HockeyNews
PLUS

Backlund: Tripp trapp trull-trippeln

PP Mora
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 4 april 2024

FacebookXWhatsApp

När agnarna sållas från vetet blir det inhemska hockeyutbudet mindre. Jag blickar därför mot de tre översta stegen på den blågula ligapyramiden. Moras hämnd på Hovet och Halmstads skrälljakt i Hudiksvall betas av redan på torsdagen. Ett knappt dygn senare smygstartar både helgen och SHL:s semifinalspel i Vida Arena. Nu smäller det!

Spelstopp: 18:59

Djurgården - Mora: Mora +0,5 @ 1,95

Att Linus Klasen ofta faller bort i matcher och är relativt osynlig, speciellt i fem-mot-fem, är en illa dold hemlighet. Kliver han fram med individuell skicklighet i avgörande lägen spelar det mindre roll. Sådant var fallet i den första semifinalen. Passningen till Olle Liss 1-1-kasse var delikat. Slagskottet från Liss ännu läckrare. Straffen som Klasen senare förvaltade tog dock priset. Med hjälp av fina parader från Andrén kunde DIF till slut vinna med 3-2.

Precis som i matchserien mot AIK visade Mora att de blir att räkna med, förlusten till trots. Masarna hade vissa problem att tränga igenom en kompakt DIF-offensiv med sin slutforcering, men skapade gott om heta lägen dessförinnan. Ett fem minuter i numerärt överläge, efter samme Klasens crosschecking, inte förvaltades är dock anmärkningsvärt. Bakläxa för Daniel Hermansson.

Ettan stängde i knappa 1,80 i det första mötet, vilket känns aningen lågt. Känslan backas också upp av matchbilden, där MIK var minst lika heta. Mora får aningen mer kärlek av spelbolagen denna gång, men jag tycker ändå att plussidan är intressant. MIK +0,5 rättas grönt vid minst kryss efter tre perioder. Det blir trippelns första ben.

Spel: Mora +0,5 @ 1,95

Tävling: HockeyAllsvenskan

Plats: Hovet

Tid: 19:00

TV: TV4 Hockey, TV4 Play

Hudiksvall - Halmstad: Halmstad +0,5 @ 1,95

Med valfritt färdmedel rör vi oss upp i landet, men ner i hockeys hierarki. Spänningen är minst lika stor i Holmen Center som den är på Hovet. Det rör sig nämligen om den sanslöst tighta kvalserien med en ynka HA-biljett i potten. Efter två matcher har alla sex lag stått som segrare. Halmstad är just nu sist med sina två pinnar, men har hunnit med att bortaslå huvudfavoriten Kristianstad efter sudden. Ingenting är med andra ord omöjligt.

Hudiksvall är ett annat lag som nämnts i diskussionerna om att flyttas upp. Efter oräkneliga misslyckade försök i kvalserien tillsattes Filip Algeman inför säsongen, och tweakade några taktiska detaljer. Algeman har en otroligt fin trupp till sitt förfogande, vilket framförallt blev uppenbart mot Väsby (6-3). Senast, mot Vimmerby, synliggjordes den eventuella akilleshälen – Isak Johansson i målet.

På den posten har gästande Hammers det betydligt bättre ställt. Jacob Crespin firade 300 matcher med en habil insats mot Väsby, där det var minimala marginaler (0-2). Mycket fler än så blir det inte för Crespin, som tar sitt pick och pack och drar till Kalmar efter säsongen. Här tror jag att han löser minst en bortapinne. Halmstad +0,5 klickas!

Spel: Halmstad +0,5 @ 1,95

Tävling: HockeyEttan

Plats: Holmen Center

Tid: 19:00

TV: HockeyEttan Play

Växjö - Rögle: Hemmaseger @ 1,87

Vi vänder blad i almanackan och välkomnar SHL-semifinalerna med öppen famn. Först ut: Två lag som fått över en vecka på sig att ladda batterierna efter varsin svepning. Växjös var av det mer väntade slaget. Luleå kunde ha stulit med sig någon av matcherna, men hade genomgående stora problem med att tränga igenom den urstarka Lakers-defensiven. Samtidigt växlade bland annat Kalle Kossila upp och bidrog till en effektivitet som var hisnande hög när tillfället krävde det.

Rögles var desto mer chockartad. Det går absolut att göra ett case för RBK som en slumrande jätte, som i och med sina nio raka segrar nått den potential som förhandstipsen siade om. Det går också att konstatera att Färjestad var SHL:s bästa lag från september till mars med ytterst få undantag. Hur man än vrider och vänder på det var skåningarnas bedrift något utöver det vanliga. Infinner sig en mättnadskänsla? Kanske. Har “Bandyklubben” bättre chanser hemma i Ängelholm? Tveklöst.

Vad jag tror kommer att fälla avgörandet här är att Jörgen Jönssons gäng inte kommer att ta lika lättvindigt på Rögle som FBK gjorde. Ett skärpt VLH är tydlig guldfavorit och här tar de första steget mot en final. 1,87 på hemmaseger efter ordinarie tid är i skrivande stund marknadshögst. Utsökt!

Spel: Hemmaseger @ 1,87

Tävling: SHL

Plats: Arena

Tid: 19:00 (fredag)

TV: TV4 Hockey, TV4 Play

Trippeln

Djurgården - Mora: Mora +0,5 @ 1,95

Hudiksvall - Halmstad: Halmstad +0,5 @ 1,95

Växjö - Rögle: Hemmaseger @ 1,87

Totalt odds: 7,15

Klicka här för att följa våra tipsförslag

Notera att de odds som anges i speltipsen är de odds som gäller när texten skrivs. Dessa odds kan gå både ner och upp efter att texten har publicerats.

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!