HockeyNews
PLUS

Lindquist: Vad NHL-spelarnas protest säger att vi ska prata om

(15093) Löntas lista
Skärmdump NHL (montage)

Publicerad: 29 augusti 2020

FacebookXWhatsApp
Det blir ingen lista idag.
NHL:s spelare vill att vi ska prata om rasism och då ska vi göra det.
Torsdagkväll amerikansk tid så meddela spelarna från de åtta kvarvarande lagen i slutspelet att de kommer stå över torsdagens och fredagens matcher. Det kan debatteras huruvida NHL som liga har gjort tillräckligt eller om aktionen kom för sent, men för mig så blir det fel fokus – det är som när klimatdebatten handlar om huruvida Greta Thunberg borde vara i skolan eller inte.

Min simpla teori är att man hänger upp sig på Greta för att det är enkelt och tydligt problem, inte en extremt komplex fråga som hur man ska balansera jordens resurser, samhällsekonomin och människors fria vilja.

Vi kan göra samma sak här: diskutera exakt hur och när NHL borde ha spelat, för att det är tydligt och greppbart, eller lyfta blicken och försöka hantera den större, mer komplexa diskussionen.

Den senare tror jag är mycket viktigare, men så klart också svårare.

Hur ser en sådan diskussion ut?

***

Till att börja med tror jag det är viktigt att inte skjuta ifrån sig. Visst kan man säga att det som händer i USA inte händer här, men vid min själ – det händer mycket skit i vårt land som inte borde hända.

Det finns så många ändar att ta i här och många har sagt smartare saker än jag någonsin kan säga om det mesta, men en sak har jag en livstid av erfarenhet av: privilegier.

Aldrig blir det tydligare än när en distraktion rycks ifrån oss.

För så fungerar det, om man lever ett liv där ens problem inte är bundna till faktorer som ens etnicitet, kön eller sexualitet. Jag kan förfasas över vad som drabbar andra, men när det blir för mycket kan jag koppla bort det.

Till exempel genom att kolla på en hockeymatch.

När den förströelsen nu rycks ifrån oss så är det för att vi ska inse just det – att många människor aldrig kan koppla bort rasism, att det är regnmoln som överskuggar deras liv varje dag.

Är du som jag och har haft turen att vara befriad från att dömas på grund av din etnicitet: fundera på hur det skulle vara om det inte vore så?

Foto: Bildbyrån

***

Jag brukar alltid säga att första steget till att hantera sådana här frågor är att erkänna sina egna fördomar – för jag har ännu inte träffat någon som inte har sådana, jag själv inkluderad.

Det tycker jag fortfarande.

Steg två är att erkänna sina privilegier, och fundera på vad man kan göra för att resten av människorna i vårt land och vår värld ska leva med något som borde vara självklart men tyvärr är en ynnest för sådana som jag: att bara bedömas utifrån vem man är, inte hur man ser ut.

***

Till sist: det kommer säkerligen komma kritik kring vilka spelare som har eller inte har uttalat sig. Jag köper helt och full att man vill begära fler och starkare ställningstaganden, men samtidigt ska vi komma ihåg att det viktigaste inte är att säga rätt sak när uppmärksamheten står på sin spets – det är hur man lever sitt liv när vardagslunken återgår.

Där hoppas jag att vi är många, jag själv inkluderad, som kommer ur den här våren som lite bättre människor och som en del av lösningen.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!