HockeyNews
PLUS

AIK om den sköna revanschen mot Djurgården: "Skönt att få bevisa"

(25915) Muzito Bagenda Endre
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 30 december 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. AIK tog revansch på Djurgården i ett hett derby i Avicii Arena. Den tidigare ifrågasatte målvakten Claes Endre stoppade 29 av 30 skott i 2–1-segern.
– Jag stod mest och kikade på matchen i de första perioderna. Jag tycker vi spelade r-i-k-t-i-g-t bra, säger Endre till HockeyNews.se.

I säsongens tredje derby i Stockholm kunde AIK ta sin första seger genom att vända och vinna över Djurgården med 2–1. När Daniel Muzito-Bagenda kvitterade till 1–1 fick AIK ny energi.

– Jag tycker att vi äger matchen från start till slut och har momentum genom hela matchen tycker jag. Vi kunde ha haft ledningen efter både första och andra perioden. Idag visade vi ett helt nytt AIK som jag inte tycker att vi har visat på hela säsongen när vi kör i 60 minuter. Det kanske inte ser jättesnyggt ut alla gånger, men det blev en krigarinsats, säger Muzito-Bagenda till HockeyNews.se.

Den SHL-meriterade forwarden har gjort mål i ett tidigare derby under säsongen och nu fick han vara med och vinna för första gången.

– Det är en jätteboost att kunna vinna framför allt ett hemmaderby. Förhoppningsvis kan vi rida på den vågen och inse vad som krävs för att vinna i den här ligan och försöka sätta ihop flera matcher i rad.

Genom trepoängaren får AIK lite andrum i botten av tabellen och det är bara två poäng upp till Almtuna på den tionde och sista slutspelsplatsen.

AIK har haft problem med defensiven och mot Djurgården blev AIK första lag att släppa in 100 mål den här säsongen i Hockeyallsvenskan. Men ingen skugga faller över Claes Endre efter insatsen i derbyt där han var mer än 96-procentig i kassen.

LÄS MERStjärnorna försvann för Djurgården: "De kände sig sjuka"

– Fantastisk. Det är en kille där självförtroende kanske har dalat lite innan. Riktigt kul att han får steppa upp och göra en så grym insats. Jag gläds med honom, säger Muzito-Bagenda om Claes Endre.

AIK-målvakten var själv lättad efter segern.

– Otroligt skönt att kunna dra det längsta strået. Jag stod mest och kikade på matchen i de första perioderna. Jag tycker vi spelade r-i-k-t-i-g-t bra. Sedan blir det lite mer kamp i tredje. Sättet som vi lyckas vända och vinna tycker jag är så oerhört starkt av laget och grabbarna, säger han till HockeyNews.se.

Varför har ni inte spelat så här tidigare…?

– Hade man haft svaret på det hade vi fixat det direkt. Jag tycker vi har skjutit oss själva i foten i vissa matcher och inte riktigt följt den gameplan vi har satt upp och släppt till väldigt mycket bakåt. Idag var det solitt bakåt från allihop, alla chippar in och alla gör det de ska göra och då vinner vi också.

Endre, som har ersatt skadade Niklas Lundström, tillägger:

– Jag hoppas att polletten trillade ner för alla för vi är ett jäkla bra hockeylag.

Vad känner du efter din egen insats?

– En otrolig lättnad. Jag vet att jag sitter inne på den här kapaciteten och har inte kommit upp till det. Det är skönt att få bevisa att jag håller.

Flera spelare klagade på isens kvalitet inne i Avicii Arena där 13 132 gjorde att temperaturen vreds upp rejält.

Daniel Muzito-Bagenda om isen:

– Katastrof. Det hoppar och far. Det är så varmt. Isen läggs enbart för de här matcherna, men den är väldigt spårig.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!