HockeyNews
PLUS

Backlund: "Det råder klasskillnad lagen emellan"

PP Tre Kronor
Maxim Thore/Bildbyrån

Publicerad: 22 maj 2024

FacebookXWhatsApp

Matcherna på “onsdagsbongen” utspelar sig under torsdagens 24 timmar. Med start i Nordamerika där Rangers-Panthers lirar jämsides tre kvartsfinaler i AHL. VM i Tjeckien tar sedan vid där det har blivit dags för kvartsfinaler med värdnationen mot USA som torsdagskvällens smällkaramell. Nu kör vi!

Spelstopp: 00:59

1. New York Rangers - Florida 2

Trocheck, Zibanejad och Panarin har lett Rangers fram till årets konferensfinal ihop med burväktaren Igor Shesterkin som varit fenomenal, även om spelet i slutet av serien mot Carolina dippade en aning. Ska det bli finalspel för de blåröda behöver

2022 årets Vezina Trophy-vinnare besegra finalisten till årets pris, Sergei Bobrovsky som står i andra änden. Matthew Tkachuk och Aleksander Barkov har gått i bräschen i Panthers offensiv där samtliga fyra kedjor levererar. Med övertaget i spelet fem mot fem målar jag med den breda penseln från höger i Madison Square Garden.

2. Hartford - Hershey 2

Efter att ha missat den första ronden var Dylan Garand tillbaka mellan stolparna i match 2 för Hartford. Men det stoppade inte Ivan Miroshnichenko och hans Hershey att gå upp i en fyramålsledning i den andra perioden, som blev en alltför brant uppförsbacke för Wolf Pack att bestiga (2-4). Fjolårets kvartsfinalserie mot Bears slutade 0-3 i matcher och ska slutspelsresan inte ta slut under natten till torsdag är en vinst ett måste i XL Center. Tvåan är förstavalet med ettan som ett sunt komplement.

3. Syracuse - Cleveland 2

Den första ronden var likt sammandrabbningarna lagen emellan under säsongen tajt men i rond två var Cleveland numret större. Efter att ha hamnat i underläge i den första perioden spelade Hunter McKown fram till kvitteringen innan han själv gav Monsters ledningen innan pausvila. Ett försprång som de sedan aldrig släppte taget om (4-1). Ett mål på två matcher är för svaga papper för Syracuse som behöver hitta ett sätt att överlista Jet Greaves i Cleveland-kassen om de ska lyckas förlänga matchserien. Osäker om Crunchers offensiv räcker till nöjer jag mig med X2.

4. Grand Rapids - Milwaukee X

Grand Rapids tog en stark seger i den första kvartsfinalen men i returmötet studsade vinnaren av Central Division tillbaka. Detroits förstaval i draften 2023, Nate Danielson, gjorde inga större avtryck i debutmatchen för Griffins utan istället var det

Yegor Afanasyev som gav Milwaukee ledningen tidigt i den första perioden, som därefter aldrig lättade på gaspedalen (5-2). Därmed är det likaläge i matchserien när den vänder till Van Andel Arena och med inget större spelvärde i någon ringhörna plitas samtliga tecken ned på bongen.

5. Kanada - Slovakien 1

När Brandon Hagel gjorde 3-1 i slutet av den tredje perioden var gruppsegern i hamn men två sena mål av tjeckerna gjorde att matchen gick till förlängning. Väl där var det Dylan Cozens som avgjorde matchen med sin andra fullträff för kvällen och med åtta strutar toppar 23-åringen skytteligan. Mot Sverige blev det tydligt att Slovakien varken besitter samma djup eller spets som turneringens tungviktare och mot Kanada tyder det mesta på att mästerskapet tar slut för Tomás Tatar och hans vänner. Tydligt vänsterlut.

6. Schweiz - Tyskland X

Schweiz tog sig förbi tjeckerna i den sista omgången i och med 3-1-vinsten mot Finland. Siffrorna hade kunnat vara betydligt större då de rödvita dominerade stora delar av matchen och med 2+1 var det Kevin Fiala som visade vägen. Tyskland kliver in i slutspelet med fyra raka segrar i bagaget och efter en trevande första akt mot Frankrike tog spelet fart i den andra perioden (6-3). Mot Schweiz slår tyskarna i underläge men ett avancemang till semifinalen är knappast en skräll av samma magnitud som de vi har fått se tidigare i mästerskap. Fyll i samtliga rutor och jobba X2!

7. Sverige - Finland 1

För första gången har Sverige tagit samtliga poäng i VM-gruppspelet och senaste gången de blågula gick obesegrade genom gruppspelet blev det guld i Köpenhamn 2018. Efter en mindre imponerande insats mot Frankrike var matchen mot Slovakien desto bättre, där Lucas Raymonds tidiga ledningsmål var startskottet för en svensk uppvisning (6-1). Finland var på vippen att inte ta sig till slutspel och med ett hackande spel gick topplocket för Mikael Granlund i slutminuterna mot Schweiz (1-3). Beslutet att tidigt stänga truppen ser ut att bita Jukka Jalonen i ändan i sitt sista framträdande som förbundskapten. För mot de svenska NHL-stjärnorna kommer inte den finska sisun att räcka till. Spiketta.

8. USA - Tjeckien

Att SHL-skyttekungen David Tomásek fick agera fjärdecenter mot Kanada säger en hel del om tjeckernas offensiva kvalitéer i och med stjärntillskotten från Boston. Trots övertidsförlusten mot “Lönnlöven” (3-4) var tjeckerna minst lika bra. Det amerikanska-laget saknar inte heller de världsstjärnor och i 6-3-segern mot Lettland hängde Brady Tkachuk sin sjunde påse i turneringen. På förhand ser denna kvartsfinal ut att bli den tajtaste och med streck som tyder på detsamma, rullas heltäckningsmattan ut i O2 Arena.

Backlunds dunderspik: Sverige

Slovakerna hade inget att hämta mot Sverige och det bör inte heller Finland ha. Det råder klasskillnad lagen emellan, där få finska spelare skulle ta en plats i Sam Hallams skrytbygge.

Backlunds skrällbud: Tyskland

Framåt i banan har Tyskland inte legat på latsidan men det stora testet mot Schweiz är om defensiven håller. En rödvit seger är troligast men då många tippare lär hålla schweizarna i hand är X2 ett bra komplement i hopp om att banta antalet vinnarrader.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. NY Rangers - Florida 1x2

2. Hartford - Hershey 12

3. Syracuse - Cleveland x2

4. Grand Rapids - Milwaukee 1x2

5. Kanada - Slovakien 1

6. Schweiz - Tyskland 1x2

7. Sverige - Finland 1

8. USA - Tjeckien 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!