HockeyNews
PLUS

Även toppbacken till AIK? "Jobbar på det"

Christoffer Björk Marcus Björk
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 15 oktober 2024

FacebookXWhatsApp

Christoffer Björk har spelat till sig en topproll i AIK och ser fram emot säsongens första derby mot Djurgården.

Samtidigt hoppas han att storebror, backen Marcus Björk, kan tänka sig spel i AIK.

– Haha, vi får se. Jag jobbar på det, så får vi se vart det leder, säger Christoffer Björk till Hockeynews.

ANNONS

På självaste derbydagen den 16 oktober fyller Christoffer Björk 25 år. Om man som Björk är center i AIK och ska möta Djurgården på födelsedagen finns det förstås ett givet önskescenario…

Han har tagit fina kliv och det har snart gått två år sedan han lånades in från Kalix i division 1 för att sedan bita sig fast och bli kvar.

– Jag tycker väl att sedan jag kom hit har det blivit bättre och bättre. Sedan finns det fortfarande saker som kan bli bättre. Men utvecklingen har varit bra och jag trivs med att vara här. Därav kommer bra resultat också, säger Björk till Hockeynews.

Björk har avancerat i AIK

Björk var fjärdecenter förra säsongen med mindre än 15 minuter i istid och nu är han en av de ledande centrarna med omkring 17 minuters istid och han ingår i en av powerplay-enheterna.

Redan förra säsongen var han väldigt bra ihop med William Ignberg Nilsson, som gick vidare till HV71 i SHL, och Oskar Magnusson.

AIK hade en förhoppning om att Björk skulle göra precis det han gjort och utvecklas till en toppspelare.

– Absolut. Det offensiva har väl alltid funnits i mig, men på den här nivån är det annorlunda och man behöver kunna spela i båda zonerna. Det tycker jag att jag har gjort bra. Framför allt ifjol i en lite mer defensiv roll. Och i år vill jag inte ta bort det defensiva utan vill vara stabil där och kunna producera lite framåt också, säger Björk som har gjort ett mål och sex assist på åtta matcher.

ANNONS

"Svårt att sitta still"

Rivigheten i spelet avspeglar till viss del hans personlighet.

– Kanske lite grann. Jag har oftast lite svårt att sitta still och det känns som om jag hör hemma på isen och liksom få göra det jag älskar. Speciellt för AIK också. Jävligt kul!

Christoffer BjörkHan och AIK kommer med fin form till mötet med Djurgården och har fyra raka segrar i Hockeyallsvenskan.

– Absolut. Vi har fyra raka och sedan har derbymatcherna sitt eget lilla liv och kommer att bli otroligt tufft, men jag ser fram emot utmaningen och ett fullsatt Hovet.

I det första derbyt är det AIK som står som hemmalag och då är det av säkerhetsskäl bara Gnagets supportrar som släpps in.

– Ja, och det är något vi ska ta användning av så klart. Vara lite cool och använda energin från dem i vårt spel.

Hur är skillnaden mellan att det är bara era supportrar jämfört med när det är enbart Djurgårdssupportrar?

– Jamen, det är klart att det är skillnad. Jag menar, man går ut och vet att man har allihop med oss kontra ett Hovet med bara djurgårdare och alla är emot oss lite grann. Så det är speciellt. Men samtidigt vet man att det hejas på Gnaget vid sidan om också när vi spelar bortaderbyna. Som sagt, det är jävligt häftiga matcher och väldigt roligt att få vara del av det.

Björks AIK har vunnit tre raka derbyn mot Djurgården.

– En del har varit med ett tag och spelat de här matcherna och det är väldigt speciellt, så erfarenhet av att det betyder otroligt mycket för otroligt många. Det är framför allt det. Men som sagt, det är hockey vi lirar så det gäller bara att njuta så mycket som möjligt.

Broder Björk utan klubb

Christoffer Björks storebror, backen Marcus Björk, 26, går klubblös efter att ha spelat i NHL-klubben Columbus organisation de senaste två åren efter flytten från Brynäs 2022. Marcus Björk har även spelat SHL-hockey i Örebro och Malmö.

Hur är det med honom?

– Det är bra. Han är på is och kör nu. Han är här i Stockholm.

Christoffer medger med ett skratt att han tjatar på sin bror om att komma till AIK.

– Vi får se vart det bär av.

AIK har för närvarande högerskjutande backen Eric Norin skadad i minst flera veckor till. Marcus Björk har varit lagkamrat med AIK:arna Simon Åkerström och Oscar Nord under juniortiden i Luleå.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln