att jag har mycket kvar att ge och jag är väldigt optimistisk själv.

Capitals stjärnduo. Foto: Bildbyrån

Han fyller 36 år i november och innan NHL-premiären hittar Alexander Ovetjkin fylla 38.

Vad är känslan kring att ni inte har så många fler försök kvar nu?

– Näe, men det är liksom...vi har lite kvar i tanken och det är det vi går på. Vi vill gärna vinna igen och har pratat om det en längre tid. Att vi vill ha en chans till att vinna och det kommer vi göra allt för. Åldern kanske spelar en liten roll men det mentala tror jag är ännu viktigare, säger Bäckström.

2016 var Bäckström med i Toronto när World Cup avgjordes och det är senaste turneringen när världens bästa spelare gjorde upp i landslagssammanhang.

Är du besviken över att det inte blivit fler mästerskap med NHL-spelarna efter det?
– Det är så klart att det behövs för hockeyn. Förhoppningsvis efter allt som varit med covid och OS-turneringarna som var struliga för NHL-spelarna så hoppas jag så klart att många vill ställa upp och spela för landslaget för det är något speciellt att vinna för sitt land. Stanley Cup är otroligt skönt att vinna och en otrolig prestation över en säsong men att vinna för sitt land är speciellt också.

Bäckström och Erik Karlsson. Foto: Bildbyrån

Konkurrensen i Metropolitan division har spetsats till ordentligt inför den kommande säsongen.

Erik Karlsson blev trejdad till slut och nästa säsong blir han lagkamrat med Sidney Crosby och flera andra superstjärnor i Pittsburgh Penguins.

– Kul för honom så klart. Som jag förstått det så har han velat flytta på sig. Det blir asbra, att få möta Erik Karlsson mer ser jag fram emot. Då ska jag hacka honom på vaderna, säger Bäckström.

Hur får det för Brynäs i vinter?
– Slogan är vi ska tillbaka. Och jag lyssnar på det.

Se hela intervjun med Niklas Bäckström i spelaren.

Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!